Založ si blog

Prečo sú niektorí ľudia ľaváci a niektorí praváci?

Podľa múdrosti kabaly existuje vyššia úroveň reality. Náš svet je rôznymi silami spojený s koreňmi tejto vyššej reality, podobne ako je prepojená rubová strana vyšitého obrázku s jeho lícom. Podľa toho, akým spôsobom tieto sily zostupujú dole, do sveta, ktorý vnímame a cítime, existujú praváci, ľaváci a ľudia ktorí nemajú dominantnú ani jednu stranu (ambidextria, nevyhranenosť), povedzme teda obojruční. Posledné dve, z týchto troch možností, sú oveľa vzácnejšie.

Aj keď sú ľudia spočiatku ľaváci, postupne prejdú na pravákov. Keď zopneme ruky, uvidíme, či je hore náš pravý palec, alebo ten ľavý. Môžeme týmto spôsobom zistiť, či sme boli pôvodne praváci alebo ľaváci.

Koreň toho, či sme praváci, ľaváci alebo obojruční, spočíva v tom, čo kabala nazýva tromi líniami. Tri línie tvoria základ našej duše. Niektorí ľudia vychádzajú viac z pravej línie, iní viac zľava a tretí typ sa nachádza uprostred. Záleží na druhu duší, pretože sme všetci prepojení do jediného systému, do jedinej duše. Každý máme v tomto dokonalom systéme svoju špeciálnu funkciu, rovnako ako majú svoj zvláštny význam rôzne bunky a orgány v ľudskom tele.

Navyše mnoho buniek a orgánov nášho tela funguje rôznym spôsobom a zdanlivo nezávisle jeden na druhom. Ďalším príkladom takého systému je automobil, ktorého jednotlivé časti sa pohybujú rôznymi smermi. Niektoré sa otáčajú dopredu, iné dozadu a vzájomným pôsobením pohybujú celým vozidlom jedným smerom. V našom živote je to podobné. Zdá sa, že každý z nás funguje svojim individuálnym spôsobom, nezávisle od druhých. A predsa tu existuje akási základná, univerzálna symetria.

Nezáleží teda na tom, kto je pravák a kto ľavák. Je to iba vonkajší obraz nášho vnútra, súčasť našich vlastností, ktoré zostúpili do nášho sveta. Otázkou zostáva, či sa snažíme harmonicky a mierumilovne rozvíjať svoje vlastnosti tak, aby boli prospešné ostatným, a nie na ich zneužívanie a utláčanie.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711415x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie