Založ si blog

Ako môžem prekonať strach zo smrti

Nemáme predstavu o tom, čo sa v našich životoch skutočne deje. Preto je najlepšie, ak sa tým nebudeme zaoberať. Tento potenciál máme v sebe. Zbaviť sa strachu si vyžaduje určitú zručnosť, ktorá je pre nás dôležitá.
Strach sa nachádza v našej túžbe po kontrole a prichádza vtedy, keď nemáme kontrolu nad situáciami, v ktorých sa nachádzame. Keď sa zbavíme strachu, zdanlivo uvidíme lepšiu stránku situácie. Vezmime si napríklad jeden z najčastejších strachov: strach zo smrti. Naša smrť je nevyhnutná. Ak túto skutočnosť prijmeme, môžeme si predstaviť, ako bude svet pokračovať po našom odchode, a tešiť sa z toho. Takto sa zbavíme strachu, ktorý v súčasnosti máme.
Neexistuje žiadny stanovený postup, ako sa zbaviť strachu. U každého človeka je to iné. Niektorí ľudia začínajú rozmýšľať takto: „Čo sa stane so svetom, keď odídem?“ „Aký bude osud mojich priateľov a príbuzných?“ „Čo bude s mojím dedičstvom?“ a „Aký odkaz po sebe zanechám?“ Tvárou v tvár týmto otázkam musíme ďalej upraviť svoj postoj k životu a smrti, ktorý sa skrýva za každým pocitom strachu.

Svoje obavy by sme mali premeniť na absolútne odovzdanie sa do vôle prírody – vôle, ktorá nás stvorila a riadi – a to si od nás vyžaduje určitú zručnosť a úsilie. Možno budeme musieť prejsť mnohými ťažkými situáciami, kým sa dostaneme na koniec našej pozemskej cesty, preto by sme sa mali vedieť poddať.

Sme vedení k tomu, aby sme objavili prírodné zákony, ktoré nás stvorili a udržiavajú. Príroda je v stave absolútneho pokoja, rovnováhy a pohody, preto by sme mali nasledovať jej príklad.

Pokojní sme vtedy, keď sa neobávame nasledujúceho okamihu. Je ťažké to vyjadriť, pretože nejde len o to, aby sme sa nechali unášať prúdom života, ale aj o dôveru v prírodné zákony, ktoré na nás pôsobia v každom okamihu a ktoré riadia všetko a všetkých.

Žijeme v rámci pevne stanovených a určených prírodných zákonov, ktoré úplne ovládajú naše životy, takže sa nemáme čoho báť. Chceme zasahovať do zákonov, ktorými sa riadia všetci a všetko prostredníctvom opráv? Samozrejme, že to nechceme. Potom si môžeme oddýchnuť a pokračovať v živote.

Stav pokoja vyjadruje súhlas. Znamená to, že sme v súlade s prírodnými zákonmi, aj keď je to dosť ťažké, pretože vždy chceme ovládnuť a kontrolovať plán prírody a tvrdiť, že by sa veci mali diať trochu inak.

Ovplyvňuje môj názor zapôsob chovania ostatných?

18.03.2024

Existuje alegória o mudrcovi, ktorý sedel pri bráne mesta, keď prichádzal muž. Muž sa otočil k mudrcovi a spýtal sa: „Povedzte mi, akí ľudia žijú v tomto meste, dobrí alebo zlí?“ Mudrc odpovedal: „Povedz mi, akí ľudia žijú o v meste, z ktorého pochádzaš?“ „Sú zlí, krutí a sebeckí”, odpovedal muž. „Tí istí ľudia žijú i tu“, odpovedal starec a muž [...]

Máme schopnosť liečiť druhých?

15.03.2024

Existuje jav, že keď sme v blízkosti človeka, na ktorom nám záleží, náš dych a srdcový tep sa môžu synchronizovať. Alebo sa dá zmierniť bolesť blízkeho človeka, ktorý sa necíti dobre tým, že ho držíme za ruku. V takýchto situáciách vnútorná energia jedného prúdi do druhého prostredníctvom hmatového kontaktu a obe energie sa vzájomne harmonizujú. Jedným z [...]

Možno nájsť šťastie aj uprostred všetkého utrpenia a bolesti, ktoré sú stálou súčasťou našich životov?

13.03.2024

Cieľom nášho života by mala byť snaha objaviť a pochopiť jeho podstatu a prijať, že podstatu života nám má odhaliť samo žitie: čo to je a kam nás vedie alebo tlačí. Náš život, ako ho vnímame v prítomnosti, od okamihu nášho narodenia až do našej smrti, je iba časom, ktorý za život nemôžeme skutočne považovať. Prečo? Je to preto, že v bežnom neuvedomelom stave [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 358
Celková čítanosť: 682839x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu

Kategórie