Založ si blog

Povodeň storočia

Povodne v Nemecku sú ohromujúce svojou silou a rýchlosťou, s akou k nim došlo. Počet obetí sa každou hodinou zvyšovala a viac ako tisíc ľudí bolo nezvestných. Voda zaplavila cesty, podmyla základy a zrútila mosty.

Devastácia ako po vojne. Záplavová zóna sa stále viac rozširovala a zaberala nové oblasti v Nemecku, Belgicku a Rakúsku.

Je to jednoducho katastrofa. My však učíme, že existuje len jeden dôvod, prečo sa k nám príroda, teda vyššia moc, Stvoriteľ, správa negatívne – a to v prípade, že prekročíme povolené hranice. Príroda nás chce vidieť v ideálnom stave: zjednotených ako jednu osobu s jedným srdcom. A je ochotná tolerovať, ak sa od tejto jednoty trochu odchýlime, ale len v určitých medziach.

Ak prekročíme tieto hranice, v prírode sa poruší rovnováha. A práve to sa deje a bude diať. Tým, že sme si nevšímali svoje konanie vo vzťahu k prírode, sme sa dostali do konfrontácie s vyššou mocou. A tak príroda bude protestovať čoraz silnejšie a dôraznejšie povodňami, požiarmi, epidémiami a ďalším, ako pri egyptských ranách: „Krv, žaby, kobylky…“.

Čaká nás mnoho takýchto katakliziem, ktoré budeme musieť v nasledujúcich 10-20 rokoch prekonať. Zároveň však začneme pociťovať povinnosť uviesť sa do rovnováhy s prírodou. História egyptských rán sa opakuje: všetci „Egypťania“ v nás, sebecké sily, dostanú desať rán, kým nezdvihneme ruky a nepovieme: „Dosť, už nemôžeme zostať v Egypte!“

Aj keď to tam bolo pohodlné a vyživujúce, musíme odtiaľ utiecť. Odkiaľ „odtiaľ“? Tento únik nepochádza zo zemepisnej oblasti, ale zo vzťahov medzi nami: od bezdôvodnej nenávisti k bratskej láske.

Kým však dozrejeme k tomuto úniku, budeme musieť prejsť mnohými ranami, utrpením, problémami: povodňami, požiarmi, epidémiami všetkého druhu atď. Toto je prognóza na nasledujúcich 10-20 rokov. Do roku 2040 sa tieto katastrofy rozšíria po celom svete, v každej krajine a regióne svojím špecifickým spôsobom.

Vidíme, že tvárou v tvár spoločnému nešťastiu si ľudia začínajú viac pomáhať a prejavovať solidaritu. Príroda nám však vystavuje oveľa väčší účet: nejde len o to, aby sme si trochu napravili svoje životy a vzťahy. Ide o to, aby sme od základu napravili charakter človeka, aby sme napravili jeho prirodzenosť, aby sme odhalili, že sme všetci sebeckí, a aby sme sami túžili vytvoriť medzi sebou iné, lepšie vzťahy.

Musíme sa stať láskavejšími jeden k druhému a týmto vľúdnym vzťahom medzi ľuďmi ovplyvníme všetky ostatné úrovne prírody: neživú, rastlinnú a živočíšnu, čím ich privedieme do stavu kľudu a harmónie. To budú dôsledky zmien, ktoré sa v nás udiali: spôsob, akým sa k sebe navzájom správame.

Myslím si, že to bude trvať dvadsať rokov, pretože táto zmena sa nemôže udiať zo dňa na deň.  Veď dnes vychádzame z presne opačného stavu, z úplnej nepripravenosti brať do úvahy prírodu, z nepochopenia, že stojíme pred systémom vyšších síl, ktoré nás prišli zmeniť.

Odmietame to považovať za ruku Stvoriteľa a prijať to ako pomoc pre naše dobro, za ktorú by sme mali byť vďační. Všetky problémy sú dôsledkom toho, že sme proti sebe, človek proti človeku a teda i proti prírode.

Tu nie je možné postupovať skratkou. Koniec koncov, aj egyptské otroctvo trvalo mnoho rokov než skončilo krutými ranami. Pozrite sa, ako Faraón, teda naša sebecká povaha, to tvrdé kamenné srdce, protestuje a nechce sa podvoliť.

Pozrite sa – presne ako Faraón, ktorý už, už súhlasí, že nás prepustí, aby sme smerovali k jednote a láske. Ale potom zoberie svoje povolenie späť a odmietne nás pustiť, a tak sa vraciame zas a zas do toho istého stavu.

A v takomto konflikte, než ho vyriešime, musíme stráviť niekoľko rokov… Okrem toho si musíme uvedomiť, že sa to momentálne deje na celom svete, medzi všetkými ľuďmi a národmi. Kým sa vlády a národy začnú podriaďovať, bude to vyžadovať čas i mnohé utrpenia a pohromy. Takýto tajfún by sa mohol prehnať Európou tak, že by z nej nezostalo nič.  Všetko len preto, aby sa ľudia zmierili a prijali naplnenie zásady milovať svojho blížneho ako seba samého.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699256x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie