Založ si blog

Opičie kiahne – nový vírus „v meste“?

Ešte sme sa ani nestihli vysporiadať s jedným vírusom a už sa objavil ďalší. Opičie kiahne, zvyčajne mierny príbuzný smrteľného vírusu pravých kiahní, sa vyskytujú už od roku 1958. Doteraz však boli endemické najmä v Afrike. Teraz, ako všetko v dnešnej globálnej dobe, sa stal celosvetovou hrozbou. Podľa najnovších informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) „je v súčasnosti potvrdených celkovo 131 prípadov opičích kiahní… v 19 krajinách“ (stav k 25. máju). WHO však tiež uvádza: „Hoci je výskyt nezvyčajný, je naďalej ‚zvládnuteľný‘.“

Nie som si istý, či je to začiatok novej pandémie, hoci odborníci si to nemyslia. V každom prípade, ak nie táto hrozba, tak príde iné nebezpečenstvo zo strany prírody, ktoré zvýši našu citlivosť k tomu, ako sa k nám správa.

Nič nie je mocnejšie ako samotná príroda. V tejto súvislosti veľký mysliteľ a kabalista 20. storočia Baal HaSulam vo svojej eseji „Mier“ píše, že Boh a príroda sú synonymá. Čo teda od nás Boh alebo príroda chce? Prečo trestá celé ľudstvo rovnakými ranami v rovnakom čase a prečo sa to deje práve teraz?

Odpoveď na tieto otázky vyplýva z nášho vlastného správania. To, že si toľko ľudí kladie tieto veľmi vážne otázky, je presne to, čo príroda „chce“ dosiahnuť, ak sa to dá takto povedať. Prečo nám však príroda ukladá všetky tieto obmedzenia? Prečo nás núti báť sa priblížiť k iným ľuďom zo strachu, že sa nakazíme? Je to práve preto, že keď sa nebojíme k sebe navzájom priblížiť, robíme to často preto, aby sme si navzájom ublížili alebo sa využili, prípadne oboje.

Príroda nám bude naďalej uštedrovať nečakané rany, kým si neuvedomíme, že koreň problému nie je v ríši zvierat, ale v sociálnych neduhoch ľudskej spoločnosti. Naše vzájomné odcudzenie a nenávisť zamorujú naše telá, naše mysle a svet okolo nás. Toto je veľká lekcia, ktorú sa nám príroda snaží prostredníctvom svojich epidémií dať.

Keďže svet je jeden prepojený systém, všetko, čo robíme, hovoríme alebo si myslíme, ovplyvňuje celý svet. Odcudzenie a agresia, ktoré ovládajú ľudské vzťahy, prenikajú do ostatných úrovní prírody a vyvolávajú negatívne účinky. Produkujú nielen nové choroby, ale aj všetky druhy prírodných katastrof. Napriek tomu sú vlastne odrazom nášho nepriaznivého postoja k sebe navzájom a k prírode, pretože ich ovplyvňuje jediný „chorý“ prvok v globálnom ekosystéme: ľudstvo.

Ak chceme zabrániť tomu, aby nás v budúcnosti prenasledovali epidémie, musíme sa zaoberať koreňom problému – škodlivými vzťahmi medzi nami navzájom i medzi nami a prírodou. Ak prestaneme negatívne zmýšľať jeden o druhom, prestaneme aj vyžarovať negatívnosť do globálneho ekosystému.

Aby sme to dosiahli, už by sme sa viac nemali zameriavať na negatívne myšlienky, ale na vytváranie pozitívnej a priaznivej atmosféry pre všetkých ľudí. Ak sa skutočne sústredíme na to, aby sme videli prínos každého národa a každého človeka pre spoločnosť, a ak ľudia budú využívať svoje schopnosti a talenty pre spoločné dobro, zmeníme aj atmosféru okolo nás, čo nakoniec zastaví to neustále vyžarovanie zloby do sveta. A to zasa zastaví vytváranie prírodných pohrôm voči ľuďom.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698688x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie