Založ si blog

Dnešná doba vyžaduje viac súcitu medzi ľuďmi

Vďaka empatii prežívame bolesť druhých a vďaka súcitu cítime bolesť druhých tak, že ju dokážeme aj zvládnuť. Práve súcit prichádza s láskou, čo je kľúčový rozdiel medzi týmito dvoma javmi.

Podľa slovníka Merriam-Webster je empatia „činnosť spočívajúca v chápaní, uvedomovaní si, vnímaní a zástupnom prežívaní pocitov, myšlienok a skúseností iného človeka. A to buď z minulosti, alebo zo súčasnosti bez toho, aby boli tieto pocity, myšlienky a skúsenosti plne sprostredkované objektívne jednoznačným spôsobom“. Súcit znamená „citlivé vnímanie utrpenia iných spolu s túžbou zmierniť ho“.

Pri súcite akoby sme vstúpili do sveta druhého človeka a precítili jeho skúsenosť. Ak v sebe takýto pocit podporíme a rozvíjame, môžeme potom vstúpiť do úplne iného sveta. Na takomto procese sa však nepodieľame. Všeobecne platí, že vo veku trinásť a štrnásť rokov dokážeme plne rezonovať s utrpením iných ľudí. Ak by sme potom získali ďalšie vzdelanie o tom, ako sa k takýmto pocitom vzťahovať, mohli by sme vo svete priniesť obrovské pozitívne zmeny.

Súcit môžeme učiť spôsobom, pri ktorom sa ľudia naučia, ako ho čoraz viac chápať a pestovať. Zvyšovaním súcitu v spoločnosti sa môžeme podieľať na utrpení iných ľudí tým, že ho čiastočne prijmeme na seba, a potom dosiahneme stav, keď utrpenie neutralizujeme.

Tým, že by sme na seba prebrali zdanlivo príliš veľa utrpenia, by sme navyše vôbec nevyhoreli. Naopak, náš zvýšený súcit a sympatie by utrpenie neutralizovali, rozdelili by sme ho na menšie časti a priniesli by sme tým úľavu iným.
Spoločný súcit všetkých ľudí na Zemi by viedol k celosvetovo blaženému stavu, čo je presne to, čo potrebujeme dosiahnuť. Ak sa nám nepodarí zvýšiť súcit v ľudskej spoločnosti, potom sa budeme stretávať s čoraz väčšími problémami smerujúcimi do budúcnosti. Ľudské ego totiž neustále rastie, zatiaľ čo príroda nás núti k čoraz tesnejšej vzájomnej závislosti. Inými slovami, bez zjednotenia a zdieľania nášho utrpenia nebudeme schopní znášať našu rastúcu prepojenosť: budeme pociťovať čoraz väčší tlak na naše ego, až sa stane neúnosným.

Podľa múdrosti kabaly má súcit širšiu definíciu, než aká je v Merriam-Websteri. Rozdeľuje obrovské utrpenie, ktoré existuje v realite. Realita pozostáva z jednej obrovskej túžby po prijatí, ktorá bola stvorená a ktorej sme súčasťou. Veľké svetlo – sila lásky, obdarovania a spojenia – musí túto túžbu úplne naplniť. Čím viac si na túto túžbu pripravíme súcitný prístup, t. j. zámer, ktorý nie je zameraný na seba, ale na lásku, darovanie a pozitívne spojenie s druhými, tým viac dovolíme svetlu – pozitívnej sile lásky, obdarovania a spojenia – vstúpiť do tejto túžby, zmierniť naše utrpenie a priviesť nás k pokoju a harmónii. Inými slovami, veľká túžba prijímať, ktorá je základom našej reality, sa môže úplne naplniť len vtedy, ak je náš zámer namierený na prospech druhých.

Preto tým, že sa naučíme byť súcitní, môžeme urýchliť čas, ktorý potrebujeme na dosiahnutie rovnováhy medzi nami navzájom a prírodou. Rozdiel medzi absolútnym naplnením a prázdnotou by sme potom rozdelili medzi každého z nás a boli by sme na ceste k blaženému stavu: rozporuplnosť, bezmocnosť a vnútorný plač by sa pretavili do nového druhu vyššieho potešenia a radosti. V takomto stave neexistuje rozdiel medzi bolesťou a potešením, pretože sa spájajú v jedno. Inými slovami, vo vyššej úrovni reality, kde sme spolu správnejšie prepojení, sa bolesť stáva potešením, pretože to vyrovnávame.

Bolesť je nám daná preto, aby sme ju obrátili na potešenie. Najväčšia bolesť sa v dôsledku toho stáva najväčším potešením. Ak vieme, ako tieto protiklady vyvážiť, nakoniec získame úplne nový druh potešenia a vímania reality.

 

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698387x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie