Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 1

 

Európa prežíva zložité obdobie: ekonomickú krízu, problém utečencov, šírenie islamu, oživenie fašizmu a nacizmu a všetka táto spleť problémov sa zamotáva veľkou rýchlosťou.

Európa však významne prispela k rozvoju ľudstva, možno viac ako všetky ostatné kontinenty.

 

Aký je dôvod, prečo sa taká vyspelá civilizácia vyvinula v Európe?

Staroveká civilizácia vznikla na Blízkom východe – v starovekom Babylone, v Perzii. Ale potom sa všetko presunulo do Európy: do starovekého Grécka a starovekého Ríma, ktorý vybudoval európsku civilizáciu.

Veda a filozofia sa z Grécka rozšírili do Európy. Európsky myslitelia uvádzajú že vedu a filozofiu Gréci dostali od Židov v období zničenia Prvého a Druhého Chrámu, to znamená tisíc rokov pred našim letopočtom.

Sociálny systém dostala Európa od Rímskej ríše. V čase, keď bola Rímska ríša na vrchole svojho rozkvetu a sily, bola Európa v skutočnosti úplne barbarská. Ak by si Rimania Európu nepodmanili, neprešli ňou naprieč, až po najsevernejšie hranice, nevedno, čo by bolo s európskou civilizáciou.

Rimania dali Európe štátne zriadenia, položili a spevnili cesty. V Talmude sa píše, že po páde Judei získala Rímska ríša jej múdrosť a silu a na jej základoch sa pozdvihla.

Duchovné poznanie, úsilie a sila ľudu Judei vyschla a zostali z nich len mizerné omrvinky. Ľud Judei bol stvorený na budovanie duchovného sveta a nie materiálneho. Rimania prijali toto poznanie, a na jeho základe vybudovali materiálny život v európskych krajinách.

Vývoju veľmi dopomohli aj vojenské výpravy Alexandra Macedónskeho, ktorý vyhlásil, že sa snaží sprostredkovať moderný, vedecký, vyspelý, štátny spôsob života celému svetu. V tom spočíva dedičstvo jeho dobyvačných výprav.

Okrem toho rozširovaniu rímskeho vplyvu v Európe veľmi pomohlo kresťanstvo, ktoré bolo prevzaté od Židov a vyrástlo na základe zbytkov, ktoré sa uchovali po zničení Druhého Chrámu. Prví kresťania boli Židia a po zničení Chrámu sa kresťanstvo stalo novým náboženstvom.

Kresťanstvo zaväzovalo svojich prívržencov k tomu, aby náboženstvo rozvíjali a šírili ho ďalej. Práve to donútilo starobylý Rím, aby dobyl Európu a priniesol tam vedu, filozofiu a náboženstvo.

Európa bola pred tým obývaná barbarmi, ktorí uznávali mnohobožstvo. Kresťanstvo im dalo systém, knihy. Začalo sa rozvíjať výtvarné umenie, pretože ľudia boli negramotní a potrebovali kresby k tomu, aby im bolo možné vysvetliť ideu.

Na troskách zničeného židovského Chrámu z dôvodu neschopnosti pokračovať v duchovnej idei, ktorá klesla a roztrieštila sa, rozkvitalo náboženstvo a filozofia. Celá európska civilizácia vyrástla z pozostatkov tajnej múdrosti Židov.

Pokračovanie nasleduje…

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 706525x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie