Založ si blog

Alegória o majiteľoch hotela, ktorí sa pokúsili okradnúť bohatého obchodníka

Existuje alegória o manželoch, ktorí prevádzkujú hotel pre obyčajných ľudí a snažia sa okradnúť bohatého obchodníka, ktorý prespal v izbe ich hotela.

Manželka videla kupcove drahé veci a povedala manželovi, že má prášok, po ktorom ľudia na všetko zabudnú. Pridala kupcovi tento prášok do večere s úmyslom, aby zabudol a nechal tam niektoré zo svojich krásnych vecí.

Obchodník dojedol, pochválil majiteľa hotela za príjemné zážitky v hoteli a za svitania odišiel. Krátko potom, čo odišiel, majitelia hotela vtrhli do kupcovej izby v nádeji, že tam nájdu nejaké zabudnuté cennosti. Zrazu manžel vykríkol: „Zabudol, zabudol!“ „Čo zabudol?“ radostne zvolala jeho žena. „Zabudol zaplatiť za ubytovanie.“
V tejto alegórii sú manželia za svoj priestupok potrestaní okamžite. V našom svete je však mnoho príkladov ľudí, ktorí sa navonok usmievajú a maľujú krásny obraz zdanlivo dobrými skutkami, aby mohli okrádať druhých. Napríklad ľudia môžu tráviť čas vedľa starnúceho príbuzného len preto, že ticho čakajú na jeho smrť, aby získali jeho veci a majetok, alebo keď sa mladé ženy vydajú za starších milionárov len preto, aby čoskoro získali väčšinu podielu z ich dedičstva. V týchto prípadoch sa však nestretávame s tým, že by títo ľudia boli za svoje manipulatívne konanie nejako bezprostredne potrestaní.
Avšak, trest je zákonite udelený. Možno tento trest nepociťujeme priamo, ale príroda má svoj vlastný spôsob, ako vyvážiť to, čo v ľudstve prebieha.

Celý náš život na tejto zemi je trestom za náš egoistický prístup k sebe navzájom. Vojny a nespočetné ďalšie formy utrpenia sú spôsobené našimi skorumpovanými egoistickými postojmi. Hľadáme vlastný prospech na úkor druhých a prírody a nemáme skutočnú túžbu prinášať šťastie a láskavosť niekomu inému.

Príroda nás predurčila na to, aby sme prešli určitou fázou vývoja, kedy zistíme, že sme čisto egoistickí, to znamená, že sa z celého srdca snažíme presadiť na úkor druhých, a po takom odhalení sa začneme obracať k samotnému Tvorcovi prírodných zákonov, ktoré nás formujú, s úprimnou požiadavkou: „Pozri, ako si ma stvoril! Čo môžem urobiť? Rozsievam okolo seba len nenávisť, a to Ty si ma takého stvoril.“ A navyše, rovnako ako nás príroda stvorila takými egoistami, môže nás samotná príroda aj napraviť, aby sa náš vrodený egoizmus premenil na svoj altruistický opak.

Na rozdiel od alegórie o majiteľoch hotela, ktorí sa snažia okradnúť obchodníka, my priamo nepociťujeme trest za svoje skazené egoistické postoje voči sebe navzájom, pretože keby sme trest pocítili ihneď, pochopili by sme ho a všetci by sa zdanlivo okamžite napravili.
Naopak trest, ktorý dostávame za svoj egoistický postoj na tomto svete, je nepriamy. Nechápeme jeho dôvod, nechápeme prečo a ako náš egoistický prístup k sebe navzájom a k svetu spôsobuje konflikty. Ak by sme pociťovali okamžitú negatívnu spätnú väzbu za svoje nesprávne zámery a činy, potom by sme sa rýchlo zmenili na dobre vycvičených vojakov. Nenaučili by sme sa nič o sebe a o tom, čo znamená rozvíjať správny prístup k sebe navzájom a k prírode, čo v prvom rade znamená nepriať si zlo. Naopak by v nás stále zostala naša túžba využívať druhých pre svoj osobný prospech, ale strach z priamych trestov, ktoré by sme za to dostávali, by nám nedovolil konať podľa vlastných predstáv.

Príroda podporuje náš rozvoj, v ktorom sami dôjdeme k uvedomeniu, že nesúhlasíme s nenávisťou k druhým, s vykorisťovaním, manipuláciou alebo ich zneužívaním, a že sa náš doteraz vrodený postoj k sebe navzájom musí úplne prevrátiť do svojej pôvodnej prirodzenosti. Smerujeme ku kritickému bodu ľudského vývoja, ktorý sa nazýva „poznanie zla“. K bodu, kedy zistíme, že naša vrodená prirodzenosť je úplný egoizmus, a kedy sa budeme cítiť mizerne z toho, že takú prirodzenosť máme. Toto odhalenie v nás vyvolá úprimnú túžbu po skutočnej premene našej povahy tak, aby sme sa stali podobnými prírode okolo nás, ktorá je altruistická, všemilujúca a všedávajúca.

V prírode je zakorenený proces, v ktorom musíme nevyhnutne prejsť takým rozpoznávaním a uvedomením, až nakoniec obrátime egoistické vzájomné vzťahy a v harmonickom, mierumilovnom a šťastnom prepojení dospejeme k šťastnému koncu. Táto etapa, keď ľudstvo odhaľuje svoju zlú egoistickú povahu, ktorá je v rozpore s altruistickými zákonmi prírody, a v ktorej vášnivo zatúži po zmene, sa nazýva „posledná generácia“. Teraz sa nachádzame na začiatku vstupu do tejto poslednej generácie, ale stále je to iba začiatok.

Môže byť vaše myslenie škodlivé pre vás osobne?

02.07.2024

Myseľ slúži túžbam. Ak svoje túžby zameriavame na dosiahnutie konečného životného cieľa, ktorým je pozitívne spojenie ľudstva s prírodou a dosiahnutie harmonickej rovnováhy, potom je takáto myseľ prínosom. Mali by sme podporovať jej aktivizáciu, rozvoj a stimuláciu. Ak však myseľ nasmerujeme na ubližovanie iným, potom samozrejme musíme hľadať spôsoby, ako ju [...]

Dievčatko a jeho bábika

30.06.2024

Musíme vedieť, že svet bol stvorený s túžbou prijímať. Preto hneď ako sa dieťa narodí, chce sa tešiť – až do svojho posledného dňa – napríklad keď sa chce s nami hrať. A keď vyrastie, tiež chce zažívať len radosť a potešenie. Okrem toho musíme vedieť, že potešenie je duchovná záležitosť. Rozkoš nemôžeme uchopiť, je ako svetlo. Preto musí byť každé [...]

Hľadanie životného cieľa v posledných rokoch života

29.06.2024

Pokiaľ svoj život nezasvätíme hľadaniu nejakej určitej cesty, potom buď mrháme časom investujúc ho do niekoľkých rôznych smerov a končíme svoj život bez ničoho, alebo žijeme ako živočíchy bez úsilia o nejaký vyšší cieľ. Či sa budeme usilovať o vyšší cieľ, alebo nie, je dané našimi túžbami. Osobne som si nikdy nedokázal predstaviť, že by som sa usiloval o [...]

šts

O funkciu predsedu Špecializovaného trestného súdu sa uchádzajú sudcovia Králik a Truban

02.07.2024 14:13

Výberové konanie sa vykonáva formou pohovoru s uchádzačom.

muž, počítač

Rada pre mediálne služby sa stane koordinátorom digitálnych služieb

02.07.2024 14:03

Ako pripomenula vedúca komunikačného odboru RpMS Lucia Michelčíková, Rada je už rok súčasťou neformálnej siete protokoordinátorov v rámci Európy.

atentát Banská Bystrica Fico nemocnica polícia

Tragédia v Banskej Bystrici: v byte ležala pobodaná dcéra, jej otca našli mŕtveho v pivnici

02.07.2024 13:10, aktualizované: 13:43

Záchranári našli pobodanú ženu, ktorá mala otvorenú ranu v bruchu.

Holandsko vláda nová prísaha kráľ Dick Schoof

Holandsko má po roku oficiálne novú vládu, Wilders v nej nie je

02.07.2024 12:40

Nový premiér Dick Schoof chce podrobný vládny program oznámiť do septembra.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 407
Celková čítanosť: 746890x
Priemerná čítanosť článkov: 1835x

Autor blogu

Kategórie