Založ si blog

Nová definícia pokroku

Dňa 18. 12. 2021 NASA spustila svoj dlho očakávaný vesmírny teleskop novej generácie, Vesmírny teleskop Jamesa Webba. Teleskop, ktorý sa pripravoval celé desaťročia, je najkomplexnejším vesmírnym vedeckým observatóriom, aké bolo kedy postavené. Podľa NASA „Webb nazrie viac ako 13,5 miliardy rokov dozadu do vesmírnej histórie, do obdobia, keď sa vyvíjali prvé svietiace objekty. Je to prvé observatórium schopné skúmať najstaršie galaxie… Webb bude tiež skúmať atmosféry planét obiehajúcich okolo iných hviezd a pozorovať mesiace, planéty, kométy a iné objekty v našej vlastnej slnečnej sústave.“

Technológia je úžasná vec. Poskytla nám dostatok lacnej energie, spotrebiče, ktoré nám uľahčujú život, a príjemné a bezpečné cestovanie. Technológia nám dala pokročilú medicínu, dlhovekosť, vedomosti, o ktorých sa nám ani nesnívalo, a „oči“, ktoré vidia až na okraj vesmíru.

Áno, ale už stáročia upíname svoje nádeje k technológii, aby nám dala aj niečo, čo nemá v popise nám dať: šťastie. Mysleli sme si, že uľahčenie a predĺženie života nás urobí šťastnejšími, ale mýlili sme sa. Preto sme od čias, keď sme získavali svetlo a teplo z ohňa, ktorý sme zapaľovali búchaním kameňov o seba, až po dnešok, keď zapíname elektrické zariadenie napájané solárnymi panelmi, nedokázali uspokojiť našu najzakladanejšiu potrebu: cítiť sa šťastní.

Šťastie nepochádza z technológií, ale z dobrých vzťahov s ľuďmi okolo nás. Ak budeme naďalej upínať svoje nádeje k technológiám, aby nás urobili šťastnými, odsudzujeme sa na život v utrpení. Ak sa však zameriame na pestovanie dobrých vzťahov s ľuďmi okolo seba, určite šťastní budeme.

Keď si vytvoríme tento pevný základ v podobe dobrých vzťahov a budeme sa cítiť šťastní a spokojní, technológie môžu byť skvelým doplnkom. V takom prípade budeme aj vedieť, ako používať technológie na zlepšenie a posilnenie našich vzťahov, a nebudeme si klamať, že samotné technológie nás môžu alebo by nás mali urobiť šťastnými.

V súčasnosti, keď myslíme na pokrok, myslíme na technologický pokrok. Skutočný pokrok však nespočíva v prechode z energie ohňa na solárnu energiu, ale v budovaní lepších spojení, ktoré medzi nami vytvárajú teplo a vrelosť. Musíme nanovo definovať „pokrok“, aby odrážal skôr zlepšenie našich vzťahov, než našu schopnosť vyrábať viac energie prostredníctvom jadrového štiepenia alebo produkcie fosílnych palív.

Keď sa naše srdcia rozžiaria prostredníctvom ľudí okolo nás, budeme vedieť, aký druh energie máme používať, koľko jej skutočne potrebujeme a ako najlepšie využívať technológie pre naše dobro a dobro všetkých ostatných.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 697478x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie