Založ si blog

Čo sa môžeme naučiť od slonov?

Slony sú veľmi súcitné a citlivé zvieratá. Sú to jediné zvieratá, ktoré majú pohrebný obrad. Často stádo vykope jamu, prikryje mŕtveho slona a zostáva v blízkosti hrobu niekoľko dní. Takisto, ak stádo narazí na mŕtveho slona, ktorý nie je z ich stáda, budú sa k nemu správať, akoby bol ich vlastný. Okrem toho, ak je niektorý zo slonov v stáde chorý, starajú sa o neho, nosia mu jedlo a pomáhajú mu vstávať.

Keď vidíme takéto príklady citlivosti a súcitu, môžeme si ako ľudia položiť otázku: Čo máme my, čo zvieratá nemajú, a môžeme sa tu niečo naučiť?

V porovnaní so zvieratami máme navyše túžbu. Problém je však v tom, že svoju nadmernú túžbu využívame na svoju škodu. Jasný príklad tohto problému môžeme vidieť, ak sa pozrieme na nekonečné vojny a bezohľadnú konkurenciu, v ktorej sa v priebehu dejín nachádzame. Taktiež  to, ako dnes nalievame peniaze do hromadenia ďalších a ďalších zbraní miesto iných nespočetných investícii, ktoré by nám mohli priniesť úžitok. Neustále sa zaoberáme myšlienkami, ako využiť, premôcť a prekonať ostatných.

Zvieratá tiež ukazujú mnoho príkladov prekonávania a zabíjania iných zvierat, ale robia to z potreby prežitia, nie z radosti, že sa cítia väčšie, silnejšie, rýchlejšie a lepšie ako iné zvieratá – ako to robíme my ľudia voči sebe navzájom.

Prečo máme k iným ľuďom taký negatívny vzťah? Je to preto, aby sme si udržali svoje ego, t. j. aby sme sa pokúsili uspokojiť svoje túžby po peniazoch, úcte a moci. Nesnažíme sa premôcť druhých len z nutnosti prežiť.

Keď teda vezmeme do úvahy skutočnosť, že máme väčšie egoistické túžby, ktoré využívame na úkor iných, nemôžeme povedať, že sme na nejakom vyššom stupni ako zvieratá.

Ak chceme maximálne realizovať svoju ľudskú túžbu a skutočne sa prejaviť ako vznešenejšie bytosti, musíme sa povzniesť nad svoje egoistické túžby – túžby po vlastnom prospechu na úkor druhých – a dosiahnuť stav spoločnej lásky k druhým, stav „miluj svojho blížneho ako seba samého“. Inými slovami, namiesto toho, aby sme uprednostňovali vlastný prospech pred prospechom druhých, musíme uprednostniť druhých pred vlastným prospechom.

V dôsledku toho by sme dosiahli dokonalý a večný stav – stav, pre ktorý sme boli stvorení.

Všetko v prírode na nehybnej, vegetatívnej a živej úrovni – mimo človeka – je v harmónii a len my ľudia túto rovnováhu narúšame svojím samoúčelným využívaním našej ľudskej túžby.

Mali by sme sa teda zamyslieť nad tým, ako môžeme prejsť od uprednostňovania vlastného prospechu na úkor iných k uprednostňovaniu prospechu iných a k využívaniu seba samých v prospech iných. Obrátením nášho zámeru a postoja k druhým, z egoistického na altruistický, by sme totiž objavili nie menej ako dokonalý svet pre všetkých.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702488x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie