Založ si blog

Syndróm vyhorenia

Švédsko nie je krajina, kde by sa ľuďom žilo v ťažkých podmienkach. Nie sú preťažení, majú čas na šport, odpočinok, rodinu. Aj napriek tomu sa u nich často objavuje syndróm vyhorenia.

Miestne firmy prechádzajú na štvordenný pracovný týždeň, životná úroveň rastie ale aj napriek tomu, pocit vyhorenia medzi ľuďmi stúpa. Najväčší nárast je u ľudí vo veku od dvadsaťpäť do dvadsaťdeväť rokov. Oproti roku 2013 je to nárast o 144%.

Problém je v tom, že si ľudia nemôžu správne rozdeliť čas. A obzvlášť trpia workoholici. Čím zaplnia čas ničnerobenia? Vytvára sa akési vákuum. Čím ho má človek naplniť, aby netrpel?

Zmysel života – to je to, čím ho musíme naplniť!

Ale kde ho nájsť? Nezmyselnosť vlastnej existencie začína človeka pomaly dusiť. Vidí pred sebou celý život, ako začína, pokračuje aj končí. Stále sa vyvíjame. Pred tým sa ľudia dožívali 50-60 rokov, teraz sa vek výrazne predlžuje. A k čomu nám to je? Aké je riešenie?

Odhaliť skutočný zmysel života, ktorý je nám daný prírodou. A toto je nad naším egoizmom, vyššie nášho chápania. K tomu je treba rásť. Aby sme toho dosiahli, musíme otvoriť oči, uvidieť celkom inú realitu, systém, v ktorom existujeme a nie našu egoistickú povahu.

Zmeňte spôsob vnímania vesmíru a uvidíte, v čom sa v skutočnosti nachádzate a aký svet môžete pre seba odhaliť. Stlačte tlačidlo a zmeňte celý svet.

Kde je to tlačidlo? Kde ho hľadať?

V srdci človeka. Samozrejme! Človek musí pochopiť, že potrebuje zmeniť sám seba a tým zmeniť svet. V jednom vysielaní som povedal, že túžbu hľadať vyšší zmysel života nie je možné kúpiť. To znamená, že ho nie je možné nájsť a strčiť ho do tašky …

Áno, je to skutočne tak. Pokiaľ v človeku existuje potreba odhaliť Vyšší svet, zmysel života – tak jednoducho existuje a pokiaľ nie – tak nie. Ale súdiac podľa súčasného stavu, v ktorom sa ľudstvo nachádza, vidíme, že k tomu všetci prichádzame.

V súčasnosti je veľký počet hľadajúcich, hľadajú a dúfajú, že nájdu aspoň iný vesmír. Ďalší vesmír! To znamená, že chcem ísť za hranice tohto sveta, chcem vidieť niečo iné. Pokiaľ si maľujem tento svet a on je vo mne namaľovaný, tak si ho prajem namaľovať iným spôsobom. Ja ho chcem namaľovať.

A vtedy prichádza integrálne vzdelávanie a hovorí „Prosím, tu sú štetce, tu máš prázdny list – maľuj” A tým sa musí človek zaoberať.

To je veľmi optimistický obraz. Na jednej strane určitá sila ničí všetky domčeky z kariet, ktoré v človeku existujú, a akoby ho to ťahalo na novú cestu. Ale človek, ktorý sa nachádza v strede tohto ničenia, tú cestu nevidí. Akoby tam bola nejaká prekážka. Je to náš vnútorný súhlas uvedomenia si ničomnosti nášho spôsobu chápania, ohraničenosť nášho vnímania. To prejde. Život vyučuje. Som veľký optimista. Namaľujte obraz novej reality. Tým, že „Stlačíš tlačidlo vo svojom srdci a táto nová realita sa ti odhalí.”

„Tlačidlo v srdci” – to znamená, že musíte stlačiť seba, začať vnímať svet a seba iným spôsobom. A vtedy uvidíte, že v skutočnosti existujete v inej realite. To je naozaj zázrak, ale tento zázrak sa odohráva cez vás, keď meníte seba, meníte svoje hodnoty na opačné a vidíte druhý svet – obrátený.

Musíme pochopiť, že celková naša prirodzenosť, celkový náš vesmír, celý náš svet existujú v našej predstave. A táto predstava je v súčasnosti egoistická. A pokiaľ ju zmeníme na altruistickú, uvidíme iný svet. A to bude už Vyšší svet – svet altruizmu, svet lásky.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 698873x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie