Založ si blog

Život nie je materská škola

Pred koronavírusom bolo bežné cestovať, chodiť do reštaurácií a nakupovať v nákupných centrách. Prinášalo nám to uspokojenie, napĺňalo to náš zmysel života. Ale koronavírus všetko zmenil. Čím sa bude človek napĺňať v novom svete, do ktorého dnes vstupujeme?

Sme ako deti, ktoré naraz vyrástli. Kým sú deti malé, chodí sa s nimi na prechádzky, na detské ihriská, na kolotoče. Ale potom deti vyrastú a musia sa začať učiť. A keď sa stanú dospelými, musia sa pripraviť na povolania, nájsť si prácu, prijať rôzne povinnosti.

Život nie je materská škola. A aj keď nám v detstve bolo dobre a radi by sme sa tam vrátili, už to pre nás nie je. Súhlasili by ste s tým, že sa vrátite do materskej škôlky a budete sa tam hrať ako dieťa?

Ľudstvo teraz prechádza špecifickou etapou dozrievania, ktorá sa týka mužov, žien i detí, a nie je to pre nás ľahké. Budeme si musieť uvedomiť, že je potrebné so životom zaobchádzať inak.

Spomínam si, ako ťažké to pre mňa bolo, keď skončilo moje bezstarostné detstvo a rodičia, ktorí ma predtým rozmaznávali, zrazu na mňa začali mať požiadavky, nútili ma študovať, vyžadovali, aby som sa o seba začal starať sám. Nemohol som pochopiť, prečo náhle prišlo k takej zmene.

Bolo to pre mňa ťažké obdobie, kým som si neuvedomil, že život je rozdelený na dve polovice. V prvej polovici si dieťa a o všetko sa stará otec a matka. A v druhej polovici života sa stávaš dospelým a musíš sa o seba postarať sám, otec a matka za teba už nemôžu všetko robiť.

A práve to sa teraz deje s ľudstvom, ktoré bolo predtým rozmaznávané prírodou. Teraz sa však musíme stať dospelými. A táto zrelosť nespočíva v otváraní ďalších podnikov, ako tomu bolo pred vírusom, v cestovaní po svete, vysedávanie po reštauráciách a baroch, v užívaní si života. Toto obdobie sme už zavŕšili a odteraz na nás príroda bude mať požiadavky ako na dospelých ľudí.

A ako dospelí musíme vedieť, prečo žijeme, aký je cieľ nášho života, kam nás vedie. Už nemôžeme byť bezstarostnými deťmi, ale musíme otvoriť oči a uvidieť, že je pred nami seriózny život, ktorý od nás vyžaduje seriózny prístup.

Musíme zo seba urobiť nových ľudí žijúcich v novom svete. A tento svet sa už pred nami objavuje, len si ho nechceme všimnúť a stále sa hráme ako v škôlke.

V novom svete získame naplnenie iba na základe pochopenia zmyslu života. Zatiaľ sme sa len zabávali ako malé deti, hrali sme sa s hračkami, loptičkami, stavali hrady na pieskovisku a ničili ich, hrali sme sa medzi sebou na vojnu. A zrazu nastala nová etapa, kedy sa od nás vyžaduje, aby sme zaujali seriózny postoj k životu.

Až doteraz sme nežili, len sme sa na život hrali. Postavili sme si umelý svet a hrali sme sa vo vnútri sféry, ktorú sme si vytvorili. Keby sa niekto pozrel na Zem z vesmíru, vôbec by neporozumel tomu, čím sa ľudia zaoberajú, prečo sa toľko naháňajú, k čomu je to dobré?

Treba sa naučiť žiť novým spôsobom. Aj ja som kedysi chcel ďalej žiť ako dieťa, aby sa o mňa starali moji rodičia. Ale oni nesúhlasili, už sa o mňa starať nemohli, pretože si uvedomili, že som dospel. Preto sa odo mňa postupne vzďaľovali a znižovali svoju pozornosť a starostlivosť. Mohli mi v niečom trochu pomôcť z diaľky, ale zakaždým menej a menej, a preto som bol nútený dospieť.

Teraz teda musíme pochopiť, ako naladiť svoj život a v akej forme treba žiť, aký cieľ dosiahnuť, aby sme sa prestali hrať na rôzne vykonštruované nezmysly a začali budovať život, ktorý má zmysel z hľadiska prírody.

Kvôli tomu musíme odhaliť prírodu a pochopiť, čo sa s nami deje a čo treba urobiť, aby sme boli dospelí podľa programu založeného v prírode, ktorý bol zatiaľ pre nás nedosiahnuteľný.

Žiť znamená rozumieť životu, cítiť, chápať jeho podstatu a cieľ, a ešte na tomto svete zakúsiť vyšší, vesmírny zmysel života, pokrývajúci celý vesmír, celú prírodu. Vidíme, že v prírode má všetko zmysel, cieľ a bezcieľne plynie iba náš vlastný život. Práve v tomto spočíva aj naša práca: odhaliť zmysel života, jeho podstatu, cieľ a začať ho realizovať. Toto je úloha, ktorú pred nás stavia príroda.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704298x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie