Založ si blog

Mami, prečo je vojna?

V súvislosti s poľutovaniahodným bombardovaním detskej nemocnice v Mariupole na juhu Ukrajiny sa nám vybavuje príbeh matky, ktorej sa pred niekoľkými týždňami jej syn spýtal: „Mami, prečo sú vojny?“ Aby zmiernila synove obavy, povedala mu, že ľudia už nebojujú vo vojnách ako kedysi, že ľudstvo to už má za sebou. Teraz sa so synom ukrýva na stanici metra v provizórnom protiatómovom kryte, zatiaľ čo jej manžel bojuje na fronte.

Mnohé deti si v súčasnosti kladú takéto ťažké otázky, ktoré sú dôsledkom hrozných podmienok, do ktorých sa dostali bez akéhokoľvek varovania. Deti však vojne rozumejú lepšie, ako si myslíme. Veď ich život je každodenný boj. Keďže si ešte neosvojili sociálne zručnosti, ktoré im umožňujú bezproblémové manévrovanie v sociálnych situáciách, každý deň v škôlke alebo v škole je pre ne bojom.

Aby sme deťom dali pravdivú a užitočnú odpoveď, mali by sme im povedať, že príčinou všetkých vojen je naše ego. Ego chce uspokojiť seba a neberie ohľad na nikoho iného.

Okrem toho by sme im mali povedať, že tak ako sa deti môžu hádať o hračku, dospelí sa hádajú o územie. Keď sa deti bijú, môžu sa biť drevenou tyčkou alebo plastovou lopatkou, zatiaľ čo dospelí používajú tanky a lietadlá.

Od detstva do dospelosti sa nič nemení: iný človek má niečo, čo chcem alebo o čom si myslím, že by to malo byť moje, a ak musím, vezmem si to násilím. Takto funguje ego a to je dôvod všetkých vojen.

Dieťa, ktoré sa skrýva pred „hračkami“ dospelých, pochopí toto posolstvo veľmi jasne. Toto je naša šanca vysvetliť, bohužiaľ až príliš názorne, že boj nie je dobrý, že ak sa budeme o seba navzájom starať a deliť sa, každý bude mať viac a nebudeme musieť bojovať o to, čo chceme, alebo chrániť to, čo máme.

Akonáhle si deti osvoja lekciu delenia sa, zostane v nich a pomôže im vo vzťahoch s inými ľuďmi počas celého života a dúfajme, že vďaka jasným vysvetleniam svojich matiek sa budú môcť v budúcnosti vyhnúť vojnám.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702402x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie