Založ si blog

Ako sa vyrovnať so strachom a úzkosťou

Jeden z mojich študentov mi povedal, že keď sa o svojej úzkosti porozprával s niekým blízkym, napríklad so svojou manželkou alebo priateľom, zistil, že v momente, keď sa im začal zverovať, úzkosť ustúpila – a to ešte predtým, ako dostal nejakú radu alebo útechu.

Blízkosť a spolupatričnosť znižuje úzkosť. Múdre príslovie hovorí, že „zdieľaný smútok je o polovicu menší“, t. j. keď sa o pocit delíme, rozdeľujeme ho a je ľahšie zvládnuteľný.

Zdieľanie našich skúseností zmierňuje naše negatívne pocity, otázkou je, prečo túto schopnosť nevyužívame viac? Prečo je pre nás také ťažké podeliť sa o svoje obavy s ostatnými?

Bojíme sa otvoriť svoje srdce a dať najavo, že máme nejaké obavy a strach. Okrem obáv, ktoré v sebe nosíme, máme zvyčajne aj ďalšie obavy podeliť sa o ne s ostatnými, pretože by nás mohli vnímať ako slabých. Spoločnosť vo všeobecnosti oceňuje silnejších, inteligentnejších, bohatších a schopnejších jednotlivcov a odhaľovanie našich obáv v takejto spoločnosti nás robí zraniteľnými voči zneužívaniu. Preto musíme hľadať sociálne prostredie, ktoré nás nebude zneužívať pre našu otvorenosť, ale naopak, dodá nám pocit viery a sebadôvery, ktorý nám pomôže vyrovnať sa s prípadnými negatívnymi pocitmi.

Sociálne prostredie, ktoré dokáže svojim členom zaručiť vieru a dôveru, je také, ktoré aktívne pritahuje k vyššiemu dobru a dobrotivej sile – sile lásky, dávania a spojenia. Práve táto sila v nás prebúdza tieto negatívne pocity, či už ide o strach, úzkosť alebo iné bolestivé pocity, aby sme sa k nej priblížili tým, že sa priblížime jeden k druhému.

Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Potom začneme vnímať nový pocit istoty a sebadôvery, ktorý odplaví všetky naše obavy.

Ak sa budeme chcieť spojiť s Vyššou silou a necháme, aby jej dokonalá kvalita lásky, dobroty a spojenia naplnila náš život pocitom bezpečia a dôvery, potom musíme túto kvalitu napodobňovať voči sebe navzájom – musíme dať druhým pocit viery a dôvery, aby oni mohli robiť to isté voči nám. Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Vtedy začneme vnímať nový pocit istoty a dôvery, ktorý odplaví všetky obavy, ktoré v sebe nosíme.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52, aktualizované: 12:18

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707100x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie