Založ si blog

Zabíja imigrácia New York?

V poslednom čase sa veľa hovorí o imigračnej kríze v New Yorku. Čoraz viac migrantov si vytvára domov v uliciach Manhattanu, kde si v chladných zimných mesiacoch stavajú stany a prespávajú na chodníkoch.

 

Starosta New Yorku vyslovil myšlienku umiestniť migrantov na výletné lode. Na druhej strane však niektorí požadujú uzavretie hraníc a vyzývajú na návrat migrantov do ich domovských krajín. Situácia je skutočne zložitá.

 

V súčasnosti sú milióny ľudí na celom svete v pohybe a hľadajú lepší život. Záleží však na tom, kde sa usadia a Sibír nepatrí práve medzi ich najobľúbenejšie miesta. Manhattan sa rozhodne javí ako oveľa jasnejšia možnosť.

 

Na jednej strane prisťahovalci vybudovali Ameriku do dnešnej podoby. Ale na druhej strane sa časy zmenili a Američania sa teraz cítia ako domáci. Chcú svoje pohodlie a myšlienka prijatia každého človeka stratila svoju silu.

 

Veľkou otázkou je, či je správne, aby krajina zatvorila svoje dvere nelegálnym prisťahovalcom. Ja hovorím, že áno. Každá krajina má právo rozhodovať o tom, kto do nej vstúpi a kto nie, a to vrátane stanovenia pravidiel.

 

Potom však prichádza hlbšia otázka. A čo pocit domova? Je správne cítiť, že váš domov je výlučne váš? No, nie tak celkom. Závisí to od vašich hodnôt a pocitov, ale myšlienka spoločnej planéty pre všetkých získava na sile.

 

Kedysi som bol optimistom, že ľudia prídu na to, že nič na tomto svete nie je skutočne ich. Ale dnes sa ľudstvo správa, akoby svet bol jeho osobným ihriskom, a pritom ho ničí.

 

Budúcnosť? V ideálnom prípade potrebuje ľudstvo poriadnu prevýchovu. Mali by sme sa na celú planétu pozerať ako na náš spoločný domov a spoločne pracovať na tom, aby bola pre všetkých dobrým domovom.

 

Náš svet dnes prechádza zmenami ako nikdy predtým v histórii. Čím viac sme celosvetovo prepojení a vzájomne závislí, tým viac sa nám ukazuje, že musíme zmeniť svoj pohľad z „toto je moje miesto, moja krajina“ na „toto je náš spoločný domov pre všetkých“. Nastal čas oslobodiť sa od myslenia, podľa ktorého organizujeme svoj život pre svoj osobný prospech, a namiesto toho žiť tak, aby sme prinášali prospech ostatným a celému ľudstvu. Ak sa nám tento posun podarí uskutočniť v masovom meradle, budeme svedkami zrodu úplne nového harmonického a mierového sveta.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

vojna na Ukrajine, Antony Blinken, Kyjev

ONLINE: Nový ruský minister obrany: Máme za úlohu zvíťaziť, ale s minimálnymi stratami

15.05.2024 06:00

Chceme zvíťaziť, ale s minimálnymi ľudskými stratami, uviedol nový ruský minister obrany Belousov. Podrobnosti o stratách obe strany konfliktu nezverejňujú.

izrael protivzdusny system BARAK MX

Slovensko kúpi protivzdušnú obranu od Izraela. Kaliňák odletí vyjednávať o zmluve na šesť batérií systému Barak

15.05.2024 06:00

Slovensko je v záverečnej fáze rokovaní o nákupe systému protivzdušnej obrany stredného dosahu. Slovenská vláda má v pláne nákup šiestich batérií

Charkov, Ukrajina.

Ukrajinská protivzdušná obrana už proti ruským raketám nestíha

15.05.2024 06:00

Mali uzavrieť nebo nad Ukrajinou. No systémy protivzdušnej obrany, ktoré má Kyjev k dispozícii, už len s námahou odolávajú ruským raketám.

Soňa Hanzlovičová

Hanzlovičová: Problém s odbornosťou vyučovania máme, odkedy ruštinu začala nahrádzať angličtina

15.05.2024 05:00

Slabá kvalita vyučovania sa do veľkej miery odzrkadľuje aj na samotných žiakoch. Ako sa vyrovnať s národnou vedomostnou tragédiou?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713410x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie