Založ si blog

Čo je zlé na komunizme?

Chyba komunizmu v minulosti spočívala v tom, že ľudia boli nútení žiť v určitých podmienkach, ktoré boli označené ako „komunizmus“. Aby však mohla fungovať kooperatívna spoločnosť, nemožno k tomu ľudí nútiť, ale musia chcieť podmienky danej spoločnosti uplatňovať z vlastnej vôle. Takéto prianie môže vzniknúť prostredníctvom vzdelania. Týmto spôsobom je teda možné život v kooperatívnej spoločnosti zavádzať postupne, nie sú na to potrebné žiadne veľké revolúcie. Príkladom možnosti žiť týmto spôsobom môže byť aj malá skupina ľudí, ako je napríklad kibuc.

Stupeň rozšírenia rovnosti v celej spoločnosti závisí od jej morálnej úrovne, tj od toho, nakoľko si sama spoločnosť praje, aby sa jej členovia stali jednotnými a rovnocennými. Dôležitou zásadou je, že vzťahy spoločenskej rovnosti nemožno vynucovať, ale musia vzniknúť na základe spoločenského súhlasu.

Výchova v duchu jednotnej a rovnocennej spoločnosti znamená, že sa ľudia zoznamujú s tým, ako je usporiadaná ľudská prirodzenosť a príroda vcelku a čo znamená žiť v súlade s integrálnymi zákonmi prírody. Pokiaľ sa naučíme zákonom prírody a tomu, ako s týmito zákonmi docieliť rovnováhu, budeme schopní dosiahnuť nový stav rovnováhy aj v spoločnosti. Takýto vyvážený a rovnocenný stav v spoločnosti sa však nepodobá tomu, čo poznáme ako „komunizmus“ z pokusov ľudstva v minulosti. Naopak, rovnováha a rovnosť v spoločnosti môže vzniknúť iba v prípade, že jej členovia získajú múdrosť a pochopia, že najprospešnejšie je žiť v pozitívnom spojení medzi sebou navzájom a s prírodou.

Potrebujeme teda nový druh vzdelávania, ktorý nás povedie k vzťahom vzájomnej úcty, ohľaduplnosti a podpory. Keď sa pozdvihneme do takého stavu, zistíme, že žijeme vo svete bez problémov. Potom dokážeme zažiť stav skutočnej rovnosti, keď každý človek dostane rovnakú príležitosť dosiahnuť svoj sen – sna, ktorý sa naučíme uskutočňovať a definovať prostredníctvom štúdia, ktoré obohacuje spojenie.

Existuje vôbec náhoda?

23.09.2024

Jeden z mojich študentov mi položil túto otázku v súvislosti s nasledujúcim citátom: „Všetkému vládne náhoda. Keby sme len vedeli, kto vládne náhode.“ – Stanislav Jerzy Lec Takto uvažovať nie je správne. Vo svete sa vôbec nič nedeje náhodne. Príroda má určitý program a všetko prebieha podľa zákonov, ktoré sú nemenné a absolútne a ukazujú ľudstvu cestu, po [...]

Alegória o smädnom rytierovi a trojhlavom drakovi

21.09.2024

Rytier, ktorý prišiel o koňa aj zbroj a v ruke držal len meč, sa vydal na cestu hladný a smädný. V diaľke uvidel jazero, a vedľa neho sediaceho trojhlavého draka. Rytier z posledných síl tasil meč a začal s drakom bojovať. Bojoval dva dni a drakovi odťal dve hlavy. Na tretí deň sa drak vyčerpane zrútil. Rytier, rovnako vyčerpaný, padol vedľa neho. V poslednej [...]

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Peter Wolf

Hľadaného českého exposlanca Wolfa zatkli v Paraguaji. Skrýval sa cez desať rokov

27.09.2024 12:07

Wolfa uznal v roku 2012 ostravský súd vinným z toho, že spolu s manželkou podviedol ministerstvo životného prostredia.

miloš zeman

Zeman oslávi 80 veľkolepo, pozvánku dostalo 200 ľudí. Príde Fico, Babiš i Orbán

27.09.2024 12:02

Bývalý český prezident Miloš Zeman oslávi v sobotu svoje 80. narodeniny.

justičný palác, pojednavácia miestnosť, súd, súdnictvo, justícia

Prieskum OECD: Slováci dôverujú súdom menej ako vláde

27.09.2024 11:49

Súdnictvo zvyčajne vzbudzuje vo verejnosti vyššiu dôveru ako národná vláda. Existujú však výnimky, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

pápež františek

Belgický premiér priamo pred pápežom ostro kritizoval sexuálne zneužívanie cirkvi

27.09.2024 11:10

Ako poznamenala agentúra Reuters, premiérov prejav bol jedným z najostrejších, aké kedy smerom k pápežovi pri jeho zahraničných cestách zazneli.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 436
Celková čítanosť: 797279x
Priemerná čítanosť článkov: 1829x

Autor blogu

Kategórie