Založ si blog

Prečo vyspelá ľudská civilizácia ešte nevyriešila vojny a zverstvá

Existuje príbeh na zamyslenie, ktorý je o vývoji ľudskej civilizácie: Človek, ktorý prežil haváriu lietadla, pristane na ostrove obývanom kanibalmi. Títo kanibali, pod vedením inteligentného náčelníka európskeho vzhľadu, plánujú stroskotanca zjesť na slávnostnej hostine. Preživší, šokovaný náčelníkovou zjavnou kultúrnou vyspelosťou, sa pýta: „Neovplyvnila ťa civilizácia?“ Náčelník odpovedá: „Samozrejme, že ovplyvnila. Ak ťa zjem, urobím to na vyššej úrovni – pomocou taniera, vidličky a korenia. Bude to dosť pokrokové.“

Tento príbeh nás núti premýšľať o tom, prečo civilizácia nedokázala zastaviť vojny a zverstvá.

Ľudstvo potrebuje vnútornú prácu, pretože zmena ľudskej civilizácie k lepšiemu sa začína vnútornou zmenou človeka. V skutočnosti neexistujú žiadne hrôzy. Všetky takzvané zverstvá, ktorých sme svedkami, sú len prejavom vnútornej egoistickej ľudskej povahy. Tá je založená na tom, že ľudia si užívajú potešenie na úkor iných. Práve túto prirodzenosť treba napraviť. Ľudský egoizmus spôsobuje nerovnováhu všade, kam sa pozrieme – či už na osobnej, spoločenskej, medzinárodnej alebo globálnej úrovni.

Ak by ľudia mali slobodu ubližovať si navzájom, ak by ich činy boli beztrestné a bez nepríjemných následkov, potom by sme boli svedkami veľkého barbarstva. Ale zároveň by sme boli svedkami aj toho, ako „používajú taniere, vidličky, nože a lyžice“, skrátka ako sa správajú v súlade s dobrými mravmi.

Okrem vojen a barbarstva sa naša sebecká ľudská povaha prejavuje v mnohom, čo v našom živote považujeme za normálne a spoločensky hodnotné. Vezmime si napríklad športový štadión plný desiatok tisíc ľudí, z ktorých niektorí fandia jednému tímu a iní druhému. Je to ukážka toho, ako veľmi nás baví bojovať proti sebe.

Naša ochota fandiť jednej strane a zároveň pohlcovať druhú je bodom v nás, ktorý sa musí zmeniť. Osobne by som skoncoval s takýmito aktivitami, t. j. s akoukoľvek súťaživosťou, ktorá podporuje nenávisť a nadradenosť.
Všeobecne nie som proti súťaživosti, len nesúhlasím s tou, ktorá plodí nenávisť. Musíme dať hlavy dokopy, aby sme sa naučili organizovať súťažné podujatia, ktoré budú oslavovať víťazstvo jednoty nad rozdelením a ktoré nebudú zdôrazňovať, kto je väčší, lepší, rýchlejší a silnejší.

Ak sa vydáme na takúto cestu, na ktorej budeme bojovať s vlastnou egoistickou povahou a povýšime jednotu nad ňu, potom nakoniec zistíme, že nepotrebujeme hranice medzi krajinami ani žiadne iné prostriedky na rozdelenie ľudí. V týchto medziach musíme podstúpiť nápravu: mať túžbu povzniesť sa nad svoju egoistickú povahu a nenávisť voči iným, vytvoriť atmosféru lásky, vzájomnej úcty, rešpektu a zjednotenia nad egoizmom.

Nakoniec zistíme, že sme jeden národ roztrúsený po celom svete. Rozdiel medzi naším zámerom a zámerom iných ľudí, ktorí sa pokúšali túto víziu uskutočniť, spočíva v tom, že sa mylne domnievali, že stačí vybudovať kolektívnu premenu bez toho, aby museli zmeniť egoistickú ľudskú prirodzenosť, ktorá je v každom človeku. Ignorovali vrodené zlo v nás. Predtým, ako sa môže uskutočniť kolektívna transformácia, musí dôjsť k vnútornej premene v nás samých.

Dnes sme dospeli do štádia, keď sa môžeme poučiť z týchto chýb minulosti: využívanie dominancie na budovanie spoločnosti nevedie k ničomu pozitívnemu. Stále sme však ešte pravú ľudskú civilizáciu nevytvorili.

Civilizácia znamená uvedomiť si dôležitosť silných pozitívnych vzťahov nad našou vrodenou sebeckou povahou. To je jej podstata. Keď uprednostníme takéto vzťahy, dostaneme sa do súladu s prírodnými zákonmi vzájomnej prepojenosti a závislosti a vtedy pocítime, ako sa pred nami rozvíja nový harmonický a mierový svet.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

čaputová, kyjev

Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny

10.05.2024 08:30, aktualizované: 09:02

Som tu aj preto, lebo prinášam dobré správy o pomoci Slovenska Ukrajine, uviedla Čaputová.

Izrael Palestína Gaza tank

Hamas tvrdí, že vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael

10.05.2024 08:04

Delegácia Hamasu, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru.

aktivisti, Tatranská Lomnica,

Ako je to s prepúšťaním v národných parkoch? Aktivisti voči nemu protestovali, Taraba to považuje za pseudoaktivitu

10.05.2024 08:00

Približne 150 aktivistov v Tatranskej Lomnici protestovalo proti prepúšťaniu v správach národných parkov, spojilo sa do živej reťaze.

Ramón Fonseca, panama papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

10.05.2024 07:07

Významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers, panamský právnik Ramón Fonseca, zomrel vo veku 71 rokov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711792x
Priemerná čítanosť článkov: 1878x

Autor blogu

Kategórie