Založ si blog

Je Európa na pokraji jadrovej vojny?

Súčasná doba odhaľuje zraniteľnosť Európy a riziko ďalšej eskalácie vojny, ktorá môže vypuknúť v zlomku sekundy. Fínsko a Švédsko oznámili, že chcú požiadať o členstvo v NATO. Na druhej strane Rusko vníma tento krok ako hrozbu a varovalo pred vojenskou reakciou vrátane nasadenia jadrových a hypersonických zbraní v oblasti Baltského mora, ak tieto krajiny do aliancie vstúpia.

Fínsko a Švédsko na základe prieskumov verejnej mienky tvrdia, že vojna na Ukrajine podnietila rastúcu podporu verejnosti, aby sa stali súčasťou 30-člennej vojenskej aliancie. Obe severské krajiny sa desaťročia zdržiavali vstupu do NATO v snahe zachovať neutralitu, ale zdá sa, že tieto ich kalkulácie sa zmenili.

Mohlo by sa napätie v Európe rozvinúť do podoby jadrového konfliktu? Predovšetkým, hneď ako sa skončí vojna na Ukrajine, pohľad európskych krajín a sveta vo všeobecnosti na budúcnosť sa zásadne zmení. Hodnotenia života pred konfliktom a po ňom – ak sa to dá nazvať konfliktom, pretože je to zložitejšie – určia, čo všetkých čaká. Kým však nepochopíme, že práve naša vrodená ľudská túžba po nadvláde nijako neprispieva k pozitívnej zmene vo svete, bude táto naďalej predstavovať globálnu hrozbu pre nás všetkých a nebezpečenstvo jadrovej vojny v Európe a inde vo svete bude pretrvávať.

Riziká jadrovej expanzie vznikajú s určitým cieľom: aby ľudstvo pochopilo, že hrozba a nadvláda nie sú správnym spôsobom riešenia problémov medzi krajinami. Keďže jadrové zbrane majú schopnosť vyhubiť celé populácie, nútia svet a každého človeka, aby sa takéhoto výsledku obával a zvažoval, ako zmeniť ľudskú spoločnosť ako celok, aby sa takýto katastrofický scenár nikdy nenaplnil.

Toto poučenie by sme si mali vziať z predchádzajúcich bolestných udalostí v dejinách, ale žiaľ, ľudstvo sa z predchádzajúcich úderov nepoučilo. Preto stále znovu a znovu narážame kosou na ten istý kameň.

Svojmu úplnému vyhladeniu budeme schopní zabrániť len vtedy, keď si uvedomíme, že vládnutie prostredníctvom nenávisti a rozdeľovania len dláždi cestu k našej záhube. Akákoľvek nádej na lepšiu budúcnosť závisí od našej ochoty zmeniť náš úzko egoistický pohľad na komplexnejší a viac integrujúci pohľad na vzťahy medzi ľuďmi aj krajinami.

Ako vysvetľuje popredný kabalista Baal HaSulam vo svojej oči otvárajúcej zbierke Spisy poslednej generácie: „Bomby urobia svoje a preživším, ktorí po skaze zostanú, nezostane nič iné, len vziať na seba tento údel vytvoriť nový svet, v ktorom jednotlivci aj národy nebudú vo svoj prospech pracovať viac, než je nevyhnutné na ich živobytie, zatiaľ čo všetko ostatné budú robiť v prospech ostatných.“ Dúfajme, že nemusíme dospieť až do bodu zúfalstva, aby sme zareagovali a zmenili smer svojho konania od vlastného sebeckého prospechu k spolupráci a vzájomnej starostlivosti.

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 378
Celková čítanosť: 709636x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie