Založ si blog

Systémové riešenie otázky interrupcií

Keďže som dieťa dvoch lekárov, tých oddaných, ktorí si nosia svoju prácu domov, a moja matka je gynekologička, často som bol priamym svedkom zložitých situácií, ktoré súvisia s rozhodnutím ukončiť tehotenstvo. Moja matka, ktorú často žiadali, aby na súde vypovedala ako súdny znalec, pravidelne diskutovala o týchto prípadoch s mojím otcom, a ja som bol zasvätený do úvah za a proti interrupcii. V istom zmysle som vyrastal spolu s prípadom Roe verzus Wade, keďže tieto prípady boli súčasťou obdobia môjho dospievania. Vďaka tomu chápem, prečo je táto téma taká citlivá a ťažko riešiteľná.

Vďaka svojej minulosti som dospel k presvedčeniu, že žena by sa nakoniec mala sama rozhodnúť, či pôjde na potrat alebo nie. Som však tiež presvedčený, že vzhľadom na to, že ľudia nemajú dostatočné vedomosti o dôsledkoch takéhoto rozhodnutia, o tom, čo to znamená pre matku, pre plod a pre ľudí v okolí tehotnej ženy, ako to môže ovplyvniť alebo neovplyvniť jej zdravie alebo to, za akých okolností žena počala, a o nespočetných ďalších okolnostiach, je veľmi ťažké dospieť k múdremu a vyváženému rozhodnutiu.

Netreba pripomínať, že v extrémnych prípadoch, napríklad v situáciách sexuálneho zneužívania alebo znásilnenia, ako sa to dnes deje na Ukrajine, by interrupcie mali byť bezpochyby povolené. Preto by určite nemal existovať absolútny zákaz interrupcií.

V tejto otázke však ide o viac než len o riešenie naliehavých prípadov. Zámerom rozsudku Roe v. Wade bolo dať ženám právo rozhodovať o svojom vlastnom tele. Je to úplne rozumné rozhodnutie. Aby však žena mohla dospieť k rozhodnutiu, ktoré jej skutočne pomôže, musí mať všetky informácie predtým, ako sa rozhodne, čo má urobiť.

V súčasnosti neexistuje systém, ktorý by tieto informácie poskytoval. Ľudia nevedia o dôsledkoch svojich činov a rozhodnutí. Inými slovami, skôr ako rozhodneme o práve na interrupciu, musíme ľudí poučiť o všetkom, čo s celým procesom súvisí.

Nehovorí sa tu len o interrupciách. Ľudia nemajú vedomosti o sexuálnej výchove, antikoncepcii, rodičovstve, plodení a výchove detí. Rozhodnutie týkajúce sa práva vybrať si, či podstúpiť interrupciu alebo nie, by malo byť súčasťou celého tohto komplexu, celého tohto vzdelávacieho procesu, a nie samostatnou otázkou.

Z klinického hľadiska je interrupcia jednoduchý zákrok. Je to však veľmi emocionálne náročný proces. Jeho emocionálne a psychické dôsledky sa prejavia až po ňom, keď žena a niekedy aj jej rodina musia žiť so svojím rozhodnutím. Preto je také dôležité umožniť ženám robiť kvalifikované rozhodnutia, a to si vyžaduje nastavenie vzdelávacieho procesu, ktorý by sa o to postaral.

Okrem toho by štát nemal nechať ženy, aby sa s dôsledkami svojich rozhodnutí vyrovnávali samy. Štát by mal vytvoriť mechanizmus, ktorý by ženám pomáhal dotiahnuť ich rozhodnutia do konca, či už ide o rozhodnutie mať dieťa alebo prerušiť tehotenstvo, a následne sa z toho spamätať.

Chápem rozruch, ktorý terajšie rozhodnutie Najvyššieho súdu vyvolalo. Okrem toho som si istý, že ľudia budú podstupovať interrupcie aj napriek rozhodnutiu súdu. Problémom je, že v štátoch, ktoré interrupcie zakazujú, ich budú ženy podstupovať nelegálne, čo ich môže vystaviť nevhodným hygienickým podmienkam, ošetreniu nepovolaným personálom a neúnosným nákladom.

Preto jediné riešenie, ktoré vidím, je systémové riešenie, ktoré zohľadňuje potreby a názory všetkých zúčastnených osôb, poskytuje komplexné informácie, pokrýva všetky uhly pohľadu na túto problematiku a ponúka systém, ktorý ženám pomáha prijímať správne rozhodnutia i realizovať ich následné riešenie. Keď sa takýto podporný systém zavedie, verím, že bude prirodzené ponechať voľbu v rukách žien, ktoré sami musia rozhodnúť o živote svojom, aj živote svojich nenarodených detí.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

EÚ / Európska únia /

Anketa s jednotkami eurokandidátok. Dokázali sme sa vysporiadať s členstvom v EÚ?

05.05.2024 08:00

Denník Pravda oslovil s rovnakými otázkami lídrov kandidátnych listín do Európskeho parlamentu, no niektoré politické subjekty neodpísali.

pravoslávny chrám, interiér, Nová Baňa

Pravoslávni kresťania slávia Paschu - Christovo zmŕtvychvstanie

05.05.2024 07:51

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete v nedeľu oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

vojna na Ukrajine, Rusko, Petrohrad

ONLINE: Kyjev s našou pomocu môže opäť útočiť v roku 2025, verí Biely dom

05.05.2024 07:25

Ukrajina so schválenou vojenskou pomocou Spojených štátov udrží obranu a v roku 2025 môže aj zaútočiť, uviedol Jake Sullivan.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708613x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie