Založ si blog

Čo ničí detskú myseľ

Situácia sa každým ďalším dňom zhoršuje. Všade narastá násilie, ľudia sa necítia bezpečne, počet depresií prudko stúpa a počet úmrtí na predávkovanie dosiahol nepredstaviteľné čísla, pretože ľudia nemajú kam pred utrpením utiecť. Len počas minulého roka prišlo o život v dôsledku predávkovania drogami viac ako 100 000 Američanov. Okrem toho sa celkový počet ľudí, ktorí zomreli v dôsledku zneužívania drog, za posledných päť rokov zdvojnásobil. Existuje len jeden spôsob, ako to zastaviť: začať monitorovať to, čím kŕmime ľudské mysle. Nazvime to cenzúrou, monitorovaním, reguláciou alebo akokoľvek inak, ale nedostatok kontroly nad obsahom, ktorý ľudia konzumujú, spôsobuje, že konajú spôsobom, ktorý ich nakoniec zabije.

Ešte pred niekoľkými storočiami boli za výchovu detí zodpovední výlučne rodičia. Od priemyselnej revolúcie sa začali rozvíjať školy a zodpovednosť za výchovu detí začal preberať štát, zatiaľ čo schopnosť rodičov určovať výchovu svojich detí slabla.

Keď sa v 50. rokoch 20. storočia začali rozvíjať masmédiá, deti začali dostávať veľkú časť svojej „výchovy“ zo zábavných a spravodajských kanálov, a dokonca aj školy začali strácať kontrolu nad výchovou. Médiá prenikli do našich domovov, pričom sa v nich vysielali akékoľvek správy, ktoré sa rozhodli ukázať malým a vnímavým deťom, ako aj nič netušiacim dospelým, a my sme začali byť „poučovaní“ prostredníctvom „the tube“ – trubice, ako sa vtedy nazývali televízory.

Ale od začiatku roku 2010, keď sa smartfóny stali všadeprítomnými, sme stratili všetku kontrolu nad tým, čo ľudia všetkých vekových kategórií konzumujú. Nevieme, čomu sú vystavené naše deti. Aj keď materiály, ktorým sme vystavení my dospelí, nás ovplyvňujú spôsobom, ktorý si nevšímame, môžeme si len predstaviť, čo to robí s nevinnou a otvorenou mysľou našich detí.

Nech už vstrebávajú čokoľvek, zabíja ich to. Stávajú sa násilnými, depresívnymi, apatickými, sociálne izolovanými, narcistickými, s tendenciami k samovražde. A práve tie si berú životy státisícov, prevažne mladých ľudí. Úmrtia mladých boli jedinou príčinou poklesu priemernej dĺžky života v USA pred príchodom koronavírusu a nákaza toto znižovanie len urýchlila. Je načase zakročiť a zvrátiť tento neblahý vývoj.

Myslím si, že všetok obsah na sociálnych sieťach, internetových stránkach, televíznych kanáloch a v rozhlase musí byť monitorovaný prísnymi nariadeniami o tom, čo je dovolené a čo nie. Nehovorím o politickom obsahu, ale o obsahu, ktorý podporuje násilie, zneužívanie návykových látok a narcizmus. My ľudia, a predovšetkým deti, sa učíme príkladom. Keď deti vidia negatívne a asociálne správanie, stanú sa z nich negatívni a asociálni ľudia.

Rodičia nemôžu kontrolovať, čo ich deti absorbujú z médií. Sú zaneprázdnení prácou, často vo viacerých zamestnaniach, snažia sa uživiť svoje rodiny a ich deti sú na mnoho hodín ponechané samé na seba. Vtedy sú najzraniteľnejšie, pretože práve vtedy konzumujú škodlivý obsah z médií.

Namiesto toho súčasného by médiá mali zobrazovať obsah, ktorý podporuje priateľstvo, starostlivosť a sociálnu zodpovednosť. Ak si myslíte, že takýto obsah predstavuje vymývanie mozgov, položte si otázku, či obsah, ktorý vidíme teraz, s extrémnym násilím a adoráciou egoizmu, nie je tiež takým vymývaním.

Je pochopiteľné, že sa nám tento typ médií páči. Koniec koncov, „sklon ľudského srdca je zlý od mladosti“, hovorí nám Biblia a my vieme, že je to pravda. Preto prirodzene prijímame protagonistov, ktorí oslavujú sami seba, a máme tendenciu preberať ich hodnoty.

Dospeli sme však do bodu, keď je naša skazená prirodzenosť taká škodlivá, že musíme nájsť spôsob, ako ju potlačiť. Preto musíme pestovať vzájomnú ohľaduplnosť medzi ľuďmi. Nehovorím o láske k druhým, to by som asi žiadal priveľa, ale jednoducho o základnej ohľaduplnosti ku každému človeku. Aj keby sme dosiahli len toto, bude to obrovský pokrok.

V súčasnosti je to tak, že chcem, aby všetci tancovali ako ja pískam. Ale keďže to chce predsa každý, a nikto nechce tancovať na melódiu niekoho iného, spoločnosť sa rozpadá. Práve toho sme teraz svedkami. Ak to tak necháme – padneme. Veľmi skoro, veľmi nízko a nebude to už možné zastaviť.

 

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701656x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie