Založ si blog

Hra s hladom – skutočný príbeh

„Experti“ a odborníci nás neustále varujú, že čoskoro nebude dostatok potravín, aby sa ľudstvo nasýtilo, ani dostatok vody na pitie. Pamätáte si na „ropný rekord“, keď nás mnohí „odborníci“ varovali, že ropa čoskoro dôjde, ceny benzínu prudko stúpnu a na pumpách sa budú stáť kilometrové rady? Prečo sa o tom teraz nikto nezmieňuje? Nikdy to nebola pravda. Bol to užitočný príbeh, ktorý sa svetu rozprával, aby sa podporili záujmy určitých mimoriadne vplyvných ľudí a korporácií, ale akonáhle sa tento „fakt“ stal nepotrebným, zmizol z radaru.

To isté platí aj o nedostatku potravín a vody: ide o falošný, človekom spôsobený nedostatok, ktorý je podporovaný s cieľom uspokojiť záujmy tých, ktorí riadia svet. Hlad na Zemi je skutočný, ale „skutočný príbeh“ za ním nie je o nedostatku, ale o krutosti a chamtivosti.

Takmer päťdesiat percent potravín, ktoré vyprodukujeme, sa vyhodí, aby sa udržali čo najvyššie ceny potravín a zisky z nich. Zamyslite sa na chvíľu nad týmto číslom. Ak vyhodíme polovicu potravín, ktoré vyprodukujeme, a väčšina sveta má stále dostatok jedla, znamená to, že už dnes, pri súčasnom tempe produkcie potravín, môžeme nakŕmiť dvojnásobok svetovej populácie.

Ak by sme znížili produkciu o polovicu, ale zároveň zabezpečili, aby každý dostal svoje potraviny, mohli by sme znížiť znečistenie ovzdušia, vody a pôdy tak drasticky, že by to ďaleko prekonalo aj tie najväčšie nádeje zástancov zmeny klímy. Navyše by to ani nevyžadovalo žiadne úsilie. Naopak, urobili by sme menej a dosiahli oveľa viac.

To isté platí aj o hlade. Mohli by sme ľahko zabezpečiť dostatok potravín a čerstvej vody pre všetkých. Problémom je, že na niektorých miestach sa provízie z predaja potravín až tak nevyplácajú, a ísť tam, kde sa zisky nezvyšujú, sa nikomu nechce.

Hlad je navyše dobrý pre politiku: umožňuje „krvácajúcim slniečkárom“ a iným dobrodincom navštevovať postihnuté oblasti s kamerovými štábmi a dokumentovať, ako „pomáhajú“ chudobným a umierajúcim. Hlad sa vypláca, ale nie hladným, ale bohatým, ktorí ho vytvárajú a udržiavajú. Hlad robí viac ako PR. Je skvelý na presadzovanie programov, ktoré posilňujú mocných a oslabujú slabých, a na ovládanie politiky podriadených krajín.

Nikoho nebolí, že hladní a chorí trpia a umierajú. Neubližuje to nikomu okrem chorých a hladných, ktorí ale nemajú silu a moc to zmeniť.

Nie je to tak, že by moje slová zmenili správanie ľudí; zlá vôľa je zakorenená na dne našich sŕdc. Ak však takéto príspevky dokážu ľuďom aspoň otvoriť oči, aby videli realitu takú, aká je, je nádej, že sa niečo začne meniť.

V tejto chvíli nemôžeme urobiť nič viac, než si uvedomiť pravdu. Ale zatiaľ to stačí na to, aby sme začali zmenu. Ak si dostatočný počet ľudí uvedomí, akí sme sa všetci stali zlí, a z celého srdca našu ničomnosť zavrhne, spustí sa snehová guľa.

Uvedomenie – musíme sa sústrediť na to, aby sme si uvedomili svoju pokrivenú, skazenú povahu až do bodu, keď ju začneme nenávidieť. Tak ako sa vyhýbame všetkému, čo je nám odporné, budeme utekať aj pred sebou samými. Namiesto toho, aby sme sa snažili zneužívať všetko stvorenie, začneme sa predovšetkým pýtať, prečo bolo vôbec všetko stvorené.

Nemusíme sa starať o to, čo jesť, ale čím byť! Keď nás trápia otázky o zmysle života, prestaneme byť panovační a začneme počúvať. Namiesto toho, aby sme len hovorili, začneme sa spolu rozprávať. Vtedy sa začína skutočný rast.

Snaha prinútiť sa zmeniť svoje správanie je beznádejná. Keď sa však povznesieme nad úroveň hmotnej nadvlády, dáme náš materiálny svet do poriadku, rovnako ako budeme zamestnaní poznávaním zmyslu života namiesto toho, aby sme sa snažili iným život odopierať.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702449x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie