Založ si blog

Surfovanie na vlnách pandémie

Verejná debata teraz hovorí o druhej vlne pandémie. Práve keď sme si mysleli, že pandémia je pod kontrolou, otvorenie ekonomiky prinieslo po celom svete nové ohniská nákazy. Čo to predstavuje pre budúcnosť? Môžeme sa skúsiť vyhnúť protichodným stratégiám riešenia pandémie a jej dôsledkov, ale pravdou je, že teraz vidíme len špičku ľadovca toho, čo nás čaká. To, čo vieme určite je to, že náš spôsob života sa navždy zmení. Najdôležitejšou vecou, ktorú musíme pochopiť, je to, že príroda nás vedie k novým formám spojenia medzi nami, pretože sa všetci navzájom ovplyvňujeme a sme na sebe závislí.

Koronavírus tak rýchlo nezmizne z nášho okolia. Môže tu zostať roky, aj keď je možné, že sa zmení jeho podoba. Preto je absolútne nevyhnutné, aby sme utvárali spoločnosť a ekonomiku v súlade s novo vznikajúcou realitou. Odborníci varujú, že počas niekoľkých mesiacov budeme v najhlbšej kríze od druhej svetovej vojny. Obchody sa zrútia, úspory ľudí vyschnú a oni nebudú môcť vracať pôžičky, splácať hypotéky, ani platiť nájomné. Jasné znamenia sú už tu. Preto musíme urobiť revolúciu v našich prioritách.

Štáty musia investovať svoje zdroje do životne dôležitých odvetví, ktoré môžu zabezpečiť uspokojenie základných potrieb každého človeka na obstojnej úrovni. Verejné rozpočty by mali zabezpečiť prostriedky na základné potreby podľa zvolených priorít a nerozhádzať zdroje v iných oblastiach kvôli nátlaku kedysi silných záujmových skupín. Luxusné priemyselné odvetvia určite utrpia vážnu ranu v dôsledku hospodárskej krízy. Bolo by zbytočné pokúšať sa ich obnoviť, pretože ich výrobky budú mať veľmi malý dopyt.

Myšlienka musí predchádzať akciu: zajtrajšie ľudstvo bude potrebovať oveľa pokojnejší životný štýl, oslobodený od nezmyselného behu sem a tam, sústredený len na základné veci namiesto nadbytočných. Ľudia budú musieť investovať predovšetkým do budovania hlbokých väzieb medzi sebou, aby v nich objavili chuť života. Naša dobrá budúcnosť spočíva vo výskume a vývoji spojenia a lásky medzi všetkými ľuďmi a tento počin bude naším odchodom do nového sveta.

Než dosiahneme tohto vytúženého spojenia ľudí, musíme sa očistiť od nepodstatných činov, ktoré iba zvyšujú ničivú konkurenciu medzi ľuďmi, vysávajú vzácne zdroje z prírody a znečisťujú ovzdušie, zem a more.

Éra koronavírusu chytro odlupuje šupky zastaralého spôsobu života. Pozvoľna obmedzuje ekonomiku do zdravej a udržateľnej dimenzie.

Vlády budú musieť premýšľať mimo zabehnutých koľají, aby zabezpečili zamestnanosť a živobytie miliónom ľudí, ktorí budú vyhostení z trhu práce. Najlepším riešením bude poskytnúť občanom celosvetovo príjem podmienený aktívnej účasti na sociálnom vzdelávaní a budovaní komunity.

Prostredníctvom vzdelania táto úniková cesta ponúkne bránu novému pochopeniu ľudskosti, ktoré sa odohrávajú v tejto osobitnej ére, a čo znamenajú vo vývoji človeka, spoločnosti a sveta, a tiež o nových vzťahoch, ktoré musia byť nadviazané medzi ľuďmi. Tí, ktorí študujú, budú tiež pracovať niekoľko hodín v oblastiach, ktoré budujú komunitu a spoločnosť.

Najšťastnejší a najzdravší možný život sa vyvíja starostlivosťou o ostatných. Rovnako ako matka, ktorá sa vždy stará o svoje deti a pri poskytovaní tejto starostlivosti nájde neporovnateľný pocit uspokojenia a vitality. Hoci zdanlivo odporuje pojmom sociálneho dištancovania, éra koronavírusu je v skutočnosti tu, aby nás naučila, ako správne pristupovať k sebe navzájom, skutočnej forme spojenia na vnútornej úrovni, medzi srdcami, a ako sa vyhnúť ubližovaniu ostatným.

Čím viac sa zjednotíme cez srdce a dušu a čím viac chápeme vedenie prírody, tým sa naša úzkosť ohľadom budúcnosti zmenší. Toto je sila, ktorej charakteristickým rysom je láska a čisté odovzdávanie.

Koronavírus teda nie je len pandémia, ktorá má frustrovať a ničiť, ale evolučné hádanka, ktorú musíme spoločne rozlúštiť. Náš úspech bude závisieť od našej jednote, nie iba splavovanie vlny pandémie, ale dosiahnuť vrchol vlny, pre zdravú a bezpečnú budúcnosť.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688310x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie