Založ si blog

O podstate sporov

V čase hlbokých priepastí a prudkých sporov sa prirodzene snažíme uhasiť oheň. Po uhasení požiaru však máme tendenciu zanedbávať ďalšiu dôležitú prácu, ktorú by sme potom mali vykonať. Vojna, ktorej sme svedkami dnes, je teda výsledkom našej minulej nedbanlivosti. Ak chceme nielen deeskalovať vojnu, ale aj zabrániť v budúcnosti jej opakovaniu, musíme vytrhnúť jej korene. Ak to chceme urobiť, mali by sme sa zhodnúť na dvoch základných princípoch: 1) Musíme sa pozerať za hranice dobra a zla, pretože jeden druhého nikdy nepresvedčíme o tom, že my máme pravdu a „tí druhí“ sa mýlia. 2) Vytvoríme si puto nad názorovým nesúhlasom. Pestujeme väzby, ktoré posilňujú naše spojenie do tej miery, že vytvárajú nové puto nad horou nenávisti, ktorá stále žije a bude žiť pod ňou.

Ak urobíme tieto dva kroky, objavíme úžasnú pravdu: Spory samy o sebe podnecujú vznik vzájomného puta. Bez sporu môže nastať pokoj, spokojnosť alebo ľahostajnosť, ale nikdy nevznikne puto, blízkosť sŕdc.

Spory nás nútia robiť dve veci: 1) Rozhodnúť sa, či chceme zachovať naše spojenie. 2) Ak áno, musíme ho posilniť tak, aby puto medzi nami bolo vždy silnejšie než nezhody, ktoré vznikli.

Ak sa nezhody prestanú objavovať, nebude dôvod posilňovať puto. To potom ako nepoužívaný nástroj zhrdzavie a rozpadne sa.

Naopak, ak sa objavia nové nezhody, prinútia nás pracovať a napraviť tieto nové rozpory, ktoré sa objavili. Výsledkom je, že puto medzi nami rastie a je ešte silnejšie ako predtým.

Predstavte si napríklad dom. Ak si chcete postaviť dom v krajine, kde nikdy nefúka príliš silný vietor, nepadá príliš silný dážď a teplota je vždy mierna, nemusíte ho stavať veľmi pevný, s dobrou izoláciou a strechou, ktorá vydrží aj snehovú búrku. Ak však žijete v krajine, ktorej podnebie je nehostinné a búrlivé, musíte postaviť veľmi pevný dom, aby ste boli v extrémnych podmienkach v bezpečí a v teple. Jednoducho povedané, práve ťažkosti vás prinútia postaviť pevný a solídny dom. Keby ich nebolo, tak by ste sa o to ani nesnažili.

To isté platí aj pre technológie. Všetko, čo sme kedy vyvinuli, vzniklo preto, aby sme prekonali ťažkosti a prekážky. Výsledkom sú moderné technológie. Chceli by sme sa radšej zaobísť bez prekážok a vrátiť sa k životu v jaskyniach? Som si istý, že nie. Pri spätnom pohľade si prekážky a ťažkosti vážime a často ich láskavo nazývame „výzvami“, pretože vďaka nim sme sa stali tým, kým sme.

To isté platí aj pre spory. Sú tu preto, aby sme sa s výzvou vyrovnali a vybudovali si na ich vrchole pevnejšie putá. Ako všetky prekážky, aj ony nás pochovajú, ak sa rozhodneme pre nečinnosť. Ak ich však využijeme na zamýšľaný účel – na budovanie puta a utužovanie nášho spojenia, pozdvihneme sa na novú úroveň a dosiahneme nebývalých výšok.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701091x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie