Založ si blog

Mami, prečo je vojna?

V súvislosti s poľutovaniahodným bombardovaním detskej nemocnice v Mariupole na juhu Ukrajiny sa nám vybavuje príbeh matky, ktorej sa pred niekoľkými týždňami jej syn spýtal: „Mami, prečo sú vojny?“ Aby zmiernila synove obavy, povedala mu, že ľudia už nebojujú vo vojnách ako kedysi, že ľudstvo to už má za sebou. Teraz sa so synom ukrýva na stanici metra v provizórnom protiatómovom kryte, zatiaľ čo jej manžel bojuje na fronte.

Mnohé deti si v súčasnosti kladú takéto ťažké otázky, ktoré sú dôsledkom hrozných podmienok, do ktorých sa dostali bez akéhokoľvek varovania. Deti však vojne rozumejú lepšie, ako si myslíme. Veď ich život je každodenný boj. Keďže si ešte neosvojili sociálne zručnosti, ktoré im umožňujú bezproblémové manévrovanie v sociálnych situáciách, každý deň v škôlke alebo v škole je pre ne bojom.

Aby sme deťom dali pravdivú a užitočnú odpoveď, mali by sme im povedať, že príčinou všetkých vojen je naše ego. Ego chce uspokojiť seba a neberie ohľad na nikoho iného.

Okrem toho by sme im mali povedať, že tak ako sa deti môžu hádať o hračku, dospelí sa hádajú o územie. Keď sa deti bijú, môžu sa biť drevenou tyčkou alebo plastovou lopatkou, zatiaľ čo dospelí používajú tanky a lietadlá.

Od detstva do dospelosti sa nič nemení: iný človek má niečo, čo chcem alebo o čom si myslím, že by to malo byť moje, a ak musím, vezmem si to násilím. Takto funguje ego a to je dôvod všetkých vojen.

Dieťa, ktoré sa skrýva pred „hračkami“ dospelých, pochopí toto posolstvo veľmi jasne. Toto je naša šanca vysvetliť, bohužiaľ až príliš názorne, že boj nie je dobrý, že ak sa budeme o seba navzájom starať a deliť sa, každý bude mať viac a nebudeme musieť bojovať o to, čo chceme, alebo chrániť to, čo máme.

Akonáhle si deti osvoja lekciu delenia sa, zostane v nich a pomôže im vo vzťahoch s inými ľuďmi počas celého života a dúfajme, že vďaka jasným vysvetleniam svojich matiek sa budú môcť v budúcnosti vyhnúť vojnám.

 

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763743x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie