Založ si blog

Ako premôcť náš vnútorný smútok

Vyhľadávanie odpovede na otázku „Prečo sa cítim smutný?“ prekonalo všetky rekordy a v rebríčku najobľúbenejších vyhľadávaní Google zaznamenalo 10-percentný skok. Vyhľadávania na témy ako: úzkosť, stres, smútok, smútok a metódy na ich zvládanie sa oproti minulosti neporovnateľne zvýšili.

Chápem, prečo sa ľudia takto cítia, a je mi ich ľúto. Ešte ťažšie je pre mňa vidieť, že toto utrpenie neprináša žiadne výsledky. Akoby tá bolesť nebola dosť veľká na to, aby ich vyviedla do ulíc, a aby žiadali globálnu zmenu.

Zrejme sa musíme dostať až na úroveň, keď už utrpenie prichádza z viacerých strán a pociťujú ho všetci. Až potom začneme chápať, že cez všetky starosti a problémy sa musíme navzájom spojiť, zjednotiť, aby sme ovplyvnili lídrov, dostali sa von z tejto pohromy, znížili infláciu a – zbavili sa smútku.

Vidím to jasne: všetko ľudské utrpenie pramení z nedostatočného spojenia medzi nami. Nemáme dobré, priateľské a kamarátske vzťahy. Zároveň sme však na sebe navzájom závislí a naše šťastie závisí od šťastia iných, ale my túto skutočnosť odmietame prijať.

Namiesto toho sa vôbec nestaráme o to, že druhým spôsobujeme škodu, neobmedzujeme svoj egoizmus, svoju neúnavnú záľubu vo vlastnom prospechu, ktorá nás ženie k páchaniu škôd a k ľahostajnosti.

Tak ako utrpenie nevyhnutne narastá (vyhľadávanie na Googli ukazuje, že utrpenie má celosvetovo stúpajúcu tendenciu), tak si potom spoločne môžeme uvedomiť problém a jeho riešenie, ale kedy sa to stane? Koľko ďalších úderov a akého rozsahu budeme musieť zniesť? Sme ako neposlušné, tvrdohlavé deti, ktoré nechcú nič počuť. Nechceme uznať, že žijeme podľa zákonov ega. A tak nás príroda prostredníctvom úderov a katastrof donúti uvedomiť si, že nemáme inú možnosť, ako sa podriadiť jej zákonom a dodržiavať ich, keďže sme obklopení a uzavretí osudovou silou prírody.

Neživá, rastlinná a živočíšna úroveň vo stvorení praktizujú previazanosť založenú na ich vzájomnej závislosti, a preto obecný prírodný systém zachováva a zabezpečuje medzi nimi rovnováhu. Iba ľudská rasa sa správa v rozpore s týmto systémom a neprejavuje žiadnu tendenciu k vzájomnosti; to jediné danú rovnováhu narúša. Prijímame len pre seba, podľa zákonov egoizmu, a nie sme ochotní dávať podľa zákonov platných v prírode. Tým narúšame rovnováhu nielen medzi nami, ale aj vo všetkých ostatných úrovniach prírody, a tie nám to ako mocný bumerang hneď vracajú.

Rok 2021 bol rokom odhalenia veľkých nedostatkov vo vzťahoch v ľudskej spoločnosti, odhalenia toľkej ohyzdnosti sebectva, ktoré ovláda ľudskú rasu a ženie ju do boja, ubližovania a ničenia… Toto odhalenie našej prirodzenosti musíme vnímať ako príležitosť a základ pre budovanie novej spoločenskej štruktúry.

Z krízy povstaneme správnym spôsobom, ak svoje úsilie nasmerujeme na spojenie a spoluprácu. Takto sa podarí vyriešiť naše najnaliehavejšie životné otázky, ako napríklad: „Prečo som smutný?“. Naše: „Prečo trpím?“, sa zodpovie a veci sa dajú opäť do poriadku.

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

prezidentske volby Ivan Korčok postava

Korčok podporí v eurovoľbách PS, KDH, SaS a Demokratov

30.04.2024 13:14

Vyzvať chce najmä na podporu žien na kandidátnych listinách týchto strán.

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 705557x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie