Založ si blog

„Gaslighting“ — Slovo roku od Merriam-Webster

„V tomto veku dezinformácií – ‚falošných správ‘, konšpiračných teórií, twitterových trollov a deepfakes – sa slovo gaslighting stalo slovom našej doby,“ napísali redaktori popredného slovníka pri vysvetľovaní dôvodu svojho výberu a dodali: „V roku 2022 bol zaznamenaný 1740% nárast vyhľadávania slova gaslighting a záujem oň bol vysoký počas celého roka.“ Podľa Webstera je gaslighting „psychologická manipulácia s osobou, ktorá zvyčajne trvá dlhší čas a ktorá spôsobuje, že obeť pochybuje o platnosti svojich myšlienok, vnímaní reality alebo spomienok, a zvyčajne vedie k zmätku, strate sebadôvery a sebaúcty, neistote o vlastnej emocionálnej alebo duševnej stabilite a vedie k závislosti od páchateľa.“ Znie to ako vážny priestupok, a aj je, ale je to aj realita nášho života.

Vlády a veľké podniky bežne používajú techniku gaslighting. Takto sa snažia udržať si svoju moc alebo popularitu. Ak chceme robiť slobodné a nezávislé rozhodnutia, musíme sa o to neustále a vedome usilovať, a ani vtedy nie je úspech zaručený.

Gaslighting je pokusom upierať nám nielen práva vyplývajúce z prvého dodatku, ale dokonca aj právo a schopnosť slobodne myslieť. Čo je ešte horšie, je to snaha upierať nám nielen slobodné myslenie, ale aj navodzovať pocit, že naše zmanipulované myslenie je vlastne naše slobodné myslenie, ktoré sme vytvorili a zdokonalili z vlastnej vôle.

Je prekvapujúce, že drvivá väčšina ľudí nemá námietky proti podriadeniu svojho myslenia. Pokiaľ ich život beží hladko, uprednostňujú pohodlie nevedomosti. Myslenie je namáhavé, a keď nie je životne dôležité, väčšina ľudí sa mu radšej vyhne.

Ľuďom, ktorí nechcú byť manipulovaní, nepomôžu samotné informácie. Aby sa oslobodili od manipulácie svojej mysle, musia si vybudovať vlastnú myseľ, vlastnú chrbticu. Musia o všetkom pochybovať, byť pripravení a ochotní často meniť názor, priznať si chyby a postupne rozvíjať vlastné vnímanie sveta.

Predovšetkým však musia byť pripravení znášať výčitky a povýšenectvo „plynom osvetlenej“ väčšiny. Keď si človek vybuduje dostatočne silnú chrbtovú kosť, je možné čeliť manipulátorom a ich poslom s náležitou dôverou.
Zdá sa, že to dokážu len veľmi silní a odhodlaní jedinci, a je pravda, že nie každý dokáže čeliť opovrhnutiu manipulovaných. Stále však môžeme ľudí vzdelávať, a tak ich vytiahnuť z dna, kde sú uväznení. Aj keď nemajú prirodzenú odolnosť voči vonkajším vplyvom, môžu sa naučiť vidieť svet bez filtrov, ktoré im vnucujú zainteresované strany.

Nenavrhujem, aby sa ľudia stali aktivistami. Skôr si myslím, že práca človeka by mala byť jeho vnútornou prácou bez toho, aby ju navonok deklaroval alebo propagoval. Viem, že nie je ľahké byť aktívny len vo vnútri, ale neobhajujem vonkajšie aktivity v podobe zhromaždení, protestov a demonštrácií.

Aj ja som musel vynaložiť úsilie, aby som dospel k vlastnému pochopeniu sveta. Odpojil som sa, postavil som si okolo seba vnútorný múr a celkom pohodlne si takto riadim svoj život. Aj keď sa mi svet okolo mňa snaží vnútiť určitý pohľad a ja ho možno vidím, necítim ho. Jednoducho sa na to vykašlem a pokračujem v živote tak, ako chcem.

Spočiatku nie je ľahké žiť týmto spôsobom. Musíte si vytvoriť svoj vlastný svet s vlastnými hodnotami, ale zároveň normálne fungovať v každodennom prostredí. Keď ho však raz vybudujete, ste slobodní: máte objektívnu perspektívu, z ktorej sa môžete pozerať na svet, v ktorom všetci žijeme. Môžete sa slobodne rozhodnúť, do akej miery alebo či vôbec sa na ňom chcete zúčastniť.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707503x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie