Založ si blog

Čo sa musí stať alebo zmeniť, aby sme povstali k ľudskosti?

Ľudská prirodzenosť je túžba užívať si pre vlastný prospech.

Je to náš východiskový bod a sme v procese evolúcie, ktorý povedie k stavu, keď sa naša prirodzenosť obráti smerom, z ktorého budú mať prospech ostatní a príroda.

Príroda vo všeobecnosti je opakom ľudskej prirodzenosti. Funguje podľa zákonov altruizmu, vzájomného prepojenia a vzájomnej závislosti. V súlade s tým príroda rozvíja svoje nepohyblivé, vegetatívne a živé časti tak, aby sa navzájom nevykorisťovali.

V celej prírode máme len my ľudia túžbu využívať a ničiť prírodu, aby sme si dodali pocit moci a rešpektu. Preto sme dostali navyše túto egoistickú túžbu stať sa lepšími prostredníctvom nášho vzájomného spojenia – aby sme sa naučili, ako realizovať pozitívne a pre všetkých prospešné vzťahy, namiesto tendencie chcieť vykorisťovať jeden druhého a prírodu len preto, aby sme si nafúkli svoje ego….

S touto zmenou v našom zámere – od vlastného zisku k prospechu druhých a prírody – objavujeme úplne nový svet s novou prirodzenosťou, ktorá je večná a dokonalá. Potom žijeme bez tlakov a bolestí. Náš pocit krátkeho, pominuteľného a všeobecne nešťastného života nahradí pocit nepretržitej existencie bez utrpenia.

Utrpenie pramení z našej sebeckej túžby využívať druhých a prírodu pre vlastný prospech. Preto keď sa povznesieme z nášho egoistického sklonu k altruistickému, k túžbe prinášať úžitok iným a prírode, zistíme, že žijeme na nebeskej úrovni existencie.

Nebo je stav, v ktorom medzi ľuďmi existuje spoločná sila lásky, ktorá vytvára putá lásky – ,,Miluj blížneho svojho ako seba samého“.

Príroda nás do tohto nebeského stavu skôr či neskôr privedie a nám nezostáva nič iné, len zmeniť svoj postoj k sebe navzájom, z egoistického na altruistický, a tak žiť v harmonických a vyrovnaných vzťahoch.

 

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713247x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie