Založ si blog

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí.

Čo tie deti hovorili?

Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, dávať to, čo máme radi, v prospech druhých je prejavom lásky.

Druhé dieťa odpovedalo: „Láska je to, čo ťa núti usmievať sa na ostatné deti, aj keď si unavený.” Aj to je prejav lásky, zámer pozdvihnúť náladu druhým napriek našim vlastným pocitom odporu.

Tretie dieťa odpovedalo: „Láska je, keď celý deň nosíš košeľu, o ktorej ti kamarát povedal, že je krásna a že sa mu páči.” To je ďalší prejav lásky, tj prianie potešiť druhých tým, že pre nich urobíte niečo, o čom viete, že sa im páči.

Bolo by múdre, aby sme sa, ako dospelí, z týchto jednoduchých prejavov lásky poučili a uplatnili ich v spoločnosti. Vyrástli sme však v ľudí, ktorí často prejavujú opačné rysy, nenávisť, bojovnosť, rozpoltenosť a ľahostajnosť, čo v našom živote plodí mnoho ťažkostí a utrpenia.

Dôvodom je neustály rast nášho ega, túžby užívať si pre vlastný prospech na úkor druhých, ktorý chce všetko pohltiť pre seba. Vyššie spomínané prejavy lásky nás však neopúšťajú úplne. Zostávajú ako vnútorný potenciál a príležitosť na to, aby sme sa začali nesebecky rozvíjať, šliapali po prebujnenom egu a realizovali tieto jednoduché prejavy lásky podobne ako deti, s tým rozdielom, že ako dospelí tak robíme z uvedomenia a prekonávania.

Na pozadí nespočetných bojov a konfliktov, v ktorých sa dnes nachádzame a z ktorých mnohé roznecujú nenávisť medzi nami, si želáme, aby sme v sebe našli prostú nevinnosť prejavov vzájomnej lásky a aby sme sa snažili vytvárať nové spojenia živené podporou, povzbudzovaním a starostlivosťou o lásku, ktorá nás všetkých pozdvihne nad naše rozdelenie, tj aby sme dosiahli to, čo je napísané, že „láska zakryje všetky zločiny”.

Bolo niekedy na duchovnom stupni celé ľudstvo?

26.06.2024

Nebolo. Duchovný stav si na krátku dobu udržala Abrahámova skupina, ktorá opustila Babylon. Keď vyšli z Egypta, povzniesli sa na novú úroveň a potom počas stavby Prvého Chrámu dosiahli ešte oveľa vyšších duchovných stupňov. Keď hovoríme o Chráme, nehovoríme o stavbe z kameňa a z dreva. Namiesto toho hovoríme o vnútornej stavbe duše. Pri stavbe Prvého a potom Druhého [...]

Prečo je dnes rozvodovosť taká vysoká?

25.06.2024

Dôvodom vysokej rozvodovosti je ľudský egoizmus, naša prirodzená túžba užívať si na úkor iných, ktorá v dnešnej dobe dosiahla prehnané rozmery. Vďaka nemu sme voči sebe čoraz viac neznášanliví. Mnohé páry vstupujú do manželstva kvôli tomu, že od toho druhého dostávajú na určitý čas veľké naplnenie. Potom, v okamihu, keď cítia, že už od toho druhého [...]

Jed je vo vašej hlave

24.06.2024

Existuje jedno podobenstvo. V starej Číne nemohla vydatá žena zniesť výčitky svojej svokry. Rozhodla sa, že sa jej zbaví. Išla za bylinkárom, ktorý bol známym jej otca. Všetko mu vysvetlila a povedala: „Chcem, aby si mi predal jed.“ Bylinkár povedal: „Dobre, pomôžem ti. Ale po prvé, nemôžeš svoju svokru otráviť hneď, pretože by sa ľudia dovtípili, čo si urobila. [...]

zbrane, zbraň

Prvýkrát v dejinách. Hlavný lekár USA klasifikoval násilie so zbraňami ako zdravotnú krízu

25.06.2024 23:40

Spojené štáty predstavujú výnimočný prípad z dôvodu vysokého počtu zranení a úmrtí spôsobených strelnými zbraňami — najmä pokiaľ ide o deti.

alkohol

Na konzumáciu alkoholu zomrú ročne takmer tri milióny ľudí

25.06.2024 23:26

Do tejto štatistiky je započítané aj šoférovanie pod vplyvom alkoholu, násilie súvisiace s alkoholom a rôzne choroby.

Sunak

Štyria muži vnikli do záhrady britského premiéra. Zadržala ich polícia

25.06.2024 22:54

Organizácia s názvom Youth Demand zverejnila video, na ktorom je vidieť, ako jej člen vykonal veľkú potrebu do jazierka na Sunakovom pozemku.

Matúš Šutaj Eštok

Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 90-tisíc eur za odstavenie čurillovcov mimo službu

25.06.2024 20:18

Rezort vnútra sa odvolá voči tomuto rozhodnutiu Úradu na ochranu oznamovateľov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 402
Celková čítanosť: 741054x
Priemerná čítanosť článkov: 1843x

Autor blogu

Kategórie