Založ si blog

Od lásky k nenávisti je jeden krok

Podľa židovskej tradície sa 15. Av oslavuje ako deň lásky. Kedysi, v dávnych dobách si mladé dievčatá v tento deň obliekali biele šaty a chodili tancovať do viníc. A mládenci sa pozerali na dievčatá a vyberali si nevesty.

Dnes už v Izraeli nikto tancovať do viníc nechodí, ľudia však chodia do obchodov nakupovať kvety a darčeky pre svojich blízkych. Tento sviatok zaujíma veľmi dôležité miesto najmä medzi mladými ľuďmi.

Prečo oslavujeme tento deň?

V deň 9. Ava, týždeň pred sviatkom lásky, sa odhaľuje nenávisť, zdroj všetkého zla. A potom 15. Ava sa odhaľuje jej náprava a dobrota. Nenávisť a láska sú dve strany tej istej mince: prejav túžby prijímať potešenie vo svojej zlej a dobrej podobe.

Na jednej strane sa všetko realizuje vo vnútri nášho egoizmu, na druhej strane prichádza jeho náprava z nenávisti na lásku. Od lásky k nenávisti je len jeden krok, pretože potrebujeme urobiť iba jeden čin – prebudiť Vyššie svetlo, aby vykonalo túto zmenu.

Je povedané: „Vytvoril som zlý počiatok“ – náš egoizmus, ktorý sa úplne odhaľuje 9. Ava, „a tiež Tóru, ako prostriedok na jeho nápravu, pretože jej svetlo vracia k zdroju“. To znamená, že v prírode je Svetlo, zvláštna sila, ktorú treba správne prebudiť, a tá potom napraví naše zlo v dobro.

Sebecký počiatok je príčinou všetkých našich ťažkostí, od nepatrných problémov až po tragické nešťastia a smrť. Ale Svetlo, ktoré vracia k Zdroju, všetko toto zlo premieňa na dobro. Od človeka sa vyžaduje iba prosba, aby sa to stalo, a Vyššie svetlo okamžite vykoná túto nápravu, ak bola naša prosba skutočná a správna.

Preto láska a nenávisť idú vždy spoločne. Láska a nenávisť, dobro a zlo, pravda a lož, temnota a svetlo sú si vo svojej pravej podobe vzájomne veľmi blízke. Pokiaľ nerozumieme tomu, čo to je, a nahrádzame tieto pojmy a vzájomne ich zamieňame, potom medzi nimi vzniká veľká vzdialenosť a zmätok.

Keď ale dôjde k ozajstnému uvedomeniu zla, ako 9. Ava, potom je už jasné, čo treba urobiť, ako reagovať, a preto prichádza 15. Av – sviatok lásky.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Rusko Mišustin

Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať desať vicepremiérov

11.05.2024 17:26

Na jej čele zostane Michail Mišustin.

Poland Auschwitz Anniversary

Odhalili bustu roľníkovi z Kysúc, ktorý prispel k tomu, aby sa svet dozvedel o nacistickom vraždení Židov v Auschwitzi

11.05.2024 17:00

Ondrej Čanecký sa zachoval statočne. Pomohol dvom väzňom na úteku, ktorí chceli podať svedectvo o hrôzach v hitlerovskom tábore smrti.

Afganistan Baglán záplavy

Záplavy na severe Afganistanu si vyžiadali stovky obetí

11.05.2024 16:25

Afganistan patrí ku krajinám najhoršie postihnutým dôsledkami klimatických zmien a je zároveň najmenej schopný na takéto udalosti reagovať.

Výbor obrana bezpečnosť, migaľ, gašpar, grendel

Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie

11.05.2024 15:18

Politici sa vyjadrili aj k odvolávaniu ministeriek zdravotníctva a kultúry.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 712129x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie