Založ si blog

Nejde o vakcínu

Pandémia koronavírusu a očkovanie viedli k mnohým príbehom: napríklad o žene, ktorá nevedomky nakazila celú svoju rodinu a veľmi to ľutovala, ale ľudia, ktorých nakazila, jej to nikdy neodpustili. Namiesto pochopenia a odpustenia sa jej otvorene vyhrážali.

O deťoch, ktoré boli nútené odísť do izolácie kvôli svojim kamarátom, a preto sa medzi sebou pohádali na život a na smrť.

A neobyčajný príbeh rodičov, ktorí sa pokúsili nakaziť svoje deti koronavírusom, aby ho mohli dostať v miernej forme a získať tak zelenú kartu.

Tieto a ďalšie podobné príbehy vyvolali živú diskusiu na sociálnych sieťach. Pomáha vakcína? Očkovať či neočkovať? Ako sa správať k tým, ktorí neboli očkovaní a pri nákaze pokračujú v šírení choroby?

Ak nakazená osoba dodržala všetky pokyny ministerstva a napriek tomu nakazila ostatných, nedalo sa nič robiť, bol to osud. Na tom sa zhodli všetci. Ak však osoba vedela o pokynoch ministerstva, ignorovala ich a nakazila ostatných, potom je vinná a musí byť potrestaná, alebo má právo konať podľa vlastného uváženia, podľa svojho najhlbšieho presvedčenia?

Aby sme boli spravodliví, v tomto prípade bola väčšina diskutujúcich za trest. A to ma potešilo. Nie preto, že by mal byť dotyčný potrestaný, ale preto, že ľudia začali chápať, že sme všetci zodpovední jeden za druhého.

Začali sme si uvedomovať, že musíme počítať jeden s druhým a správať sa k sebe inak ako predtým. Pochopili sme, že sme všetci na jednej lodi a každý sa musí postarať o toho druhého. A to je hlavný prínos súčasnej pandémie.

Samozrejme, aj pred pandémiou bolo jasné, že každý z nás je súčasťou niečoho väčšieho – rodiny, komunity, krajiny… Ale pred pandémiou sme o tom príliš neuvažovali, pretože sme nevnímali globálne dôsledky toho, že sa o seba navzájom nestaráme, že sa ignorujeme.

Dnes sme však jasne presvedčení, že činy jedného človeka ovplyvňujú všetkých a každý sa musí správať zodpovedne. A tí, ktorí nechcú niesť zodpovednosť za svoje činy pred spoločnosťou, sa od nej môžu izolovať. Ako to urobí, je jeho vec, ale spoločnosť musí vedieť, že takýto človek pre ňu už neexistuje. So všetkými dôsledkami, ktoré z toho vyplývajú.

Ja som sa napríklad s príchodom koronavírusu mohol úplne izolovať a s nikým neprichádzať do kontaktu. A pandémiu som mohol prekonať aj bez vakcíny. To je isté. Ale nechal som sa zaočkovať, pretože som sa riadil usmerneniami aj zo solidarity s tým, čo robí môj národ.

Koniec koncov, nejde o koronavírus, ale o môj postoj k spoločnosti, k mojim ľuďom. Pre mňa to nie je strach z infekcie, ani otázka správnosti či nesprávnosti očkovania. Väčšina ľudí sa rozhodla pre očkovanie, alebo aspoň proti nemu nenamietala, a tak mám pocit, že im to dlžím. Pretože som telom svojho ľudu, svojho národa – je to duchovný princíp, duchovný zákon.

Všetky zákony existencie izraelského národa vychádzajú z kabaly a sú odvodené zo vzájomnej úcty, z bratskej lásky, a to ako v rámci národa, tak aj voči ostatným národom sveta. Tieto zákony totiž vychádzajú zo základov prírody, zo zákonov Stvoriteľa.

Ako napísal veľký kabalista 20. storočia Baal HaSulam vo svojom texte „Mier vo svete“: „Človek nemôže existovať bez spoločnosti, rovnako ako sa bez nej nemôže sám uživiť. Samotná príroda tak núti človeka žiť životom spoločnosti.

To je jeho zákon, a kto ho poruší, bude určite potrestaný, pretože svojím konaním marí zámer, ktorý stanovil Stvoriteľ. A keďže číselný význam slov „príroda“ a „Stvoriteľ“ je rovnaký, zákony Stvoriteľa sa môžu nazývať prikázaniami prírody a naopak, pretože sú jedno a to isté.“

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702380x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie