Založ si blog

Umenie odpustiť krivdu

Keď nám iní ublížia, strašne to bolí – a toto sa môže stať v našom živote kedykoľvek. Okamžite sa vynára otázka: Kde je priestor na odpustenie a čo to vlastne je?

Je ľudskou prirodzenosťou tešiť sa, uspokojovať sa všeličím, čo sa nám zdá dobré. Chceme si užívať jedlo, sex, rodinu, peniaze, česť, moc, informácie a predovšetkým ich kombináciu. Neustále pracujeme na naplnení svojich túžob a zvažujeme, koľko energie by sme mali do niečoho konkrétneho investovať, v závislosti od očakávaného výsledku.

Na ilustráciu povedzme, že si chceme kúpiť pekný oblek na obzvlášť slávnostnú príležitosť. Investujeme do neho veľkú sumu peňazí, ktorá sa rovná takmer týždňovej práci, a kúpime si ho s veľkým potešením. Príde dlho očakávaný deň, oblečieme si nový oblek a chodíme medzi všetkými s úsmevom od ucha k uchu. Ľudia hovoria: „Aký skvelý oblek.“ Hruď sa nám dme pýchou.

A zrazu niekto pred všetkými nahlas vysloví: „Čo to máš na sebe za smiešny oblek? Čo je to za maškaru?“ A od tej chvíle sa realita mení. Všetci sa chichúňajú a nás napĺňa hanba.

Neskôr v ten večer opäť narazíme na tú istú osobu, ktorá nám potichu povie: „Prepáčte, ak som predtým povedal niečo nevhodné.“ Okamžite reagujeme odmietnutím. Je takáto žiadosť o odpustenie náplasťou za spôsobenú ujmu? Určite nie. Preto ju neprijímame.

Skutočné ospravedlnenie by malo byť také, aby mi vynahradilo veľkú sumu, ktorú som investoval do kúpy obleku, všetky očakávania, že sa mi dostane komplimentov, úcty a uznania, nádeje, ktoré boli nahradené opovrhnutím, výsmechom a hanbou. Za všetko, čo sa vo mne kvôli tomu nahromadilo, potrebujem náležitú kompenzáciu.

Odškodnenie sa môže uskutočniť prostredníctvom pomsty, ako sa to zvyčajne robí, alebo alternatívne tým, že dotyčná osoba príde za mnou s úprimným ospravedlnením a presvedčí ma, že chápe škodu a strašnú urážku, ktorú mi spôsobila. Povedzme, že dotyčná osoba vypíše šek, ktorý by pokryl napríklad nákup ďalších desiatich oblekov. V takom prípade, ak mám pocit, že ospravedlnenie je naozaj úprimné, a šek sa mi tiež zdá dostatočne úctyhodný, som ochotný odpustiť, vymazať túto záležitosť, akoby sa nestala.

V zásade platí, že aká veľká je rana, taká veľká je aj kompenzácia, ktorá ju môže pokryť. Odpustenie, pomsta, zneváženie, urážka, investícia, to všetko sú veci, ktoré sa merajú len vo vzťahu k mojej egoistickej túžbe po potešení. Ak sa ego stále cíti zranené a žiada pomstu, znamená to, že ešte nedošlo k zaplneniu miesta zranenia náležitou kompenzáciou. Jama, ktorá sa otvorila v srdci, je stále otvorená, takže nemôžeme skutočne odpustiť.

Doteraz sme analyzovali javy, ktoré všetci poznáme. V určitom okamihu sa v človeku môže objaviť pocit, v ktorom sa túžba po pomste, hľadanie cti, boje o kontrolu a vojny – stávajú pre nás mimoriadne vyčerpávajúcimi. Ničí to naše zdravie, naše vzťahy, celý náš život. „Čo z toho všetkého mám,“ začneme sa pýtať sami seba, „pre čo sa oplatí žiť? Je toto moje životné poslanie, je to všetko, čo mám robiť?“

Prebudenie týchto vnútorných otázok nás privádza k hľadaniu vnútorného rozvoja, k metóde prekonávania obmedzení našej egoistickej povahy. Táto múdrosť učí, že veľkým zmyslom našej existencie na zemi je objaviť univerzálnu silu prírody, kvalitu lásky a dávania, a tú objavíme len tak, že si osvojíme podobnú kvalitu ako je ona. Toto odhalenie sa nazýva duchovné, pretože každú ľudskú bytosť povyšuje na vyššiu, večnú a úplnú úroveň existencie.

Ako sa to deje? Všeobecne povedané, rozvíjaním láskyplných vzťahov v malej skupine, ktorá slúži ako laboratórium, sa navzájom dopĺňame spôsobom, ktorý iba sami nemôžeme dosiahnuť. Učíme sa navzájom spájať v harmónii, tak ako rôzne orgány v tele. Krivda, náprava, pomsta, odpustenie, všetky tieto hry strácajú svoj význam, pretože chápeme, že nebojujeme proti sebe, ale všetci spoločne sa pozdvihujeme nad svoje úzkoprsé kalkulácie tvárou v tvár našej spoločnej egoistickej prirodzenosti.

Keď si uvedomím, že som niekomu ublížil, idem priamo za tým človekom a spýtam sa ho, čo môžem urobiť, aby som napravil, čo som pokazil. Môžem prísť k nemu bližšie, spojiť sa s danou osobou a urobiť všetko pre to, aby som obnovil silu lásky medzi nami. A ak niekto ublížil mne, potrebujem si uvedomiť, že to nie je jeho vina, ale ľudské ego, a potom sa snažiť pomôcť tomuto človeku povzniesť sa nad neho. Tak postupne dosiahneme stav, keď sa náš svet stane miestom, kde je radosť žiť. S najvyššou silou prírody, vo vzájomnosti, podpore a dôvere.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701611x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie