Založ si blog

Maska internetovej neutrality odhalená

Po rokoch vyhýbania sa tejto citlivej otázke, Najvyšší súd USA tento mesiac konečne súhlasil s tým, že „rozhodne, či platformy sociálnych médií môžu byť žalované napriek zákonu chrániacemu tieto spoločnosti pred právnou zodpovednosťou za to, čo používatelia zverejňujú na ich stránkach,“ píše The New York Times. „Prípad, ktorý podala rodina ženy zabitej pri teroristickom útoku, argumentuje tým, že algoritmus YouTube odporúčal videá podnecujúce k násiliu. … Článok 230 Zákona o komunikačnej slušnosti, zákona z roku 1996, ktorého cieľom je rozvíjať … internet. …Zákon hovorí, že online spoločnosti nie sú zodpovedné za šírenie obsahu, ktorý dodali iné osoby. Článok 230 zároveň umožnil vznik obrovských sociálnych sietí, ako sú Facebook a Twitter, tým, že zabezpečil, aby tieto stránky nepreberali novú právnu zodpovednosť s každým novým tweetom, aktualizáciou statusu a komentárom.“

Iba ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Zdá sa však, že oslobodenie od zodpovednosti bolo zneužité. „Rastúca skupina zákonodarcov, akademikov a aktivistov sa stala skeptickou voči paragrafu 230,“ pokračuje článok, „a tvrdí, že chránil obrovské technologické spoločnosti pred stíhaním za dezinformácie, diskrimináciu a násilný obsah, ktorý prúdi cez ich platformy.“ Podľa žalobcov však „platformy strácajú ochranu, keď ich algoritmy odporúčajú obsah, cielia reklamy alebo zavádzajú nové spojenia pre svojich používateľov“.

Môže to znieť ako právny boj o moc a kontrolu, ale oddiel 230 môže stáť životy. „V jednom prípade,“ pokračuje článok v novinách, „rodina Američana zabitého pri teroristickom útoku zažalovala Facebook a tvrdila, že jeho algoritmus posilnil dosah obsahu vytvoreného Hamasom.“ Žaloba bola zamietnutá, ale jeden zo sudcov povedal, že „algoritmické návrhy Facebooku by nemali byť chránené článkom 230“.

Sloboda internetu je problém. Ľudská prirodzenosť nás tlačí k tomu, aby sme pre svoje dobro využívali všetko, čo sa dá, a tak môžu technologickí giganti využívať platformu propagovaním obsahu, ktorý zvýši ich príjmy a žiadna morálka ich nezastaví. Výsledkom bolo, že propagovali videá s odrezávaním hláv ISIS a iné hrozné teroristické činy ľuďom, ktorých identifikovali ako potenciálnych sympatizantov. V žalobe sa tvrdí, že propagácia takéhoto obsahu nielenže zvyšuje tržby technologických gigantov, ale zároveň povzbudzuje potenciálnych teroristov k činom.

Určite je potrebné obmedziť šírenie násilných videí alebo obsahu, ktorý podnecuje k násiliu. Jedným z argumentov proti sociálnym médiám je aj to, že ak sa zameriavajú na konkrétny obsah pre konkrétnych ľudí, už nie sú nezúčastnenými „bilbordistami“, ako tvrdia, ale aktívnymi aktérmi pri formovaní myslenia tých, ktorí používajú ich platformy.

Na jednej strane nie je možné vrátiť sa do čias, keď žiadne cielenie obsahu neexistovalo. Na druhej strane, kto bude rozhodovať o tom, do akej miery sa má cieliť a podľa akých kritérií? Koniec koncov, všetci podliehame rovnakým slabostiam, ktoré lákajú gigantov sociálnych médií k zneužívaniu ich platforiem. Ako teda môžeme zaručiť, že ten, kto je zodpovedný za kontrolu obsahu, sa nestane obeťou rovnakých chýb ako majitelia platforiem sociálnych médií?

Jediné riešenie, ktoré vidím, je začať komplexný, dôkladný a dlhodobý vzdelávací proces, vďaka ktorému si uvedomíme našu vzájomnú prepojenosť. Len ak si na najhlbšej úrovni svojho bytia uvedomíme, že keď zraňujeme iných, ubližujeme aj sebe, prestaneme sa navzájom vykorisťovať, utláčať, šikanovať a inak si ubližovať.

Momentálne sme príliš vzdialení od pochopenia, že takýto proces potrebujeme. Vytrvalo a neodbytne sa tlačíme do tunela, ktorý sa skončí jadrovou svetovou vojnou. Ak včas spustíme tento vzdelávací proces, zvrátime trend, v ktorom sa nachádzame. Ak to neurobíme, budeme si navzájom spôsobovať utrpenie až kým si neuvedomíme, že sme na sebe závislí.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702451x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie