Založ si blog

Izrael – svetový líder v nesprávnej odbornosti

Bezpilotné lietadlá sa stali kľúčovými prvkami na bojisku. Na Ukrajine ich vo veľkej miere využívajú obe strany konfliktu na útoky i sledovanie; USA, Turecko, Izrael a ďalšie krajiny ich využívajú na vojenské účely. Rovnako ich využívajú teroristické skupiny, ako sú Hizballáh a Hamas, ako aj Hútiovia v Jemene v rámci konfliktu so Saudskou Arábiou.

Na rozdiel od konvenčných vojenských lietadiel, ktorých vývoj a stavba sú veľmi nákladné, bezpilotné lietadlá sú relatívne lacné a pri plnení úloh sa spoliehajú skôr na pokročilé technológie než na vynikajúcu akrobaciu. To umožňuje krajinám s obmedzenými zdrojmi, ale vyspelou technológiou, ako je Izrael, stať sa svetovými lídrami.

Vojenské vozidlá bez obsluhy sa „presadzujú“ nielen vo vzduchu, ale aj na zemi. Diaľkovo ovládané ozbrojené vozidlá pravidelne hliadkujú na hraniciach, a ak je potrebné zasiahnuť, môžu spustiť paľbu z vysoko presných guľometov. Na mori strážia námorné hranice bezpilotné hliadkovacie člny, ktoré dokážu odhaliť, sledovať a ostreľovať nepriateľské plavidlá.

Problémom je, že autonómne vojenské stroje síce poskytujú krajinám výhody, ktoré by inak nemohli získať, zároveň však uľahčujú zabíjanie bez rizika na strane útočníka. Svojmu majiteľovi môžu poskytnúť dočasnú výhodu nad menej vyspelými protivníkmi, no z dlhodobého hľadiska nás namiesto mieru priblížia svetovej vojne.

Vyvíjajúci sa ľudský intelekt je v zajatí ľudskej zloby. Namiesto toho, aby sme ho používali na zlepšenie svojich životov, používame ho na ničenie životov iných.

Ak chceme zmeniť smer, Izrael sa musí stať svetovým lídrom v niečom úplne inom: vo vzdelávaní. Presnejšie povedané – vo vzdelávaní za účelom spojenia.

Ak sa chceme skutočne vyhnúť vojne a podporovať mier, mali by sme sa prepnúť z ochrany seba samých alebo ničenia nepriateľov na pestovanie a posilňovanie vnútornej jednoty a súdržnosti. S touto taktikou sa nebudeme musieť brániť pred nepriateľmi ani ich ničiť v sebaobrane, pretože nebudeme mať nepriateľov. Staneme sa svetlom nádeje pre svet, a nie ohniskom neustálych sporov, čo je naše súčasné medzinárodné postavenie.

Zároveň sa naša vnútorná jednota premietne do celého sveta a konflikty, ktoré s nami zdanlivo nesúvisia, ustúpia akoby samé od seba. Jednota, ktorú budeme vysielať do sveta, zavedie mierové zmýšľanie na celé ľudstvo a národy prídu k záveru, že získajú viac uzatvorením mieru a spoluprácou, než vedením vojen a vzájomným vyhladzovaním sa.

Želám si, aby ľudstvo pochopilo úlohu Izraela a vyvinulo na nás tlak, vďaka ktorému sa zjednotíme a staneme vzorovým národom, v súlade s našim poslaním. Ale aj keď to svet nechápe, stále je našou povinnosťou zjednotiť sa a stať sa mu vzorom. To je naša jediná cesta k trvalému mieru a prosperujúcej budúcnosti.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702802x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie