Založ si blog

Maska internetovej neutrality odhalená

Po rokoch vyhýbania sa tejto citlivej otázke, Najvyšší súd USA tento mesiac konečne súhlasil s tým, že „rozhodne, či platformy sociálnych médií môžu byť žalované napriek zákonu chrániacemu tieto spoločnosti pred právnou zodpovednosťou za to, čo používatelia zverejňujú na ich stránkach,“ píše The New York Times. „Prípad, ktorý podala rodina ženy zabitej pri teroristickom útoku, argumentuje tým, že algoritmus YouTube odporúčal videá podnecujúce k násiliu. … Článok 230 Zákona o komunikačnej slušnosti, zákona z roku 1996, ktorého cieľom je rozvíjať … internet. …Zákon hovorí, že online spoločnosti nie sú zodpovedné za šírenie obsahu, ktorý dodali iné osoby. Článok 230 zároveň umožnil vznik obrovských sociálnych sietí, ako sú Facebook a Twitter, tým, že zabezpečil, aby tieto stránky nepreberali novú právnu zodpovednosť s každým novým tweetom, aktualizáciou statusu a komentárom.“

Iba ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Zdá sa však, že oslobodenie od zodpovednosti bolo zneužité. „Rastúca skupina zákonodarcov, akademikov a aktivistov sa stala skeptickou voči paragrafu 230,“ pokračuje článok, „a tvrdí, že chránil obrovské technologické spoločnosti pred stíhaním za dezinformácie, diskrimináciu a násilný obsah, ktorý prúdi cez ich platformy.“ Podľa žalobcov však „platformy strácajú ochranu, keď ich algoritmy odporúčajú obsah, cielia reklamy alebo zavádzajú nové spojenia pre svojich používateľov“.

Môže to znieť ako právny boj o moc a kontrolu, ale oddiel 230 môže stáť životy. „V jednom prípade,“ pokračuje článok v novinách, „rodina Američana zabitého pri teroristickom útoku zažalovala Facebook a tvrdila, že jeho algoritmus posilnil dosah obsahu vytvoreného Hamasom.“ Žaloba bola zamietnutá, ale jeden zo sudcov povedal, že „algoritmické návrhy Facebooku by nemali byť chránené článkom 230“.

Sloboda internetu je problém. Ľudská prirodzenosť nás tlačí k tomu, aby sme pre svoje dobro využívali všetko, čo sa dá, a tak môžu technologickí giganti využívať platformu propagovaním obsahu, ktorý zvýši ich príjmy a žiadna morálka ich nezastaví. Výsledkom bolo, že propagovali videá s odrezávaním hláv ISIS a iné hrozné teroristické činy ľuďom, ktorých identifikovali ako potenciálnych sympatizantov. V žalobe sa tvrdí, že propagácia takéhoto obsahu nielenže zvyšuje tržby technologických gigantov, ale zároveň povzbudzuje potenciálnych teroristov k činom.

Určite je potrebné obmedziť šírenie násilných videí alebo obsahu, ktorý podnecuje k násiliu. Jedným z argumentov proti sociálnym médiám je aj to, že ak sa zameriavajú na konkrétny obsah pre konkrétnych ľudí, už nie sú nezúčastnenými „bilbordistami“, ako tvrdia, ale aktívnymi aktérmi pri formovaní myslenia tých, ktorí používajú ich platformy.

Na jednej strane nie je možné vrátiť sa do čias, keď žiadne cielenie obsahu neexistovalo. Na druhej strane, kto bude rozhodovať o tom, do akej miery sa má cieliť a podľa akých kritérií? Koniec koncov, všetci podliehame rovnakým slabostiam, ktoré lákajú gigantov sociálnych médií k zneužívaniu ich platforiem. Ako teda môžeme zaručiť, že ten, kto je zodpovedný za kontrolu obsahu, sa nestane obeťou rovnakých chýb ako majitelia platforiem sociálnych médií?

Jediné riešenie, ktoré vidím, je začať komplexný, dôkladný a dlhodobý vzdelávací proces, vďaka ktorému si uvedomíme našu vzájomnú prepojenosť. Len ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Momentálne sme príliš vzdialení od pochopenia, že takýto proces potrebujeme. Vytrvalo a neodbytne sa tlačíme do tunela, ktorý sa skončí jadrovou svetovou vojnou. Ak včas spustíme tento vzdelávací proces, zvrátime trend, v ktorom sa nachádzame. Ak to neurobíme, budeme si navzájom spôsobovať utrpenie až kým si neuvedomíme, že sme na sebe závislí.

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763880x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie