Založ si blog

Prečo vnáša človek chaos do prírody?

Súdiac podľa počtu prírodných katastrof, ku ktorým došlo v poslednej dobe, vidíme, že človek vnáša do prírody chaos. Je však bežné s prírodou zaobchádzať ako s neživým systémom a myslieť si, že prírode prinášame len „mechanické“ poškodenie?

Hlavný problém spočíva v tom, aby som sám seba videl vo vnútri prírody, nie mimo nej, tak ako sme o tom presvedčení. Sme zodpovední za prírodu – za dom, v ktorom bývame. Umiestnili nás do domu s mnohými tlačidlami, ich význam nám nie je známi. Potlačili sme nejaké tlačidlo a zrazu je tu hurikán, ďalšie tlačidlo a blíži sa tsunami, potom požiar. Potlačíte na tretie tlačidlo a uvidíte, že je všetko v poriadku.

A čo máme robiť? Ľudstvo je ako nešťastné dieťa, sedí v tomto malom dome uprostred lesa a nevie, ako sa chovať. Ukazuje sa, že aby sme sa mohli stať slobodnými, musíme sa správne vyvíjať.

Keď človek vyjde zo svojho domu do lesa, do hôr, verí, že „ide do prírody“ – a to je zlý prístup. Akoby vyšiel zo svojho domu do domu, ktorý vlastnia zvieratá. Lenže príroda je taktiež jeho domovom! Musíme prestať považovať integritu prírody za niečo, čo existuje mimo nás. Musíme ctiť, že sme vo vnútri prírody a ovplyvňujeme ju a príroda ovplyvňuje nás, že spojenie medzi nami nie je správne, a preto sa človek musí zmeniť.

Neživý, rastlinný a živočíšny svet sa v súlade s prírodou nachádza inštinktívne. Človek taktiež musí byť v absolútnom súlade s celým prírodným systémom, aj napriek tomu, že jeho prirodzenosť je pravým opakom.

Pokiaľ sa chceme povzniesť nad živočíšnu úroveň, musíme v sebe sami rozvinúť správny postoj k prírode: cítiť, že existujeme v integrálnom systéme, naučiť sa byť integrálni vo vzťahu k neživému, rastlinnému a živočíšnemu svetu i k celému ľudskému systému.

Sme povinní budovať ľudský systém podľa rovnakých princípov, ktorými sa v prírode riadi neživý, rastlinný a živočíšny systém. To znamená, že sa od prírody musíme naučiť, ako budovať ľudský systém, pretože sme ukončili náš vývoj na živočíšnej úrovni a začali sme sa rozvíjať ďalej. A tu, na vnútornej ľudskej úrovni, sa musíme začať dopĺňať.

Úlohou človeka je od prírody sa naučiť, ako byť s ňou v rovnováhe. Príroda nám ukazuje, že sú všetky jeho prvky vzájomne spojené. Tento vzťah je možné pozorovať na všetkých úrovniach.

Ako sa môže človek zapojiť do tohto systému, aby správne cítil prostredie vôkol a bol s ním vo vzťahu vzájomného dávania a prijímania, to znamená, aby bol v rovnováhe s prírodou rovnako, ako sa inštinktívne dopĺňajú všetky jeho časti: neživá, rastlinná a živočíšna.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 703187x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie