Založ si blog

Lúčime sa s rokom 2022 a vítame rok 2023

Rok 2022 bol poznamenaný ťažkými udalosťami: vojnou, zmenou klímy, protestami po celom svete a mnohými ďalšími.
Pre ľudstvo bol veľmi zložitý a tak do roku 2023 vstupujeme s pocitom úplnej neistoty ohľadom budúcnosti. Jedna vec je jasná, že nás čaká veľmi ťažké obdobie, sprevádzané vysokou infláciou a nepokojmi v rôznych krajinách.
Ľudia si nechcú vzájomne porozumieť a krajiny nedokážu uzavrieť mier a zastaviť vojny. Existuje veľa problémov: zmena klímy, epidémie, požiare, prerušenia dodávok vody a elektriny. Ľudstvo sa nespráva správne, a preto sa naše životy rozpadávajú každým rokom stále viac. Toto všetko si budeme musieť uvedomiť v novom roku 2023.
Bohužiaľ sa ľudstvo behom roku 2022 nepoučilo, nepokúsilo sa o zlepšenie a zmenu, ale jednoducho sa nechalo unášať tokom života tam, kam ho prúd zaniesol.
Na budúcnosť ľudstva a pozerám veľmi skepticky, pretože nemáme dostatok rozumu, aby sme pristupovali k chybám tak, ako sme to robili v škole: aby sme ich už neopakovali. A preto panuje obava, ako budeme postupovať ďalej. Všetci pozerajú do budúcnosti s veľkou neistotou, nevedia, čo si majú počať s vlastnými životmi, ako sa ubrániť svojmu sebectvu.
Nie je jasné, ako nakladať s rádioaktívnym odpadom z atómových elektrární alebo zo zbraní, hlavne z jadrových bômb. Problém narástol natoľko, že už je mimo našu kontrolu. Nikto nevie ako to môže skončiť.
Vidíme, že dve krajiny, Rusko a Ukrajina, vedú vojnu bez konca. Konfrontácia sa len vyostruje, chýbalo málo, aby prerástla v jadrovú vojnu. Čína si tiež nárokuje rozšíriť svoju zónu vplyvu na svet, a konflikty narastajú taktiež v ďalších krajinách. Nevidím pred nami dobrú budúcnosť pre svet.
Zrejme budeme musieť prejsť uvedomením si zla našej prirodzenosti a zodpovedať sa za všetky chyby, ktoré sme urobili v minulosti a dnes. A možno potom budeme mať nádej na lepší život.
To hlavné, čo nám chýba, je srdce! Nie sme schopní vzájomných srdečných vzťahov, a preto sa bohužiaľ nemôžeme vcítiť do bolesti niekoho iného, nemôžeme sa zjednotiť, aby sme jeden druhému pomohli. Spaľujeme a devastujeme prírodné zdroje, ničíme Zem – v tomto nastavení sa nedá žiť dobrý život.
Aby sme všetko napravili, je treba zmeniť človeka. My sa to ale nechceme učiť, dokonca nechceme ani veriť, že to možné je. Ešte sme nedospeli k uvedomeniu si zla a nevieme, čo je pravou príčinou takej celosvetovej krízy. Skutočným nepriateľom človeka je jeho egoizmus. Aj keď si to niekedy dokážeme priznať, tak nevieme, ako sa svojmu sebectvu postaviť. Preto nám stále chýba skutočné uvedomenie si zla.
Musíme prehodnotiť svoju minulosť a vyvodiť z nej správne závery pre budúcnosť. Všetci už chápeme, že pokračovať zabehaným spôsobom znamená sebazničenie. Konieckoncov nemáme ani rozum, ani srdce, jediným naším vynálezom sú zbrane, ktorými môžeme zničiť celú našu planétu. A napriek tomu všetkému nie sme schopní sa zastaviť a vykročiť na novú cestu.
Ale ani Vyššie vedenie nemôže presne povedať, aká bude naše budúcnosť, pretože človeku je daná sloboda voľby. Ľudstvo si samo určuje cestu, ktorou chce postupovať. Či bude dobrá alebo nie – záleží na našej voľbe, ako dnes, tak zajtra.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 710910x
Priemerná čítanosť článkov: 1876x

Autor blogu

Kategórie