Založ si blog

Dá sa predísť svetovej potravinovej kríze?

Po mesiaci vojny na Ukrajine sa očakáva bezprecedentná svetová potravinová kríza. Vývoz pšenice z Ruska a Ukrajiny spolu predstavuje takmer 30 % jej svetovej produkcie, pričom Rusko je i hlavným vývozcom hnojív na svete. Preto hrozí, že konflikt rýchlo rozpúta „dokonalú búrku“ v globálnom poľnohospodárstve, ktorá ovplyvní dostupnosť potravín a ich ceny. V podstate si však musíme uvedomiť, že hroziaci hlad nie je dôsledkom nedostatku potravín, ale dôsledkom nadmerného ľudského egoizmu.

Ak zvážime, že približne 45 miliónov ľudí na svete je už teraz na pokraji hladomoru a takmer 283 miliónov ľudí v 81 krajinách je vystavených vysokému riziku nedostatku potravín (podľa odhadov Svetového potravinového programu), prognóza do budúcnosti nie je sľubná. Energetická kríza a prudký nárast cien zemného plynu a ropy zasadili ťažký úder výrobe potravín a nákladom na dopravu.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo predpovedá v najbližších mesiacoch nárast cien potravín najmenej o 20 %, a to naviac i v dôsledku prerušenia dodávok a zvýšenia

nákladov kvôli pandémie COVID-19. Očakáva sa, že situácia akútne zhorší globálnu potravinovú bezpečnosť a vyvolá sociálne nepokoje a nestabilitu.

Ak by svet pristupoval k problému potravinovej bezpečnosti správne, nemuselo by k vypuknutiu takejto krízy, ktorá ohrozuje zásoby, vďaka čomu by milióny ľudí mohli byť ohrozené hladom, dôjsť. Mohli sme k situácii pristúpiť zdravo a zhodnotiť, čo máme, koľko potrebujeme, komu chýba a ako najlepšie rozdeliť zdroje – ako v rodine.

Problém je v tom, že hoci svet je čoraz viac vzájomne závislý, zároveň sa čoraz viac rozdeľuje. Nikto v skutočnosti nemyslí na blaho iných. Na niektorých miestach sa dokonca pália základné obilniny, aby sa udržali vysoké ceny, čo spôsobuje, že ľudia na iných miestach doslova umierajú od hladu. Potravinová kríza, ktorej čelíme, teda nie je záležitosťou obmedzených zásob, ale nedostatku vzájomného záujmu a zodpovednosti medzi nami.

Toto nie je prvá potravinová kríza, ktorej svet čelí, a nebude ani posledná. Miliardy dolárov, ktoré dostali medzinárodné organizácie na boj proti hladu, by mohli niekoľkokrát nasýtiť celý svet, ale problém sa nerieši, pretože neexistuje skutočný záujem nájsť riešenie. Hlad je výnosný biznis a spôsob nadvlády. Tí, ktorí si z neho robia dojnú kravu, budú hladomor radi udržiavať. Iní sa pri chladnokrvnej analýze dokonca pozerajú na celosvetovú populáciu 8 miliárd ľudí a myslia si, že by bolo jednoduchšie a celkovo výhodnejšie zaoberať sa len polovičným počtom ľudí, tak ako to bolo pred sto rokmi, keď boli požiadavky na prírodné zdroje menšie.

Podľa môjho názoru, kým sa nezačneme vážne zaoberať podstatou problému, ktorou je egoizmus v ľudskej povahe a vojna medzi vlastným prospechom a spoločným záujmom, nenájdeme ani liek na naše problémy. Vyčerpali sme všetky možnosti. Iba pozdvihnutie sa nad sebecké záujmy v prospech spoločného prospechu môže ľudstvo ušetriť ďalších mnohých rokov zbytočného trápenia.

Potravinová kríza, ktorej čelíme, by nás mala prinútiť prehodnotiť naše priority, pokiaľ ide o riešenie globálnych problémov. Až keď ľudia pochopia, že každý člen spoločnosti je závislý od všetkých ostatných, a že svet je ako jedno telo, v ktorom vážna choroba niektorého z jeho orgánov ovplyvňuje celý systém až k prípadnému kolapsu, začneme sa meniť. Vtedy sa snáď začnú objavovať aj činy vzájomného záujmu a podporné systémy, ktoré vytvorí spoločenstvo, úrady a všetci zodpovední za vznik novej spoločnosti vzájomnej zodpovednosti. Ľudstvo jednoducho nemá inú možnosť, nemá iný spôsob, ako prežiť.

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 705053x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie