Založ si blog

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti.

Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme.

Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, definitívne si ho potvrdiť a potom konať. V opačnom prípade je každá ďalšia minúta stratou času.
Správne rozhodnutie by nemalo závisieť od momentálnych podmienok alebo našich nálad. Preto je posúdenie rozhodnutia nevyhnutným aspektom vykonania správneho rozhodnutia. Malo byť normálne a pevné, na základe ktorého potom musíme konať.

Po tom, čo sme sa rozhodli, môžeme prísť k poznaniu, že sme sa rozhodli nesprávne. V takom prípade nič nezmôžeme a niet koho obviňovať. Je veľmi dôležité aby sme sa neobviňovali za žiadnych okolností.
Ako môžeme zabrániť tomu, aby sme upadli do sebaľútosti? Tak, že celý proces pripíšeme riadiacim silám prírody, ktoré pôsobia na každý náš čin, myšlienku a túžbu.

To je zlaté pravidlo rozhodovania: Po našom posúdení, rozhodnutí a konaní, je zvyšok na sile prírody, ktorá pôsobí v našich životoch. Príroda je výsledkom. Nie je čo ľutovať, pretože výsledok bol zariadený spoza hraníc nášho vnímania a kontroly.

Príroda tak na nás pôsobí od začiatku procesu a nakoniec pochopíme, že sme to neboli my, kto posudzoval, prehodnocoval a rozhodoval, ale príroda, ktorá na nás celý čas pôsobila. V živote tak nemáme čo ľutovať, pretože všetko je usporiadané podľa zákonov prírody, ktoré pôsobia mimo dosahu našej mysle.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711360x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie