Založ si blog

Výskum úrovne šťastia – má OSN pravdu?

Ak sa niektorá krajina dostane do tohto rebríčka, znamená to, že jej obyvatelia patria medzi najšťastnejších na svete, uvádza sa v celosvetovej správe OSN o šťastí, ktorá je výsledkom celosvetového prieskumu medzi ľuďmi v približne 150 krajinách. Štúdia nedávno odhalila veľmi jednoduchý predpoklad, ktorý sa zvyčajne ignoruje: naša úroveň spokojnosti súvisí s úrovňou štedrosti a vzájomnej pomoci, ktorá sa v posledných dvoch rokoch zvýšila v dôsledku pandémie. Znamená to však, že ľudia sú šťastnejší, pretože sú zrazu altruistickejší? Ako sa to dá skutočne zmerať?

Podľa tohto rebríčka, ktorý je založený na životnej úrovni a vzájomnej zodpovednosti, je Fínsko najšťastnejšou krajinou sveta už piaty rok po sebe. V správe sa uvádza, že darcovstvo na charitu, pomoc cudziemu človeku a dobrovoľníctvo sa v roku 2021 celosvetovo zvýšilo o 25 % v porovnaní s úrovňou pred pandémiou. Pravdepodobne je to tak, ale to, ako môže prieskum preniknúť do pocitov a naplnenia ľudí, je diskutabilné, a preto nespoľahlivé.

Myslím, že sme predsa len trochu vyrástli a už nie sme takí naivní, aby sme takéto prieskumy brali vážne. Každý chápe, že sú financované a zahŕňajú isté politické úvahy. Keby sme napríklad verili prieskumom, mohli by sme byť nadšení, že Izrael, krajina, v ktorej žijem, dosiahol úctyhodné 9. miesto v celosvetovom indexe šťastia napriek neustálym bezpečnostným hrozbám a vysokým životným nákladom.

Vzťahy medzi nami sú zo dňa na deň zložitejšie a konflikty vyčerpávajúce, takže záver by bol, že sedemdesiate miesto v indexe šťastia je pre nás reálnejšie. Umiestnením Izraela na popredné miesto v zozname sa teda Organizácia Spojených národov jednoducho snaží zakryť svoje pretrvávajúce neobjektívne zaobchádzanie s nami.

Ak odložíte okuliare, cez ktoré nám prieskum OSN ukazuje „globálny index šťastia“, a pozriete sa na samotnú realitu, uvidíte, že Škandinávci, ktorí obsadili prvé miesta zoznamu, sú sotva plagátovým obrazom radostného vzplanutia…

V realite sa všeobecne vyskytujú kontrastné vlny tepla a chladu, rozpínavosti a sťahovania, vlny lakomstva a štedrosti, šťastia a smútku. A teraz momentálne sa svetom šíri teplejšia, otvorená a priateľská vlna. Predchádzala jej pandémia Covid a globálne utrpenie. Je to však len prechodná vlna a pominie.

Svet sa uzavrie do seba a ľudia sa opäť stanú pomstychtivými a sebeckými. Je to preto, lebo navonok nás životné udalosti ovplyvňujú a priťahujú – raz k určitému stupňu spojenia, inokedy k odlúčeniu. Vo vnútri sa však nemeníme.

Zostali sme rovnakí po tisíce rokov a naďalej žijeme s tým istým vnútorným inštinktom, s ktorým sme sa ako ľudské bytosti narodili. Je to sebecký inštinkt, ego. Toto ego nám neumožňuje byť skutočne šťastní. Spôsobuje, že sa predbiehame v snahe dosiahnuť to, po čom túžime, na úkor druhých, čo nás nakoniec od seba vzďaľuje, podozrievame sa a sme voči sebe nepriateľskí. V takýchto podmienkach a prostredí sa nikto nemôže cítiť skutočne naplnený.

Sme súčasťou jedného ľudského celku a tiež súčasťou celého systému prírody. Preto naše šťastie závisí od šťastia všetkých ostatných a je s ním spojené. Nemôžeme pociťovať súkromné šťastie, ak nie sme šťastní súčasne s celým svojím okolím. Aby sme boli skutočne šťastní, musíme sa zaoberať mierou kontroly ega nad našimi životmi.

Keď zmeníme svoj pohľad z egoistického na altruistický, budeme stúpať po rebríku šťastia bez závislosti od prieskumov a prázdnej pýchy. Každý z nás pocíti vnútornú radosť, ktorá existuje v harmonických vzťahoch medzi nami, čo je skutočný zdroj trvalého naplnenia.

 

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688620x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie