Založ si blog

Sloboda milovať je spoločnosť, po ktorej túžime

Keď vaše dievčatko alebo chlapec behá po dome, necíti žiadne zábrany ani obmedzenia. Cítia sa slobodne. Nebolo by úžasné, keby sme mohli byť takí po celý život? Prekvapivo to dokážeme. Vaše deti sa cítia slobodné, pretože sú obklopené vašou láskou. Práve to im dáva istotu, že sa im nič nestane, a že sa môžu odvážiť kamkoľvek chcú a robiť, čo sa im zachce. Ak sa niečo pokazí, budete vždy tu, aby ste ich ochránili pred ujmou.

S pribúdajúcim vekom sa stretávame s ľuďmi, ktorí nie sú našimi rodičmi a ktorých láska k nám nie je bezpodmienečná, sú úplne cudzí, prípadne by sa nám dokonca mohli snažiť ublížiť. Inštinktívne strácame dôveru a strácame radosť. Namiesto toho nás ovládne váhanie a podozrievavosť.

Ak by sme si však navzájom dávali a prejavovali lásku tak, ako sme ju dostávali, keď sme boli malí, nebol by dôvod prestať sa cítiť bezpečne a šťastne. Inými slovami, ak by spoločnosť dávala ľuďom rovnaký pocit lásky, aký dávajú rodičia svojim deťom, nikto by sa necítil neistý alebo nedôverčivý voči druhým, keď sa vydáva mimo svojho domova.

Nie je žiadny lepší pocit ako milovať niekoho iného. Toto jedinečné potešenie je dôvodom, prečo sa rodičia radi venujú svojim deťom. Láska napĺňa milujúceho ešte viac ako milovaného. Keď je láska opätovaná, žiadne puto nie je silnejšie ako puto lásky.

Náš pocit slobody závisí od úrovne lásky medzi nami. Najmä teraz, keď sa svet stal úplne prepojeným a vzájomne závislým, je nevyhnutné, aby sme si to uvedomili.

Keďže medzi nami existuje toľko záväzkov a povinností – niektorých z nich sme si vedomí a väčšiny nie, ale napriek tomu existujú – je nevyhnutné, aby sme medzi nami, namiesto existujúcej atmosféry nedôvery a nepriateľstva, budovali pozitívne vzťahy.

Rozvíjať lásku k druhým nie je jednoduché. Bez nej sa však nikdy nemôžeme cítiť slobodní.

Vo svojej najpravdivejšej podobe láska znamená vystúpiť zo seba, zo svojich osobných túžob, a začať sa vzťahovať k túžbam iných ľudí rovnako, ako sa rodičia vzťahujú k túžbam svojich detí. Ale keď sa takto k sebe vzťahujú cudzí ľudia, vzniká celá spoločnosť, ktorej členovia si navzájom dávajú pocit úplnej slobody, pretože sa všetci cítia milovaní.

V takejto spoločnosti môžeme naplno realizovať svoj potenciál. Keď chceme prispieť svojimi schopnosťami k spoločnému dobru, komunita a celá spoločnosť nás v tom podporujú a my cítime bezmedznú podporu a povzbudenie okolia. To následne zvyšuje našu lásku k spoločnosti a túžbu dávať jej, čím sa vytvára cyklus dávania, ktorý posilňuje každého člena v spoločnosti i spoločnosť ako celok. Možnosti, ktoré takáto spoločnosť môže dosiahnuť, sú nekonečné.

Duch lásky nepozná hranice. Ak ho budeme medzi sebou pestovať, budeme sa cítiť bezpečne ako dieťa v matkinom lone a slobodní ako vtáci po celý náš život.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708702x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie