Založ si blog

Nenaučili sme sa používať slobodu, budeme si musieť zopakovať lekciu a možno aj celý školský rok.

Nedávne štúdie ukázali, že existuje „demokratická recesia“, ako ju nazval jeden dokument. V jednej štúdii oplakávajú: „Na prekvapenie mnohých na Západe pád ZSSR v roku 1991 neviedol k prijatiu liberálnej demokratickej vlády na celom svete… V skutočnosti sa autoritárstvo vrátilo a liberálna demokracia je už najmenej 15 rokov na ústupe.“ Keď už hovoríme o 15 rokoch, čínsky prezident Si Ťin-pching si zabezpečil tretie päťročné funkčné obdobie a tým sa vyhol tradícii svojej strany: odstúpiť po dvoch funkčných obdobiach. Okrem toho prezident Ťin-pching „presadzoval spojencov, ktorí podporujú jeho víziu prísnejšej kontroly nad spoločnosťou“. Keďže sme sa nenaučili používať slobodu, budeme si musieť zopakovať lekciu a možno aj celý školský rok.
Každý národ má svoj vlastný charakter a nie všetky národy zvládnu liberálnu demokraciu. Ak si vezmete napríklad Čínu, nemyslím si, že demokracia je pre ňu ten správny režim. Pre Čínu, ktorá má viac ako 1,4 miliardy ľudí, sa liberálna demokracia nezdá ako fungujúce usporiadanie,
Aj mentalita ľudí sa prikláňa k tomu, že sú vnímaní ako radoví pracovníci. To v žiadnom prípade neznamená, že by sa s Číňanmi malo zle zaobchádzať alebo ich nejakým spôsobom zneužívať, to rozhodne nie. Ide o to, že sa v obmedzujúcich podmienkach cítia pohodlnejšie ako ostatní. To je dôvod, prečo sa čínskej vláde podarilo zaviesť dlhšie a prísnejšie obmedzenia týkajúceho sa Covidu, zatiaľ čo iné krajiny tak neurobili.
Problémom teda nie je ústup demokracie, ale opätovný vzostup despotizmu. Viaceré veľké mocnosti v súčasnosti riadia tyrani. Tie krajiny, ktoré sa považujú za demokratické, sú dnes menej demokratické, ako boli pred desiatimi či dvoma rokmi. Zdá sa, že ľudstvo stratilo ilúzie o demokracii, alebo sa mu len nedarí udržať si ľudskosť.
Národ, ktorého režim umožňuje slobodu, by ju mal využívať na jeden jediný účel. Keď sa mu to nedarí, sloboda mu je odňatá a zvyšuje sa tlak na presadenie toho istého účelu. Zámerom ľudskej spoločnosti nie je, aby si každý človek robil, čo chce. To by nebola spoločnosť, ale anarchia. Zámerom ľudstva je zjednocovať sa dovtedy, kým sa všetci nebudeme starať jeden o druhého viac ako o seba, až kým nebudeme všetci „ako jeden človek s jedným srdcom“.
Žiaľ, nič sa nezdá byť pre ego odpudivejšie, ako starať sa o cudzích ľudí viac ako o seba. Napriek tomu svet vytrvalo smeruje k väčšiemu prepojeniu a väčšej vzájomnej závislosti. Keďže sa nám spojenie s druhými prieči, tak rastúca, ale nežiaduca prepojenosť sa nám zdá ako trest a následne vznikajú konflikty.
Trend rozbíjania vzťahov, lebo blízkosť pôsobí klaustrofobicky, ovplyvňuje každý aspekt nášho života. Rozkladá rodinnú jednotku, odolnosť našich komunít, toleranciu našich vodcov a vzťahy medzi krajinami.
Kde sa to skončí? To závisí od nášho rozhodnutia. Nie od rozhodnutia toho či onoho človeka, ale od vôle ľudstva. Môžeme sa rozhodnúť prijať prepojenosť a využívať jej výhody, alebo sa ju pokúsiť odmietnuť, zlyhať a ocitnúť sa v tretej svetovej vojne. Tretia cesta neexistuje.
Keď pochopíme, že smerujeme k väčšej prepojenosti a vzájomnej závislosti, pretože toto je nezmeniteľný smer evolúcie, začneme v tejto nezvratnej situácii hľadať výhody. Keď tak urobíme, zistíme, že to má nespočetné množstvo kladov a doslova žiadne zápory. Zistíme, že naše živobytie je zabezpečené a náš osobný prejav je podporovaný, lebo prispieva k spoločnému dobru. Nebudeme potrebovať políciu ani armádu a nebude žiadna depresia, pretože ľudia sa budú starať jeden o druhého. V dôsledku toho sa zvýši zdravie a dĺžka života ľudí, ktorí sa budú cítiť šťastní a spokojní.
Tento opis sa môže zdať utopický, ale každá cesta sa začína prvým krokom a ten sme ešte neurobili. Keď začneme, zistíme, že cesta k nášmu novému stavu bytia je oveľa príjemnejšia ako cesta, po ktorej ideme dnes a ktorá vedie do zaručenej dystopie (Spoločnosť, ktorá sa vyvíjala nesprávnym smerom a má zásadné nedostatky).

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699260x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie