Založ si blog

Rozdiely medzi východnou a západnou civilizáciou.

V súčasnosti neexistujú žiadne jasne definované kultúry. Vo všeobecnosti sa východné civilizácie viac zameriavajú na duchovné náboženské hodnoty. Naopak západné kultúry sa viac zaoberajú otázkami svojej materiálnej existencie. Preto medzi nimi existuje zásadný rozdiel.

Východné kultúry sú tvorené ľuďmi, ktorým veľmi záleží na ochrane ich duchovných hodnôt a sú ochotní za ne bojovať. Na druhej strane západná kultúra si zvyčajne želá zachovať modernú materialistickú formu, ktorú vytvorila. Medzi týmito dvoma tendenciami je veľmi ťažké nájsť spoločnú podstatu.

Jehuda Ašlag vo svojom článku „Rozhodnutie“ hovorí o dvoch protichodných silách v prírode, ktoré vytvorili materiálny vesmír:

„Existuje pozitívna, konštruktívna sila a negatívna, deštruktívna sila. Svojím prudkým a neustálym vzájomným bojom vytvárajú a formujú celú realitu.“

Východné a západné kultúry sú prejavom duchovného a materiálneho zamerania spoločnosti. V štruktúre duše ľudstva existujú špecifické interakcie pozitívnych a negatívnych síl, ktoré vedú k rozvoju vyšších stavov jednoty a vzniku nových stvorení.

Nevieme, ako dlho bude tento konfliktný stav protichodných síl trvať, ale nemyslím si, že skončí v dohľadnej dobe. V budúcom konečnom stave sa ľudstvo prejaví ako jediná zjednotená entita v dokonalom súlade so zákonmi prírody – objaví sa nový harmonický a mierový svet, plne presiaknutý vznešenou silou lásky, odovzdanosti a jednoty.

Na dosiahnutie takéhoto stavu je potrebné, aby sa celé ľudstvo spojilo prostredníctvom pozitívnych konštruktívnych vzťahov a zjednotilo sa nad svojimi egoistickými a zničujúcimi túžbami.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713634x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie