Založ si blog

Prečo sa toľko ľudí nehanbí chváliť svojím bohatstvom, keď je okolo toľko chudoby?

Vždy existovali ľudia, ktorí chceli svoje bohatstvo vystavovať na obdiv, zatiaľ čo iní chceli svoju zámožnosť radšej utajiť.

Dôvod, prečo sa tí, ktorí sa chvália svojím bohatstvom nehanbia, spočíva predovšetkým vo výchove, ktorej sa im dostalo. Tiež však existuje mnoho veľmi bohatých ľudí, ktorí sa svojím bohatstvom vôbec nechvália a v prvom rade im záleží na ich vnútornom bohatstve .

Bolo by múdre, keby sme sa po prvé, v živote naučili, že by sme mali byť spokojní so svojím osudom, nech už je akýkoľvek. Po druhé, nemali by sme sa stavať nad ostatných ani pre svoje bohatstvo, ani pre znalosti alebo čokoľvek iné. Oveľa lepšie by sme urobili, keby sme vložili peniaze do štúdia duchovnej múdrosti a jej uplatňovania vo svojom živote. Mám na mysli múdrosť, ktorá vedie k vzájomnému zblíženiu medzi ľuďmi, aby sme dosiahli rovnováhu s nedotknuteľnými zákonmi prírody.

Ak takéto duchovné učenie budeme mať vo svojom živote, dočkáme sa toho, že ľudia prestanú machrovať so svojimi autami, domami a bohatstvom všeobecne. Na jednej strane také prejavy ukazujú, že sme si niečo zaslúžili svojím úsilím, ale výchova založená na duchovnej múdrosti by v zásade mala naše hodnoty zmeniť. Potom už pre nás vystavovanie svojho bohatstva na obdiv stratí dôležitosť. Viac ako čokoľvek iného na svete si budeme vážiť to, že postupujeme smerom k vyššiemu zmyslu a cieľu života.

Bolo by teda potrebné, aby sme sa prestali sústreďovať na porovnávanie svojho materiálneho postavenia s ostatnými, a namiesto toho sa hlbšie ponorili do skúmania seba samých a dosiahli spojenie so silou prírody, ktorej pôsobenie nás ovplyvňuje. To by nás priviedlo k oveľa silnejšiemu pocitu bohatstva, k duchovnému bohatstvu, ktoré vedie k pocitu večnosti a dokonalosti, k hojnosti, ktorá ďaleko presahuje materiálne bohatstvo.

Ide o nové zrodenie, inými slovami, takto začína nový cyklus.

Je to okamih, kedy sa lúčime so svojím predošlým životom, s tým, čo sme v živote vytvorili a ako sme ho prežili, a prechádzame do ďalšieho cyklu. Nové zrodenie sa vzťahuje na počiatok odhalenia duchovného sveta človekom. Odchádza všetko staré – to, čo sme prežili a čo sme predtým považovali za dôležité.

V nasledujúcej etape sa potom prirodzeným spôsobom môže zrodiť niečo nové, to, čo sme predtým za dôležité nepovažovali. Väčšinou sa to týka pozitívnych ľudských vzťahov, vzájomného prepojenia, lásky a spojenia so zdrojom nášho života, Stvoriteľom. Nová láska, ktorá vzniká, keď prechádzame na ďalšiu etapu života, je viac prirodzená a blízka, čo je možné jednoducho vysvetliť ako otvorenie nášho srdca.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Jens Stoltenberg

Stoltenbergova rozlúčka: Aliancia je silnejšia ako kedykoľvek predtým, ale budúcnosť NATO stojí pred skúškou

19.09.2024 18:28

Európa a Amerika sú ale silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu, uviedol Jens Stoltenberg.

Róbert Fico / Zuzana Dolinková /

Dolinková kritizuje konsolidáciu v zdravotníctve, hovorí o politikárčení. Opozícia varuje pred kolapsom

19.09.2024 18:24

Konsolidácia verejných financií má podľa opozície i komory sestier zobrať zdravotníctvu stovky miliónov eur.

Fluffy

Thajčanku v dome napadol masívny pytón: Zo smrteľného zovretia sa dostala po dvoch hodinách

19.09.2024 17:39

Vo chvíľach, keď pripravovala večeru vo svojom dome, pocítila ostrú bolesť v stehne a keď sa pozrela dolu, zbadala, ako sa jej zmocňuje veľký had.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti

Izrael predložil nový rámec pre dohodu o rukojemníkoch a prímerí v Pásme Gazy

19.09.2024 17:18

Podľa navrhovaného plánu by malo dôjsť aj k prepusteniu palestínskych väzňov uväznených v Izraeli či demilitarizácii Pásma Gazy.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 792235x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu

Kategórie