Založ si blog

Kto je tu „šéf“?

Najnovší kmeň naozaj stavia na hlavu všetko, čo sme doteraz vedeli o zvládaní pandémie. Je mimoriadne nákazlivý, všeobecne mierny a zdá sa, že proti nemu nechráni žiadna vakcína. Skrátka, využil dva roky bezprecedentného úsilia a bezkonkurenčných investícií a urobil z nich výsmech. Je to presne tá facka, ktorú sme potrebovali, aby sme sa prebrali z našich iluzórnych snáh o zachovanie predchádzajúceho spôsobu života. Namiesto toho, aby sme viedli vopred prehranú vojnu, mali by sme dať hlavy dokopy a navrhnúť bezpečnejší a pokojnejší spôsob života.

Vírus nepovažujem za chorobu, považujem ho za liek. Liečebný proces sa musí začať prehodnotením našich životov: čo chceme dosiahnuť, čo nás urobí šťastnými, čo má v našom živote skutočný význam a tiež ako vybudovať spoločnosť, v ktorej ľudia nebudú ničiť sny iných, ale podporovať ich, aby si každý mohol splniť svoje sny, a nie len tých pár vyvolených na úkor všetkých ostatných.

To, že vírus narúša náš doterajší spôsob života, je dar prírody ľudstvu. Utápali sme sa v pýche a teraz sa nám ukázali naše hranice. Nič nie je zdravšie ako poznanie pravdy. Ak poznáte pravdu, môžete z nej začať budovať niečo lepšie. Ale ak neviete, kto ste a kde žijete, všetko, čo urobíte, dopadne nakoniec „nakrivo“ a zrúti sa.

V skutočnosti sme svedkami kolapsu nášho starého spôsobu života. To, že ho príroda ničí, je dôkazom, že bol neudržateľný. Ak sme múdri, dáme si povedať a nebudeme sa snažiť ísť už tam, kam nás príroda nepustí.

Vlády už minuli bilióny dolárov na záchranné balíčky a iné programy pomoci. Môžu v tom pokračovať a využiť skutočnosť, že ľudia každý mesiac po miliónoch odchádzajú z práce, na zavedenie celoštátnych, ba dokonca celosvetových programov, ktoré nanovo vytvoria ľudskú spoločnosť. Na každej úrovni – osobnej, komunitnej, národnej a medzinárodnej, by sme mali prehodnotiť štruktúru našej spoločnosti a naše vzťahy s ostatnými.

Veda tento vírus neporazí. Mutuje rýchlejšie, ako vedci dokážu vyvinúť vakcíny alebo lieky. Aj keby vedci dokázali vyvinúť nové vakcíny každých pár mesiacov, čo je to za život, keď sa musíte trikrát do roka dať zaočkovať proti novému variantu?

A čo je ešte horšie, tieto vírusy si vytvárame sami. Sme v podstate chodiace vrecia mikróbov a o mnohých z nich ani nevieme, kým sa nestanú patogénnymi. Ak si vezmete viaceré prípady výletných lodí, ktorých posádky a hostia sú plne očkovaní, a napriek tomu opakovane trpia epidémiami, a (absolútne bizarný) prípad polárnej výskumnej stanice, ktorej posádka je plne očkovaná, často kontrolovaná, umiestnená v karanténe a nachádza sa na severnom póle, stovky kilometrov od ostatných ľudí, a napriek tomu dve tretiny z nich náhle ochorie na Covid, uvedomíte si, že vírus je v nás, nie mimo nás, a práve tu musíme aj hľadať liek.

Prvok v nás, ktorý je škodlivý a generuje všetky škodlivé aspekty v našom reálnom okolí, je náš postoj. Náš zneužívajúci a vykorisťovateľský prístup ku všetkému a všetkým okolo nás spôsobuje, že všetci sú chorí. Deformuje všetky úrovne reality a mení ich z neškodných na zhubné.

Ak sa pozriete na každú inú časť stvorenia, nezistíte, že by niektorá z nich bola zlá, zlomyseľná alebo škodlivá. Všetky časti prírody fungujú presne tak, ako ich príroda stvorila. My sme jediný prvok, ktorý sa vedome usiluje vziať si viac, ako potrebuje, odopierať iným to, čo potrebujú, a to nie preto, aby sme sa udržali, ale pre radosť z toho, že ostatní trpia, a pre pocit nadradenosti.

Pretože chceme všetkým ukázať, že sme šéfmi, príroda nám ukazuje, kto je skutočným šéfom. Z tohto dôvodu, kým neskloníme hlavu a nezosúladíme sa so všetkými ostatnými prvkami stvorenia, príroda nám bude aj naďalej násilne a bolestivo „vysvetľovať“ pravdu.

Keď sa prestaneme správať násilne, nebude na nás páchané násilie. Keď prestaneme chcieť ubližovať iným, nebudeme pociťovať krivdy zo strany prírody. Ak sa budeme snažiť žiť pokojne a príjemne so všetkými okolo nás, presne takýto život budeme mať. Toto je lekcia prírody pre ľudstvo.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698325x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie