Založ si blog

Prajem vám dobrý zápis do Knihy života

Na Nový rok si navzájom želáme dobrý zápis do Knihy života. Podľa tradície sú všetky ľudské činy zaznamenané v nebesiach. A my chceme byť zapísaní v dobrej knihe spravodlivých, nie v knihe hriešnikov. Preto si navzájom prajeme a blahoželáme si k Novému roku.

V modlitbe Roš hašana sú tieto slová: „Šťastný je ten, kto na Teba nezabúda“. Na čo by sme nemali zabúdať? Na našu vzájomnú lásku, na naše zjednotenie. Veď hlavným pravidlom Tóry je „milovať svojho blížneho ako seba samého“. A najmä počas sviatku Roš hašana, na začiatku nového roka, chceme, aby všetko bolo medové, sladké, milé, dobré, a tak si navzájom želáme dobrý rok.

Vzájomným zbližovaním sa približujeme k Vyššej sile, k Stvoriteľovi. A ak sa nám to nepodarilo minulý rok, chceme to dosiahnuť v novom roku, priblížiť sa k sebe navzájom, a tým aj k tomu najdôležitejšiemu – k Stvoriteľovi.
Podstatou sviatku Roš hašana je korunovať Stvoriteľa ako jediného vládcu na tomto svete. Je jasné, že Stvoriteľ je jedna, jedinečná a zvláštna Sila pôsobiaca v celej realite, čo je skutočnosť, ktorá si nevyžaduje náš súhlas.
Ale na druhej strane my sami chceme cítiť, že Stvoriteľ je Najväčšia sila na svete, ktorá všetko riadi. A my chceme byť Jeho služobníkmi, ktorí bezpodmienečne plnia Jeho príkazy.

Chceme, aby Stvoriteľ vládol nad celou zemou, teda nad všetkými našimi túžbami na sto percent. To je to, čo považujeme pre seba za dobrý nový rok.

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

juraj c. strelec

Hamran: Uniknuté video s atentátnikom natočil príslušník úradu pre ochranu ústavných činiteľov a posunul ho nadriadeným

20.05.2024 14:06

Na videu útočník na obvodom oddelení polície a hovorí o svojom názore na politiku.

Netanjahu

Hlavný prokurátor medzinárodného súdu požiadal o zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu

20.05.2024 13:56

Hlavný prokurátor ICC oznámil, že požiadal o vydanie zatykačov na lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a Izraela.

SR Prešov Demokrati snem Naď TK POX

Vytýčili prvé pojednávanie vo veci žaloby Jaroslava Naďa na Ľuboša Blahu

20.05.2024 13:46

Naď podal na Blahu žalobu za to, že ho pred vyše dvoma rokmi opakovane nazval vlastizradcom.

Rooseveltova nemocnica, Banská Bystrica

Rooseveltova nemocnica podpísala zmluvu so zhotoviteľom novej nemocnice

20.05.2024 13:06, aktualizované: 13:50

Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026, bude financovaná z plánu obnovy.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 716185x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie