Založ si blog

Vzplanutie Arménska-Azerbajdžanu — Spomienka na neisté časy

Po dvoch rokoch prímeria medzi Arménskou republikou a Azerbajdžanskou republikou, ktoré viedli niekoľko rokov spor o Náhorný Karabach, vypukli znova boje. Podľa správ bolo pri obnovených stretoch zabitých desiatky osôb. Nie je zrejmý dôvod kvôli, ktorému náhle vznikli tieto boje, ale je príznačné, že to vzniklo kvôli neistým časom, do ktorých vstupujeme. Nakoľko sú v tomto období ľudia citliví , netolerantní, nekompromisní a zo všetkého je najhoršie to, že sú bojovní.
Vyskúšali sme vojnu, vyskúšali sme bojkotovanie. Skúsili sme takmer každú negatívnu možnosť. Je načase, aby sme sa pokúsili spojiť bez presadzovania našich názorov a bez zasahovania. …., jednoducho sa treba spojiť kvôli spojeniu.
Stojíme pred dlhou a studenou zimou. Rusko-Ukrajinská vojna stále zúri a je nedostatok plynu. Jeho závratná cena zvyšuje infláciu a základné potraviny začínajú byť nedostupné alebo úplne zmizli.
A navyše sa zrejme objavia nové mutácie a vírusy, ktoré zhoršia už bez tak napätie medzi ľuďmi. Tieto eskalujúce podmienky sa spájajú, aby vyvolávali konflikty podobné ako Náhornom Karabachu alebo ešte horším.
Aby sme ozdravili situáciu, musíme pochopiť rovnako ako vysvetliť , že jediná cesta k zmierneniu napätia je energicky vytvárať pozitívnu atmosféru medzi všetkými. Musíme zámerne kultivovať pozitívne vzťahy, pretože tie negatívne už existujú a jediný spôsob ich vyvážiť je zabezpečiť to, čo chýba teda pozitívne vzťahy. A pokiaľ sa cítime neprirodzene a nepríjemne, keď to tak robíme je to iba dôkaz toho, že prevládajú v nás negatívne pocity.
Musíme mať na pamäti, že mier môžeme uzatvárať len s nepriateľom a len s nepriateľom ho potrebujeme uzavrieť. Musíme mať z toho divný pocit, pretože spriateliť sa s nepriateľom je tá najmenej prirodzená vec, ktorú môžeme urobiť. Prirodzené je bojovať proti nepriateľovi, keďže táto cesta nevedie k bezpečiu, musíme preto zvoliť cestu konštruktívnu a to cestu k mieru.
Nemali by sme očakávať, že jeden s druhým budeme súhlasiť. Rozdielnosť názorov, ktorá nás postavila proti sebe zrejme aj zostane. Preto by sme sa nemali pokúšať meniť rozdiely. Mali by sme súhlasiť s nesúhlasom a z tohto počiatočného bodu by sme mali vytvoriť vzťah.
Tento prístup medzi nami prebudí pozitívnu silu, ktorá preváži súčasnú prevládajúcu negatívnu silu. To nám umožní vidieť novú cestu spojenia, aby sme našli novú spoločnú reč s ľuďmi, ktorí doposiaľ boli našimi nepriateľmi.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688636x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie