Založ si blog

Dievčatko a jeho bábika

Musíme vedieť, že svet bol stvorený s túžbou prijímať. Preto hneď ako sa dieťa narodí, chce sa tešiť – až do svojho posledného dňa – napríklad keď sa chce s nami hrať. A keď vyrastie, tiež chce zažívať len radosť a potešenie.

Okrem toho musíme vedieť, že potešenie je duchovná záležitosť. Rozkoš nemôžeme uchopiť, je ako svetlo. Preto musí byť každé potešenie v nejakom šate. Obyčajne v lákavom, trblietavom – len aby sme zistili, že sú to len sklíčka a mačacie zlato, a že radosť z neho trvala ešte kratšie než ten lesk.

Rovnako vidíme, že keď sa malé dievčatko hrá s bábikou, potešenie, ktoré pociťuje, je skutočné, a keď my, rodičia, chceme, aby nechala bábiku a išla sa najesť, dievčatko si myslí, že má krutých rodičov, horších ako susedia, pretože susedia ju pri hre nerušia – a rodičia áno. Vidíme to aj vtedy, keď je v dome šesťmesačné dieťa a plače a my dievčatko požiadame: „Prečo sa hráš s bábikou a bozkávaš ju? Je to falošné bábätko, poď sa hrať so skutočným bábätkom,“ odmietne, hoci sme si istí, že ide o „skutočné oblečenie“.

A keď dievčatku povieme: „Prečo sa netešíš z ozajstného bábätka?“, nebude mať odpoveď. Ale keď jej povieme: „Vidíš, ako sa mamička hrá s bábätkom?“, alebo „s tým chlapčekom sa hrajú aj iní ľudia a bozkávajú ho. Nikdy sa nestane, aby sa dospelý človek hral s bábikou a bozkával ju.“ V tomto prípade pravdepodobne odpovie, že skutočné potešenie a radosť je predsa v jej bábike, a dôvod, prečo dospelí bozkávajú a hrajú sa so skutočnými deťmi je len v tom, že oni netúžia po pravej radosti. „Ale ja si chcem užívať život, preto chcem byť šťastná so svojou bábikou.“

Je to skutočne tak. Človek, ktorý ešte nie je dostatočne vyvinutý, nemôže mať radosť zo skutočného odevu – z duchovného života – aj keď je v ňom nekonečné potešenie.

Táto alegória tiež hovorí, že sú ľudia, ktorí radšej zostávajú v zdanlivých dočasných pôžitkoch, podriaďujú sa falši a za žiadnych okolností nie sú ochotní vidieť pravdu.

A sú aj ľudia, ktorým ide o pravdu, t. j. o vstup do duchovnosti, a ktorí sa k takémuto dosiahnutiu „zahrejú“ tým, že sa spoja so svojím okolím, so skupinou ľudí, ktorých spája spoločná snaha o hľadanie pravdy – zmyslu života. Človek má totiž vždy na výber, čím svoj život naplní.

Ako sa učíme z chýb?

04.07.2024

K porozumeniu môžeme dôjsť v momente, keď pochopíme spojenie dvoch protikladov. Súčasne tak potrebujeme vykonať analýzu, rozdelenie, syntézu a spojenie. Iba ak prejdeme takýmto procesom, môžeme získať pochopenie určitého javu. V opačnom prípade necítime to, čo chceme pochopiť. Skutočnosť je potom taká, že si prajeme pociťovať niečo, čo v sebe nemáme. K tomu, čo v [...]

Môže byť vaše myslenie škodlivé pre vás osobne?

02.07.2024

Myseľ slúži túžbam. Ak svoje túžby zameriavame na dosiahnutie konečného životného cieľa, ktorým je pozitívne spojenie ľudstva s prírodou a dosiahnutie harmonickej rovnováhy, potom je takáto myseľ prínosom. Mali by sme podporovať jej aktivizáciu, rozvoj a stimuláciu. Ak však myseľ nasmerujeme na ubližovanie iným, potom samozrejme musíme hľadať spôsoby, ako ju [...]

Hľadanie životného cieľa v posledných rokoch života

29.06.2024

Pokiaľ svoj život nezasvätíme hľadaniu nejakej určitej cesty, potom buď mrháme časom investujúc ho do niekoľkých rôznych smerov a končíme svoj život bez ničoho, alebo žijeme ako živočíchy bez úsilia o nejaký vyšší cieľ. Či sa budeme usilovať o vyšší cieľ, alebo nie, je dané našimi túžbami. Osobne som si nikdy nedokázal predstaviť, že by som sa usiloval o [...]

Hurikán Beryl

Hurikán Beryl smeruje k pobrežiu Mexika, v Karibiku sa vyžiadal osem obetí

04.07.2024 10:59

Posledným podobne silným hurikánom v juhovýchodnom Karibiku bol hurikán Ivan, pri ktorom pred 20 rokmi zahynuli v Grenade desiatky ľudí.

Rusko počasie Moskva horúčavy mimoriadne

Rusko čelí vlne horúčav: Na Sibíri bolo bezmála 40 stupňov, v Moskve nebolo takto teplo sto rokov

04.07.2024 10:56

Teplotné rekordy podľa médií padajú naprieč krajinou od pobrežia Tichého oceánu cez Sibír až po európsku časť krajiny.

medveď

V okresoch Žilinského kraja odvolali mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa

04.07.2024 10:50

Mimoriadna situácia platila pre okresy Kysucké Nové Mesto, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Žilina.

ukrajina, dron, kyjev, šáhid

Čína pre Rusko vyvíja drony podobné iránskym šáhidom, USA dvíhajú varovný prst

04.07.2024 10:45

S odvolaním sa na nemenované európske a americké zdroje o tom píše agentúra Bloomberg.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 408
Celková čítanosť: 748081x
Priemerná čítanosť článkov: 1834x

Autor blogu

Kategórie