Založ si blog

Čo si myslíte o obavách Elona Muska z hrozby umelej inteligencie?

Elon Musk, ktorý je angažovaný v rôznych spoločnostiach zaoberajúcich sa umelou inteligenciou, varoval pred jej potenciálnymi nebezpečenstvami, čím rozprúdil debatu o jej rizikách a nutnosti regulácie. Upozornil na hrozbu, že by umelá inteligencia mohla viesť k skaze ľudskej civilizácie a zdôraznil potrebu vládnej regulácie, než bude príliš neskoro.

Muskove obavy sú odrazom širších obáv z budúcnosti umelej inteligencie a jej nezadržateľného pokroku. Čím viac postupujeme vpred, tým viac sa dystopické obavy z toho, že sa stroje obrátia proti ľuďom, menia z fantázie na potenciálnu realitu. V histórii môžeme vidieť, že ľudské vynálezy, aj tie zdanlivo pozitívne, mali negatívne dôsledky.

Vzhľadom na to, že ľudská povaha je egoistická, vďaka ktorej radšej uprednostňujeme vlastný prospech pred prospechom ostatných, potom naše vynálezy, vrátane umelej inteligencie, odrážajú našu sebastrednosť. A hoci rôzne ľudské vynálezy môžu mať pozitívne dopady, naše sklony k vykorisťovaniu, manipulácii a zneužívaniu druhých z dôvodov ako je naša túžba po bohatstve a moci vedú k tomu, že aj naše technológie často podporujú tieto negatívne tendencie v našom správaní voči ostatným.

Naše obmedzené a egoistické vnímanie nás výrazne brzdí v porozumení skutočnosti. Aby sme dosiahli pozitívnu premenu, musíme sa spojiť s prírodnými silami, ktoré presahujú našu myseľ a emócie, a umožniť zákonom prírody, aby nás v našom živote viedli. že veľká časť dnešnej pracovnej sily sa v dôsledku vývoja umelej inteligencie ocitne bez práce.

Na túto tému som už veľa písal a hovoril o tom, že obdobie po ukončení klasickej práce môže priniesť nový typ práce: vnímať učenie, ktoré rozvíja vzťahy, ako prácu, z ktorej získame finančný príspevok na pokrytie nevyhnutných potrieb života. Avšak to tiež predpokladá zmenu paradigmy v tom, ako pristupujeme k práci: práca už nedefinuje naše životy tak, ako to robí teraz pre veľkú časť spoločnosti, ale stáva sa skôr nevyhnutnosťou, a pozitívne ľudské prepojenie sa stáva naším kľúčovým záujmom.

Bez ohľadu na zmeny v technológiách a pracovnom prostredí by sme mali stále hľadať spôsoby, ako zmeniť naše vzájomné postoje, opakovane sa rozhodovať pre zjednotenie namiesto rozdeľovania a rozvíjať naše vzdelávacie a sociálne systémy na tento účel. Čím viac sa budeme uberať týmto smerom, tým viac prekonáme naše egoistické hranice a napomôžeme vzniku sveta plného harmónie a mieru.

 

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

Ararat Mirzoyan, Džejhun Bajramov, arménsko, azerbajdžan

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na sporných úsekoch spoločnej hranice

16.05.2024 18:50

Cieľom dohody je vytýčenie hranice na sporných úsekoch s "právne platnou medzirepublikovou hranicou, ktorá existovala v Sovietskom zväze v čase jeho rozpadu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 380
Celková čítanosť: 714346x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie