Založ si blog

Je Macron Európsky Mojžiš?

Stabilita a bezpečnosť nie sú synonymá dnešnej Európy. Teroristický útok v Holandsku, pri ktorom zomreli traja ľudia. Bombová hrozba v Bruseli, ktorá bola planým poplachom, ale zvýšila napätie blízko sídla Európskej únie a donútila k evakuácii budovy. Narastajúci antisemitizmus a neonacizmus naprieč Európou – to je stručný prehľad reality súčasnej Európy.

Aké vedenie je potrebné k tomu, aby sme urovnali pálčivé problémy kontinentu?

Čo sa týka sociálno-politického spektra, potom čo protest Gilets Jaunes (Žlté vesty) spôsobil v hlavnom meste Francúzka stav anarchie, sa úrady vyhrážali zákazom demonštrácií. V dôsledku trvalej turbulencie a nezvládnutiu protestu, bolo vedenie Parížskej polície prepustené. Počas štyroch mesiacov, kedy sa hnutie postavilo proti navyšovaniu daní z pohonných hmôt, protestov proti tomu, čo je považované za elitársku politiku prezidenta Emmanuela Macrona, sa už zvrhli do nepokojov a vandalizmu.

V snahe prekonať narastajúci tlak sa prezident Macron snaží stavať do pozície Európskeho vodcu presadzovaním ideálov zjednoteného kontinentu pod frázou „Európska renesancia“. Jeho návrh, ako dosiahnuť tento vznešený cieľ, bol nedávno publikovaný v 28 popredných Európskych novinách.
V otvorenom liste Európanom píše, že „nikdy od druhej svetovej vojny nebola Európa tak potrebná, a pritom ešte nikdy nebola Európa v takom ohrození.“ Navrhuje založenie Európskej agentúry na ochranu demokracie k boji proti fenoménu fašizmu, pohraničnú políciu a spoločný azylový úrad všetkých členov EÚ, aby sa zlepšili spoločenské práva občanov a uľahčil sa obchod medzi členmi EÚ. Navyše k týmto opatreniam o snahe zjednotenia – Macron kritizuje britské rozhodnutie o vystúpení z EÚ.

Nesprávne pochopenie vôle k odporu proti spoločenskému rozkladu Európy ako k prebudeniu renesancie zjednotenej Európy narobí s najväčšou pravdepodobnosťou viac škody ako úžitku. Prečo? Ako povedali mudrci kabaly, že: „rozptýlenie hriešnikov je dobré pre nich a dobré pre svet.“ (Mišna, Sanhedrin 71b) Hriešnici sú podľa múdrosti kabaly vlastne skupinou ľudí, ktorí dovoľujú egoistickej povahe, aby ovládala a naďalej rozdeľovala. Povedané inými slovami, Európska únia je len plášť na falošnú jednotu.

Pokiaľ Európania najprv nepotlačia a neuvedú do rovnováhy svoj egoizmus – individuálny prospech na úkor ostatných, nebude možné, aby spolu žili v mieri, ako dokazujú stovky krvavých bitiek a vojen, ktoré sužovali po celú dobu ich históriu. Bez silných zemí, akými sú Rusko a Spojené štáty, kontinenty Afrika a Stredný východ, ktoré na Európsky kontinent vyvíjajú tlak zo všetkých smerov, by sa Európania už dávno medzi sebou zničili. Tieto vonkajšie výzvy ich donútili k určitej labilnej forme jednoty.

Bohužiaľ, Macronová výzva nie nič iné ako trik k získaniu ekonomického a politického prospechu. Vnútri toho volania nevidím žiadneho Mojžiša súčasnosti, ktorý by viedol svoj ľud k stabilnému a bezpečnému spoločenskému poriadku. Naopak, egoizmus, čoby sila skrytá za nerovnováhou celej spoločnosti, postupne narastá medzi vodcov a ľuďmi všeobecne, a to nielen v Európe, ale po celom svete. Zároveň sa ľudská spoločnosť ukazuje ako globálny a integrálny systém, ktorý spája spolu národy, ekonomiky i kultúry. V dôsledku toho majú problémy v Európe, Amerike i v Ázii spoločný koreň: obmedzený a krutý egoizmus. Jeho riešenie zostáva taktiež rovnaké. Metódou na prekonanie egoizmu je také vzdelanie, ktoré bolo vytvorené práve k tomu, aby sa tento problém podarilo vyriešiť. Macron však túto metódu nepozná.

Pokiaľ nebude zavedený taký vzdelávací plán, európske hlasy, ktoré naliehajú na sprísnenie zákonov proti zločincom, ktorí ohrozujú vnútornú bezpečnosť Európy, sú správne. Naviac ktokoľvek prejavujúci nenávisť, poburovanie alebo násilie proti druhým, by mal byť vypovedaný. Liberálny prístup, ktorý verí v to, že je možné asimilovať každého prisťahovalca prostredníctvom všeobecného presvedčenia, je mnohými imigrantmi považovaný za slabosť, ktorú sa dá využiť. Rastúci počet prisťahovalcov z rôznych národov a kultúr je receptom na rastúci nepokoj, pokiaľ sa nenájde správny absorpční proces.

Efektívny integračný proces by sa nezakladal na vymazaní kultúrnej jedinečnosti každého prisťahovalca. Miesto toho by sa každý novo prichádzajúci a rovnako tak i európsky občan učili, ako sa zjednotiť na spoločnom základe nad ich odlišnosťami.

Ako sa z EÚ môže stať skutočný zjednotený blok? Je to možné dosiahnuť predovšetkým posunutím perspektívy. „Európa ako jedna rodina“ by mal byť slogan uvedený na vlajke kontinentu. To je duch pokroku, ktorý má rozkvitnúť v skutočnej zjednotenej Európe. Pokiaľ Macron a svetoví vodcovia chcú získať veľký rešpekt a zanechať trvalý odkaz, musia zaviesť vzdelávací systém, ktorý zjednotí všetkých európskych občanov. Musia šíriť takého ducha jednoty, ktorý by každému vdýchol pocit, že nie je rozdiel medzi Nemcom a Španielom, kresťanom a moslimom, pôvodným obyvateľom a prisťahovalcom. Všetci sa rodíme nahí a nahých nás taktiež pochovajú. Je to práve naše spoločné ľudstvo, ktoré by nás malo zjednocovať nad všetkým ostatným.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698310x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie