Založ si blog

Účinný liek na hlad a chudobu na dosah

Tento týždeň si OSN a niekoľko pridružených organizácií pripomenulo dva významné dátumy: Svetový deň potravín a Medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Medzinárodné organizácie pre chudobných a hladujúcich existujú prinajmenšom od konca druhej svetovej vojny, ale chudobu ani hlad sa nepodarilo odstrániť. Dokonca sa ich miera ešte zvýšila. V čom teda chybujeme a môžeme vôbec túto pochmúrnu skutočnosť zmeniť?

Problémom nie je nedostatok potravín, tých je dosť. V skutočnosti sa veľká časť vyprodukovaných potravín vyhadzuje a znečisťuje vodu a pôdu namiesto toho, aby nasýtila hladujúcich. Ľudia teda nehladujú kvôli nedostatku jedla, ale preto, že nie je záujem pomôcť im ho získať.

Prevláda narcizmus. Staráme sa len o seba a podozrievame všetkých ostatných z úkladov voči nám. Ak máme nejaké prebytočné prostriedky, použijeme ich na stavbu múrov a plotov, nie na pomoc iným. Takýmto spôsobom sa správame na celom svete – ako jednotlivci aj ako národy.

Aby sme utíšili svoje svedomie, vytvárame organizácie, ktoré sa starajú o chudobných a hladujúcich. Veľkoryso ich financujeme a menujeme funkcionárov a byrokratov, ktorí sa týmto problémom zaoberajú.

Keby sme však naozaj mali na srdci chudobných, nenechali by sme ich v rukách byrokratov, rovnako ako by sme nenechali naše deti v rukách sociálnych pracovníkov, aby sa starali o ich výchovu. Postarali by sme sa o to, aby ľudia, na ktorých nám záleží, dostali to, čo potrebujú.

Keďže nám je to jedno, vymenúvame ľahostajných ľudí, ktorí predkladajú plány na riešenie šíriacej sa chudoby a hladu a vyhlasujú špeciálne dni, aby sa tento problém dostal do povedomia verejnosti. Nič nerobia pre skutočné problémy, ale len ospravedlňujú svoje nadštandardné platy pomocou profesionálne navrhnutých prezentácií a mnohovravných prejavov, v ktorých oslavujú svoje (neexistujúce) úspechy.

Keby chceli skutočne vyriešiť problém, z ktorého sa financuje ich honosný životný štýl, spôsobov by na to bolo viac. Avšak najistejším spôsobom, ako vymaniť ľudí z chudoby, je vzdelanie.

Po prvé, existujú technológie, ktoré dokážu niekoľkonásobne zvýšiť výnosy z polí prostredníctvom sofistikovaných zavlažovacích systémov, kontrolovaného prostredia a iných prostriedkov.

Poľnohospodárov je ale treba naučiť, ako tieto technológie používať, a mali by tiež dostať prostriedky na ich získanie. Už len tento krok by zbavil nespočetné množstvo ľudí hladu a chudoby.

Ďalej si myslím, že organizácie zamerané na odstránenie chudoby a hladu by mali zo svojich rozpočtov taktiež kupovať pôdu, na ktorej budú pestovať plodiny na potraviny určené pre chudobných, a časť pôdy by mali využiť na to, aby miestnych poľnohospodárov naučili efektívnejšiemu poľnohospodárstvu.

Okrem toho by sa tieto poľnohospodárske a vzdelávacie centrá mali využívať na poskytovanie všeobecného vzdelávania. Je známe, že vzdelaní ľudia majú v živote viac príležitostí, celkovo sa im lepšie darí a dokážu seba a svoje rodiny zabezpečiť lepšie ako nevzdelaní ľudia. Preto by tieto centrá, ako prostriedok na odstránenie chudoby a hladu, mali poskytovať aj všeobecné vedomosti a vzdelanie.

Vzdelávanie by tiež nemalo byť zamerané len na zabránenie chudobe. Chudoba nie je osobnou, ale spoločenskou záležitosťou. Preto by sa ľudia, ktorí študujú v týchto vzdelávacích centrách, mali učiť aj o solidarite, vzájomnej zodpovednosti, o vzájomnej závislosti v dnešnom svete a ďalších témach, ktoré im pomôžu uplatniť sa ako pozitívne články v prepojenom svete.

Takto môžeme vytvoriť agrárnu transformáciu, ktorá sa neskôr môže stať aj spoločenskou a kultúrnou transformáciou, a ktorá môže oslobodiť ľudí nielen zo zovretia chudoby a hladu, ale taktiež ich úspešne začleniť do globálnej spoločnosti 21. storočia ako sebavedomých a pozitívnych jedincov. Na oplátku, títo ľudia zasa pomôžu ďalším vymaniť sa z biedy, a celý proces tak naberie na obrátkach.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704652x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie