Založ si blog

Je vojna nevyhnutnou súčasťou vývoja ľudstva?

Túžba dominovať je základom našej povahy, a preto je vojna súčasťou našich životov. Je to však kontraproduktívne voči našim vlastným záujmom.
Ak sa na ľudstvo pozrieme zhora, potom vidíme, že vojna nás ničí. So všetkým našim technologickým pokrokom sme si mohli vybudovať pre všetkých raj na zemi, no vidíme, že robíme opak: že sa namiesto toho vrháme do ďalších vojen a konfliktov a vytvárame utrpenie a bolesť.

Základom každej vojny je ľudské ego, ktoré nás stavia proti sebe a núti nás k nepretržitému súpereniu a boju. Výsledkom je, že sa dostávame do takých vzťahov, kde vidíme, že vojna je nevyhnutná.

Kedy môžeme dosiahnuť mier a pokoj?

Vtedy, až sa budeme rozvíjať vďaka správnej forme vzdelávania, ktoré nás navedie k pochopeniu, kto a čo sme, čo je príroda, ako príroda funguje, ako sa vyvíja a ako s ňou môžeme byť v rovnováhe. Potom konečne začneme nenávidieť vojnu a objavíme večný stav mieru a pokoja.

Základom takejto výchovy musí byť vzájomná láska. Na jednej strane je v nás boj zakorenený, ale na druhej strane, keď sa budeme učiť, ako si prejavovať lásku, budeme schopní prekonať náš sklon bojovať.
Láska zvíťazí nad nenávisťou a vrodeným sklonom bojovať, pretože láska je najsilnejšou silou prírody. Láska je sila, ktorá môže vstúpiť do našich vzťahov a poraziť našu túžbu súperiť. K tomu je treba si vypestovať opačnú túžbu, aby nám láska vládla.

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707331x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie