Založ si blog

Tajomstvo výroby najdokonalejších huslí Antonia Stradivariho

Okrem najmodernejších technológií, ktoré nie sú schopné reprodukovať zvuk Stradivariho huslí, sa tiež „Medzinárodná asociácia výrobcov huslí a sláčikov“ opakovane a neúspešne pokúšala odhaliť majstrovo tajomstvo. Boli podané najrôznejšie logické vysvetlenia, ako napríklad iné drevo alebo iná doba, ale nikto toto tajomstvo skutočne nepozná.

Najskôr je potrebné pochopiť, čo sa deje v našich ušiach, akým špecifickým spôsobom reagujú na Stradivariho struny a ako do nás vstupujú zvuky.

Tajomstvo skutočne existuje, ale myslím, že si ho nebol vedomý ani sám Stradivari. Proste pracoval podľa určitej intuície.

Tajomstvo spočíva v zvláštnej kombinácii zvukov, ktoré pôsobia na srdce, a my sa musíme zamyslieť nad tým, ako najprv reaguje srdce a až potom ho nasleduje ucho. Primárna rola srdca v tejto záležitosti je nesmierne dôležitá, ale nikto ju nepozná.

Netušil to ani Stradivari. Takú vnútornú mechaniku nepoznal. On aj jeho ruky sa často riadili vnútornou intuíciou a samozrejme v tejto súhre hrala poprednú rolu Vyššia moc.

Hovoríme vlastne o obyčajnom človeku s určitou profesiou, ale zároveň bol vyvolený, aby plnil určitú rolu a toto tajomstvo sa prostredníctvom neho prenášalo.

Tajomstvo zvuku Stradivariho huslí je ukryté vo všetkom, nielen v hudobných nástrojoch. Zvuk musí najprv preniknúť do srdce a až potom sa dostane k uchu. To je samozrejme v rozpore s tým, čo si bežne myslíme: že počujeme ušami a nie srdcom.

Týmto spôsobom vznikajú aj slova. Keď hovoríme alebo píšeme, musíme nájsť slovo, ktoré najskôr vstúpi do srdca, a až potom ho počujeme.

V kabalistickej múdrosti je vlastne veľmi ľahké takéto slová nájsť. Môj učiteľ Rabaš (kabalista Baruch Ašlag) o tom povedal: „Michael, počul si, čo sa hovorí v modlitbe „Šma“ („Počuj“)? Hovorí sa tam „Šma Michael“. („Počuj, Michael.“) Prekvapilo ma to, pomyslel som si, prečo je tam napísané „Michael“ a nie „Počuj, Izrael“? „Izrael“ je všeobecné meno, ale v skutočnosti tam môžeme doplniť svoje vlastné mená. Takže to „Počuj, ó Michael“ sa obracia k srdci, a vtedy začína skladba.

Modlitba „Šma“ je považovaná za jednu z najvznešenejších modlitieb. Modlitba je najprv vypočutá v srdci a až potom ju počuje ucho – pokiaľ ju vôbec počuje.

V kabalistickej múdrosti hovoríme, že modlitba obyčajného človeka je vznešenejšia než všetky modlitby zložené mudrcmi a kabalistami. Je to preto, že ju človek cíti. Jeho srdce rezonuje so slovom, ktoré je zakorenené v duchovnom pocite. Ak teda človek vyslovuje modlitbu svojimi pocitmi, počuje ju najskôr zhora. A toto je niečo, čo sa nemôže zrodiť v nikom z nás.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702059x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie