Založ si blog

Klimatická kríza – to nie je detská hra

Planéte sa kráti čas – ľudstvo využíva svetové zdroje rýchlejšie, než sa dokážu prirodzene obnoviť. Takto stroho hodnotí klimatickú krízu Organizácia Spojených národov pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia, ktorý si pripomíname 5. júna.

Tohtoročnou témou je „Len jedna Zem“. Okrem chytľavých sloganov si však zrejme neuvedomujeme, že máme skutočne len to jediné miesto na život: planétu Zem. Svojím bezohľadným konaním voči okolitému prostrediu si naďalej podrážame vlastné nohy.

Napriek tomu, koľko ľudí stále kričí, donekonečna hovorí o environmentálnej kríze, koľko stretnutí sa koná a koľko rozhodnutí sa prijíma, zdá sa, že nič nepomáha. Buď jednoducho necháme stav planéty tak, ako je teraz, budeme všetky problémy ignorovať a čakať na ďalšiu katastrofu, alebo si priznáme, že všetko, čo sme doteraz urobili, je neúčinné a neužitočné, a konečne urobíme potrebný ostrý zvrat.

S cieľom zvýšiť povedomie o neutešenom stave planéty budú od budúceho roka v izraelských školách pre študentov všetkých vekových kategórií povinné hodiny o klimatickej kríze, oznámili nedávno ministerstvá školstva a ochrany životného prostredia. Do učebných osnov pre žiakov od materských škôl až po stredné školy sa začnú začleňovať environmentálny program v rozsahu jednej hodiny týždenne.

Prinesie to zmenu alebo to bude rovnako neúspešné ako predchádzajúce snahy o riešenie environmentálnych problémov? Odpoveď nezávisí od počtu hodín venovaných tomuto štúdiu ani od toho, kto ho vypracuje. Závisí skôr na tom, čo sa bude učiť a do akej miery žiaci a študenti pochopia príčiny klimatickej krízy i ako ju riešiť.

Vieme, že závažnosť globálnej environmentálnej krízy možno prirovnať k vesmírnej lodi, ktorá sa k nám blíži, aby zničila našu planétu, a že my, ktorí žijeme na Zemi, sa musíme pripraviť, aby sme sa vyhli tomu, že nám ublíži. A ako sa máme pripraviť? Musíme im vysvetliť, že klimatická kríza je dôsledkom krízy celého ľudstva. Takže riešením, ktoré nakoniec privedie svet do rovnováhy, je, aby sme sa zmenili my sami, aby sme pestovali pozitívne ľudské vzťahy a vnútorne sa k sebe priblížili. To znamená, že musíme rozšíriť naše srdcia, nie však fyzicky, ale emocionálne. Aby sme začali pociťovať celý svet ako súčasť každého z nás a aby sme sa starali o celý svet tak, ako sa staráme sami o seba.

Je to pravda, pretože príroda je vlastne systém integrálnych spojení, ktorý funguje prostredníctvom hierarchie. To, čo sa deje na ktoromkoľvek konkrétnom stupni systému, ovplyvňuje všetky ostatné stupne. Intenzita jeho vplyvu na systém zodpovedá tomu, kde sa nachádza v hierarchickom rebríčku. Ľudská rasa je najvyšším stupňom v prírode, je nad neživou, rastlinnou i živočíšnou úrovňou. Preto časť systému, ktorá najviac ničí ekologickú rovnováhu, sú egoistické činy ľudí, ktoré neberú ohľad na záujmy ostatných, vrátane ostatných častí prírodného systému.

Ľudstvo nemôže pre nápravu tejto tendencie zameranej na seba urobiť nič, kým si neuvedomí, že práve jeho škodlivý inštinkt ovláda všetky jeho rozhodnutia a je hlavným zdrojom nerovnováhy v prírode. Tým, že sa naučíme budovať vzťahy založené na vzájomnom porozumení, starostlivosti a spolupráci, vznikne pozitívna sila, ktorá bude schopná obnoviť harmóniu na všetkých úrovniach prírody. Toto je kľúčová pravda, ktorú je potrebné sa naučiť.

Keď sa naučíme prekonať všetky svoje negatívne egoistické sklony a uvedomíme si, že všetci sme iba individuálnymi časťami v jedinom, prepojenom a úplne navzájom závislom mechanizme, pochopíme

aj to, že konať dobro iným je dobré aj pre nás. Tak ako sme dnes my tými, ktorí ničia celú prírodu, máme zároveň moc ju napraviť. Odpočítavanie budúcnosti našej planéty je v plnom prúde, ale ešte stále máme možnosť to ovplyvniť, ak zmeníme svoje myšlienky, činy a túžby a zlepšíme naše medziľudské vzťahy.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698447x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie